Mao Zedongs kokta fläsk och syrlig äpplesallad

 
 
I mellandagarna tog jag och Peter en brakmåltid på Made in China på tredje långgatan i Göteborg. Vi brukar ta en mixmeny och den här gången fick vi ett fantastiskt gott fläsk med jordnötter. Det där fläsket hängde kvar och jag började googla recept. Jag hittade det här receptet på SVT's hemsida, tydligen var den här typen av kokt fläsk Mao Zedongs favorit...numera även min. Som vanligt har jag ändrat lite i receptet, framförallt eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma. Men, vet ni, det blev väldigt gott ändå! Till fläsket serverade jag en krispig äppelsallad med mynta och salladslök. Det här är salladen som nuförtiden äts fem dagar i veckan här hemma, en riktig höjdare!
 
Mao Zedongs kokta fläsk, 4 portioner eller 2 hungriga...
500 g sidfläsk
5 cm färsk ingefära
2 msk rödvinsvinäger
4 tsk socker
2 st stjärnanis
1 muskotnöt
2 kanelstänger
3 lagerblad
3 kryddnejlikor
1 kruka koriander till garnering
2 dl jordnötter till garnering
 

Skär sidfläsket i ca 3x3 centimeter stora bitar. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg köttet i en wook och fyll med vatten så att det täcker fläsket. Koka upp och skumma av. TIllsätt därefter samtliga ingredienser, sänk temperaturen och låt fläskt sjuda i ca en timme. Tag bort kryddorna och höj temperaturen, låt sjuda tills vätskan reducerats och såsen är trögflytande. 

 

Krispig äppelsallad med mynta och lime

4 gröna äpplen, gärna Granny Smith
3 rejäla nävar blandad sallad, tex. ruccola, bladspenat, mangold
1 salladslökar
1 kruka färsk mynta
1 lime 
olivolja
salt och svartpeppar

Tvätta äpplena och skär dem i milimetertunna skivor. Skiva salladslöken tunt. Blanda äpplen, lök och sallad i en skål. Ringla över olivolja, pressad limesaft och salta och peppra. Avsluta med att strö över färsk mynta.