Fisk och skaldjur skrei, torskrygg

Bakad torskrygg med potatispuré, bacon, rostad spetskål och brynt smör

 
 
Torskrygg ja, finns det något godare? Möjligtvis rödspätta eller långa men om de tvistar de vise. Bakad torskrygg är enkelt att laga, om du vill vara säker på att den ska bli sådär perfekt genomkokt men inte överkokt är mitt bästa tips att skaffa en digital termometer, när fisken når en sisådär 45-50 grader är den perfekt. Jag hade en sötpotatis liggande i kylskålpet som jag slängde ner bland den vanliga potatisen (kylskåpsrens ni vet) och det gav purén en fin färg, du kan naturligtvis utesluta den helt om du hellre vill det. Jag tycker att den här rätten behöver lite syra och därför är det gott med pressad citron i det brynta smöret och jag tror också att riven färsk pepparrot skulle passa fint. Ett sista tips, våga bryna smöret ordentligt, låt det få ordenlitg med färg, det gör hela skillnaden!
 
Bakad torskrygg med potatispuré, bacon, rostad spetskål och brynt smör, 4 personer
 
800 g torskrygg
3 msk smör
salt
 
150 g bacon eller rimmat fläsk i tärningar
150 g smör 
1 spetskålshuvud
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Lägg fisken i en ugsfast form och salta. Lägg en klick smör på varje fiskbit och täck med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen på 100 grader i ca 30 min eller tills fisken nått ca 50 grader. 
 
 
 
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smör
salt och vitpeppar
Skala potatise och skär den i mindre bitar. Koka upp i väl saltat vatten och koka tills potatisarna är mjuka. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel eller stor ballongvisp. Vispa i mjölk, grädde och smör och smaka av med salt och peppar. 
 
Dela kålhuvudet och skär det i fyra bitar. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader och grill  i ca 10minuter. Tag ur ugnen och täck över med ugsnfolie. 
Tärna fläsket eller baconet och stek tills det fått fin färg. Låt rinna av på ett hushållspapper. Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin, gyllenbrun färg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Citroncest:

Vilken drömrätt! Torsk och bacon är ju världens godaste kombination! :)

#2 - - Hanna:

Vad gott det låter. Just kombinationen torsk och bacon måste jag testa. Vad kan gå fel liksom. :-D