Bröd, bullar & kakor, Frukost brioche, hemmagjord nutella

Briocher med hasselnöt-och chokladkräm

 
Briocher står på min topp-fem-lista över frukostfavoriter. Jag äter dem nästa aldrig hemma utan det blir framförallt när vi är i Frankrike. Det finns få saker som smakar så gott som en nybakat brioche med smör och en stark kopp kaffe. De är faktiskt väldigt enkla att baka själv, jag vet, jag struntade i den traditionella "kulan" på toppen, men vet ni, de blev goda ändå. Jag använde heller inte traditionella briocheformar, det går t.ex. fint att göra dem i en muffinsplåt. Det allra viktigaste när man bakar briocher är smöret, snåla inte, och använd riktigt smör, det är det som gör hela skillnaden. Allra godast blir de om de får jäsa övernatten, men det går också bra att jäsa dem i en timme.  Ingen kommer bli ledsen om du serverar briocherna med en hemmagjord hasselnöt-och chokladkräm. Bättre än så här blir det knappast mina vänner. 
 
 
 
Bricoher, ca  20 st. 
25 g jäst
3,5 dl mjölk
1/2 dl socker
2 ägg
ca 10 dl mjöl
200 g smör
1 nypa salt
1 ägg till pensling
 
Smula jästen i en bunke och rör ut den mjölken, Tillsätt ägg, socker, salt, och mjöl och rör runt. Skär smöret i ca 2x2 cm stora kuber och beabeta ner i smeten med hjälp av en hushållsassistent. Täck över degen och låt jäsa i minst 1 timme, alternativ i kylskåpet över natten. Lägg degen på en mjölad yta och knåda i någon minut. Dela upp degen i 20 bitar och rulla dem till bollar. Lägg i formar eller muffinsplåt. Låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.  Pensla briocherna med ett uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
 
 
Hasselnöt-och chokladkräm
 
200 g hassselnötskärnor
100 g mörk choklad
2 msk florsocker (valfritt)
2 msk rapsolja
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ca 15 minuter. Tag ut hasselnötterna och lägg dem i en kökshandduk och "gnugga" bort skalen. Lägg nötterna i en matberedare och kör på full fart i ca 15 minuter. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad eller i micron. Häll ner chokladen i matberedaren och tillsätt florsocker och rapsolja och kör i ca 5 minuter till. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mao Zedongs kokta fläsk och syrlig äpplesallad

 
 
I mellandagarna tog jag och Peter en brakmåltid på Made in China på tredje långgatan i Göteborg. Vi brukar ta en mixmeny och den här gången fick vi ett fantastiskt gott fläsk med jordnötter. Det där fläsket hängde kvar och jag började googla recept. Jag hittade det här receptet på SVT's hemsida, tydligen var den här typen av kokt fläsk Mao Zedongs favorit...numera även min. Som vanligt har jag ändrat lite i receptet, framförallt eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma. Men, vet ni, det blev väldigt gott ändå! Till fläsket serverade jag en krispig äppelsallad med mynta och salladslök. Det här är salladen som nuförtiden äts fem dagar i veckan här hemma, en riktig höjdare!
 
Mao Zedongs kokta fläsk, 4 portioner eller 2 hungriga...
500 g sidfläsk
5 cm färsk ingefära
2 msk rödvinsvinäger
4 tsk socker
2 st stjärnanis
1 muskotnöt
2 kanelstänger
3 lagerblad
3 kryddnejlikor
1 kruka koriander till garnering
2 dl jordnötter till garnering
 

Skär sidfläsket i ca 3x3 centimeter stora bitar. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg köttet i en wook och fyll med vatten så att det täcker fläsket. Koka upp och skumma av. TIllsätt därefter samtliga ingredienser, sänk temperaturen och låt fläskt sjuda i ca en timme. Tag bort kryddorna och höj temperaturen, låt sjuda tills vätskan reducerats och såsen är trögflytande. 

 

Krispig äppelsallad med mynta och lime

4 gröna äpplen, gärna Granny Smith
3 rejäla nävar blandad sallad, tex. ruccola, bladspenat, mangold
1 salladslökar
1 kruka färsk mynta
1 lime 
olivolja
salt och svartpeppar

Tvätta äpplena och skär dem i milimetertunna skivor. Skiva salladslöken tunt. Blanda äpplen, lök och sallad i en skål. Ringla över olivolja, pressad limesaft och salta och peppra. Avsluta med att strö över färsk mynta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
Visa fler inlägg