Fest nyårsmeny

Nyårsmeny i samarbete med Spisa

 
 
Det är endast ett par dagar kvar av 2017 och det är dagst att börja tänka på nyårsmenyn! I samarbete med Spisa har jag tagit fram en lättlagad, men smakrik nyårsmeny som passar utmärkt till både det lilla eller stora kalaset. Huvudrätten är en vegetarisk champagnerisotto med örter som är supergod precis som den är, men det passar också perfekt till te.x. grillade pilgrumsmusslor eller skaldjur. Jag önskar ett riktigt gott nytt år!
 
Laxtartar, 4 personer 
200 g kallrökt lax i skivor
1 rödlök
1/2 gurka
1 kruka dill
1/2 kruka persilja 
saft från 1/2 citron
salt och svartpeppar

Skär laxen i små bitar. Hacka gurkan och rödlöken fint. Hacka dillen och persiljan. Blanda laxen med lök, gurka, dill och persilja och smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft. Låt stå i kylen i någon timme innan servering. Servera i snapsglas eller på en bit knäckebröd. 
 
 
 
 
Champagnerisotto med örter, 4 personer 
4 schalottenlökar
1 fänkålsstånd
3 dl risottoris
1 höns alt. grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl champagne alt. mousserande vitt vin
2 dl riven parmesan
50 g smör
ca 3 dl hackade blandade örter, te.x. basilika, salvia, oregano. 
salt och svartpeppar
olivolja
 
Skala schalottenlökarna och hacka dem fint. Skär bort roten på fänkålen och skär i mindre bitar. Fräs lök och fänkål i olivolja i en gryta tills de mjuknat. Rör i riset och låt steka i ca 1 min. Tillsätt vinet och rör om.  Blanda buljongtärningen i kokande vatten och tillsätt pö om pö. Till sist tillsätter du champagnen eller det mousserande vinet och låter riset koka klart. Tag av kastrullen från plattan och rör riven parmesanost, smör samt smaka av med salt och peppar. Rör slutligen ner hackade blandade örter. 
 
 
 
Mandelpavlova med passionsgrädde, 4 personer (ca 8 mini-pavlova)
3 äggvitor
2 dl socker
1 dl mandelspån
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna och sockret tills smeten är fast och glansig. Rör ner mandelspånen. Bred ut marängsmeten i åtta mindre cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och grädda marängerna i mitten av ugnen i ca 11/2 h. 
 
Garnering: 
3 dl vispgrädde
4 passionsfrukter
citronmeliss till garnering
Vispa grädden. Dela passionsfrukten och gröp ur kärnorna. Garnera de svalnade marängerna med grädde och passionsfrukt. Servera genast. 
 
 
 
 
Vegetariskt vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

Ugnsbakade äpplen och palsternackor med hasselnötter och timjan

 
 
Vi fick väldigt många äpplen på vårt lilla äppelträd i år och jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med alla. För några veckor sedan rostade jag några av dem tillsammans med palsternackor, rödlök och timjan och serverade med hackade hasselnötter till en fläskstek. Det funkade fint! Jag tänker att detta är ett perfekt tillbehör på julbordet eller till julmiddagar med kalkon eller stek. Ett tips är att skära äpplena i större bitar än palsternackorna eftersom de inte behöver så lång tid för att bli bakade. Ha en riktigt fin andra advent kamrater!
 
 
Ugnsbakade äpplen och palsternackor med hasselnötter och timjan, 4 pers
Ca 200g palsternackor
5 äpplen
2 rödlökar
Ett par kvistar timjan
100 g hasselnötter
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar. Dela äpplena och tag ur kärnhuset. Skär rödlöken i klyftor. Lägg allt i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra och strö över hackad timjan. Baka på 175 grader i ca 30 min. Hacka hasselnötterna grovt och strö över vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 

pumpa

 
 
 
För snart två veckor sedan besökte vi Florens för sisårdär sjunde gången. Det går inte att tröttna på den staden. Framförallt går det inte att tröttna på maten. Efter att ha ätit ost,ost och ost samt en massa salami, pasta, förbaskat fina efterrätter och ett gäng mackor med kokt komage (jo det är sant och det är så jäkla gott!) kom jag hem och var sugen på indiskt och vegetariskt.  Helgens kylskåpsrens blev därför en oerhört impoviserad indisk (får jag ens lov att kalla den det?) gryta med massor av smak. Eftersom jag inte alls är sugen på kött längre, allra minst kyckling använde jag pumpa och halloumi. Det blev finfint! Jag tänker att grytan faktiskt bara blir bättre efter ett par dagar när alla smakerna fått mogna. Ät den med kokt ris och en klick yoghurt och du är hemma. Vill du finlira fixar du en mangolassi och naanbröd. Då är matextasen nära. 
 
 
 
  
Indisk gryta med pumpa och haloumi, 4 pers
 
1 butternutpumpa
2 pkt halloumi
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 pkt passerade tomater
3 dl vispgrädde
3 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
4 cm färsk ingefära
salt och svartpeppar
färsk koriander  till servering
100 g cashewnötter till servering
 
Skala pumpan och tag ur kärnorna. Skär den i ca 3x3 cm stora kuber. Skär halloumin i kuber. Hacka löken och vitlöken fint.  Ringla olja i en stekpanna och tillsätt först de torra kryddorna och låt steka i någon minut. Rör ner löken och låt den fräsa någon minut. Tillsätt passerade tomater, riven ingefära, grädde, halloumi och pumpan. Låt sjuda på svag värme i ca 20 min. Servera med kokt ris och färsk koriander. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg