Fest nyårsmeny

Nyårsmeny i samarbete med Spisa

 
 
Det är endast ett par dagar kvar av 2017 och det är dagst att börja tänka på nyårsmenyn! I samarbete med Spisa har jag tagit fram en lättlagad, men smakrik nyårsmeny som passar utmärkt till både det lilla eller stora kalaset. Huvudrätten är en vegetarisk champagnerisotto med örter som är supergod precis som den är, men det passar också perfekt till te.x. grillade pilgrumsmusslor eller skaldjur. Jag önskar ett riktigt gott nytt år!
 
Laxtartar, 4 personer 
200 g kallrökt lax i skivor
1 rödlök
1/2 gurka
1 kruka dill
1/2 kruka persilja 
saft från 1/2 citron
salt och svartpeppar

Skär laxen i små bitar. Hacka gurkan och rödlöken fint. Hacka dillen och persiljan. Blanda laxen med lök, gurka, dill och persilja och smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft. Låt stå i kylen i någon timme innan servering. Servera i snapsglas eller på en bit knäckebröd. 
 
 
 
 
Champagnerisotto med örter, 4 personer 
4 schalottenlökar
1 fänkålsstånd
3 dl risottoris
1 höns alt. grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl champagne alt. mousserande vitt vin
2 dl riven parmesan
50 g smör
ca 3 dl hackade blandade örter, te.x. basilika, salvia, oregano. 
salt och svartpeppar
olivolja
 
Skala schalottenlökarna och hacka dem fint. Skär bort roten på fänkålen och skär i mindre bitar. Fräs lök och fänkål i olivolja i en gryta tills de mjuknat. Rör i riset och låt steka i ca 1 min. Tillsätt vinet och rör om.  Blanda buljongtärningen i kokande vatten och tillsätt pö om pö. Till sist tillsätter du champagnen eller det mousserande vinet och låter riset koka klart. Tag av kastrullen från plattan och rör riven parmesanost, smör samt smaka av med salt och peppar. Rör slutligen ner hackade blandade örter. 
 
 
 
Mandelpavlova med passionsgrädde, 4 personer (ca 8 mini-pavlova)
3 äggvitor
2 dl socker
1 dl mandelspån
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna och sockret tills smeten är fast och glansig. Rör ner mandelspånen. Bred ut marängsmeten i åtta mindre cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och grädda marängerna i mitten av ugnen i ca 11/2 h. 
 
Garnering: 
3 dl vispgrädde
4 passionsfrukter
citronmeliss till garnering
Vispa grädden. Dela passionsfrukten och gröp ur kärnorna. Garnera de svalnade marängerna med grädde och passionsfrukt. Servera genast.