Bröd, bullar & kakor blåvallmofrön, citronkaka

Citronkaka med blå vallmofrön

 
 
Vi spenderade förra veckan i ett soligt Rom. 17 grader, sol och många koppar espresso på uteserveringar får summera det hela. Underbart! Till något helt annat. Kakor. Mjuka sådana för att vara mer exakt. Jag är väldigt förtjust i såna där kakor jag kallar för "te-kakor", de är ofta tunga, saftiga, hade lätt platsat som rekvisita i Downton Abbey (allt som gör det får för övrigt pluspoäng) och de blir ofta godare efter ett par tre dagar i kylen. Den här citronkakan med blå vallmofrön pimpad med en sockerlag är den typen av kaka. Det är den där kakan som står i kylen och som man på väg ner till vadragsrummet råkar slinka förbi och skära av en bit, för att inte tala om när man ätit lunch eller kommer hem vrålungrig från jobbet. Allra bäst skulle jag dock säga att den här kakan gör sig till en kopp stark earl grey eller en kopp kaffe. I brist på solen i Rom kan den faktiskt få dimman att lätta lite...
 
 
Citronkaka med blå vallmofrön
150 g mjukt smör
1 citron
3 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk 
3 msk blå vallmofrön
 
Glasyr
2 msk citronsaft
1 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 175°C. Täck en avlång bakform med bakplåtspapper allt smöra den och bröa med ströbröd. Tvätta citronen och riv skalet fint. Vispa smör, ägg, citronskal och socker. Tillsätt mjöl, bakpulverm vallmofrön samt filmjölk och blanda till en slät smet. Häll smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Rör ihop citronsaften med florsockret och häll över kakan när den svalnat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



.
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt blodapelsin, fänkål

Rostade rotfrukter och fänkål med blodapelsin & honungsglaze

 
 
Välkommen till ytterligare en operation rensa kylskåpet. Jag måste säga att vi blir bättre och bättre på att äta ur kylen, snarare än att fylla på och slänga. Häromdagen hittade jag på ett alldeles nytt recept med sådant som fanns i kylen och det blev rostade rotfrukter och fänkål med en glaze på blodapelsin och honung. Till det åt vi en grillad lammkorv och det blev finfint! Nästa gång jag lagar den här rätten ska jag testa att blanda ner kokta belugalinser vid serveringe, tänker att det nästan blir som en hel måltid i sig. I övrigt då? Jo tackar som frågar. Tiden rusar, som vanligt, iväg, och vi har de senaste veckorna hunnit med både Malmö, Hamburg, bihåleinflammation och en väldigt massa skrivande. Livet på en pinne!
 
 
Rostade rotfrukter och fänkål med blodapelsin & honungsglaze, 4 personer
 
2 st fänkål
4 morötter
2 palsternackor
2 blodapelsiner
2 tsk honung
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort roten på fänkålen och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Skala morötterna och palsternackan och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form. Dela blodapelsinerna och pressa ut saften och blanda med honung, olivolja samt salt och peppar. Ringla över grönsakerna och blanda ordentligt. Rosta i ca 30 minuter i mitten av ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg