Kål i kruka - Trattoria i samarbete med Spisa

 
 
 
Ni som läser bloggen vet ju att jag är en riktig kålälskare. Det betyder att jag äter kål nästintill alla dagar i veckan, från rödkålssallad med korander till grillad spetskål. I veckan lanserar Spisa tre ekologiska kålsorter i kruka,  grönkål, blomkålsblad och svartkål och jag har fått provlaga dem. Jag tycker att det är en riktigt fin idé den här med att odla kål i kruka, kålen blir späd och fin och den smakar fantastiskt bra, både i varma och kalla rätter. Det blev tre recept med kål, en pasta med grönkål och bacon, rårakor av sötpotatis med svartkål och fetaostsallad samt pestobakad kyckling med kålsallad. 

Pasta med grönkål och bacon, 4 portioner

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
100 g bacon
50 g körsbärstomater
1 citron
2 krukor Spisa grönkål
½ kruka basilika
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
500 g valfri pasta
 
Koka valfri pasta enligt anvisningar på förpackningen. Skala löken och vitlöken och hacka dem fint.  Skär baconet i ca 1 cm breda bitar. Ringla olivolja i en stekpanna och baconet tills det börjar få färg, tillsätt då lök och vitlök och låt fräsa i ett par minuter. Tillsätt tomaterna och pressa i citronsaft och rivet citronskal. Skär av stjälkarna på grönkålen. Tag av stekpannan från spisen och rör ner grönkålen. Salta och peppra.  Blanda med nykokt pasta och servera med basilikablad.
 

Rårakor av sötpotatis med svartkål och fetaostsallad, 4 port

2 sötpotatisar 
½ gul lök
1 ägg
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 msk olja till stekning
2 krukor svartkål
100 g fetaost
1 msk olivolja
1 tsk limesaft
Salt och peppar
 
Riv sötpotatisen och löken grovt. Blanda med samtliga övriga ingredienser. Tag ca 2 msk av smeten till varje råraka och stek i olivolja, ca ett par minuter på varje sida. Skär av stjälkarna på svartkålen och blanda med smulad fetaost, olivolja och limesaft. Smaka av med salt och peppar. Servera rårakorna med kålsalladen.
 
 
 

Pestobakad kyckling med kålsallad, 4 port

600 g kycklingfilé
 
Pesto:
1 kruka basilika
1 dl valfria nötter t.ex. pinjenötter eller mandel
1dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
 

Kålsallad

1 valfritt salladshuvud, t.ex. Spisa Salanova
2 krukor svartkål
2 krukor grönkål
1 rödlök
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
100 g tomater
Olivolja
Salt och peppar
 

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa samman samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer, tillsätt eventuellt någon matsked vatten om peston blir för tjock. Lägg kycklingfileerna i en ugsnfast fomr. Bred ut peston över filéerna och baka i ca 30 minuter i mitten av ugnen.  Skär av stjälkarna på kålen och skär salladshuvudet i mindre bitar. Dela tomaterna på mitten och hacka rödlöken fint. Blanda sallad, kål, tomater och lök i en skål och ringla över olivolja och citronsaft. Salta och peppra och blanda väl. Låt kycklingfiléerna svalna något och skär sedan i ca 2 cm breda skivor och blanda ner i salladen. Servera med riven parmesan.