Kål i kruka - Trattoria i samarbete med Spisa

 
 
 
Ni som läser bloggen vet ju att jag är en riktig kålälskare. Det betyder att jag äter kål nästintill alla dagar i veckan, från rödkålssallad med korander till grillad spetskål. I veckan lanserar Spisa tre ekologiska kålsorter i kruka,  grönkål, blomkålsblad och svartkål och jag har fått provlaga dem. Jag tycker att det är en riktigt fin idé den här med att odla kål i kruka, kålen blir späd och fin och den smakar fantastiskt bra, både i varma och kalla rätter. Det blev tre recept med kål, en pasta med grönkål och bacon, rårakor av sötpotatis med svartkål och fetaostsallad samt pestobakad kyckling med kålsallad. 

Pasta med grönkål och bacon, 4 portioner

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
100 g bacon
50 g körsbärstomater
1 citron
2 krukor Spisa grönkål
½ kruka basilika
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
500 g valfri pasta
 
Koka valfri pasta enligt anvisningar på förpackningen. Skala löken och vitlöken och hacka dem fint.  Skär baconet i ca 1 cm breda bitar. Ringla olivolja i en stekpanna och baconet tills det börjar få färg, tillsätt då lök och vitlök och låt fräsa i ett par minuter. Tillsätt tomaterna och pressa i citronsaft och rivet citronskal. Skär av stjälkarna på grönkålen. Tag av stekpannan från spisen och rör ner grönkålen. Salta och peppra.  Blanda med nykokt pasta och servera med basilikablad.
 

Rårakor av sötpotatis med svartkål och fetaostsallad, 4 port

2 sötpotatisar 
½ gul lök
1 ägg
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 msk olja till stekning
2 krukor svartkål
100 g fetaost
1 msk olivolja
1 tsk limesaft
Salt och peppar
 
Riv sötpotatisen och löken grovt. Blanda med samtliga övriga ingredienser. Tag ca 2 msk av smeten till varje råraka och stek i olivolja, ca ett par minuter på varje sida. Skär av stjälkarna på svartkålen och blanda med smulad fetaost, olivolja och limesaft. Smaka av med salt och peppar. Servera rårakorna med kålsalladen.
 
 
 

Pestobakad kyckling med kålsallad, 4 port

600 g kycklingfilé
 
Pesto:
1 kruka basilika
1 dl valfria nötter t.ex. pinjenötter eller mandel
1dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
 

Kålsallad

1 valfritt salladshuvud, t.ex. Spisa Salanova
2 krukor svartkål
2 krukor grönkål
1 rödlök
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
100 g tomater
Olivolja
Salt och peppar
 

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa samman samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer, tillsätt eventuellt någon matsked vatten om peston blir för tjock. Lägg kycklingfileerna i en ugsnfast fomr. Bred ut peston över filéerna och baka i ca 30 minuter i mitten av ugnen.  Skär av stjälkarna på kålen och skär salladshuvudet i mindre bitar. Dela tomaterna på mitten och hacka rödlöken fint. Blanda sallad, kål, tomater och lök i en skål och ringla över olivolja och citronsaft. Salta och peppra och blanda väl. Låt kycklingfiléerna svalna något och skär sedan i ca 2 cm breda skivor och blanda ner i salladen. Servera med riven parmesan.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bröd, bullar & kakor, Desserter, Tårtor chokladkaka, chokladtårta, påsktårta, världens godaste chokladtårta

Chokladtårta med passionfruktsgrädde och jordgubbar

 
Hej vänner! Glad påsk på er! Hälsningen kommer lite sent, jag skyller allt på badrumsrenovering och diverse deadlines (på den fronten intet nytt). Statistiken skvallrar om att det varit en rejäl skara här inne den senaste veckan och det är tydligt vad som äts i påsk, lamm, bakelser och lemoncurd toppar topplistan. Vi har hållit en relativt låg profil må matfronten, inte en endaste sillbit, kokt ägg eller hembakat knäckebröd, det måste vara första gången någonsin! Desto mer laxpaj, baguetter och så den här chokladtårtan. En klassisk fransk chokladtårta som jag pimpade med passionssfrukt och jordgubbar. Bra så. Den här tårtan räcker till minst sex personer och blir bara godare om den får stå en natt i kylen. I övrigt har jag totalt snöat in på tv-serisen The affair, oj vad bra! Rekommenderas varmt. 
 
 
 
Chokladtårta med passionfruktsgrädde och jordgubbar
150 g smör
200g mörk choklad, ca 70 procent
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1/2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till form
 
3 dl vispgrädde
3 passionsfrukter
3 dl jordgubbar
 
Smält smöret. Hacka chokladen fint och rör ner i smöret, rör tills chokladen smält. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt och rör därefter ner choklad och smörblandningen. Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och rör försiktigt ihop smeten. Smöra och bröa en form och bred ut fyllningen. Grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna. Vispa grädden och blanda med passionsfruktkärnorna. Bred ut grädden på kakan när den svalnat och garnera med jordgubbar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fisk och skaldjur skrei, torskrygg

Bakad torskrygg med potatispuré, bacon, rostad spetskål och brynt smör

 
 
Torskrygg ja, finns det något godare? Möjligtvis rödspätta eller långa men om de tvistar de vise. Bakad torskrygg är enkelt att laga, om du vill vara säker på att den ska bli sådär perfekt genomkokt men inte överkokt är mitt bästa tips att skaffa en digital termometer, när fisken når en sisådär 45-50 grader är den perfekt. Jag hade en sötpotatis liggande i kylskålpet som jag slängde ner bland den vanliga potatisen (kylskåpsrens ni vet) och det gav purén en fin färg, du kan naturligtvis utesluta den helt om du hellre vill det. Jag tycker att den här rätten behöver lite syra och därför är det gott med pressad citron i det brynta smöret och jag tror också att riven färsk pepparrot skulle passa fint. Ett sista tips, våga bryna smöret ordentligt, låt det få ordenlitg med färg, det gör hela skillnaden!
 
Bakad torskrygg med potatispuré, bacon, rostad spetskål och brynt smör, 4 personer
 
800 g torskrygg
3 msk smör
salt
 
150 g bacon eller rimmat fläsk i tärningar
150 g smör 
1 spetskålshuvud
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Lägg fisken i en ugsfast form och salta. Lägg en klick smör på varje fiskbit och täck med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen på 100 grader i ca 30 min eller tills fisken nått ca 50 grader. 
 
 
 
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smör
salt och vitpeppar
Skala potatise och skär den i mindre bitar. Koka upp i väl saltat vatten och koka tills potatisarna är mjuka. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel eller stor ballongvisp. Vispa i mjölk, grädde och smör och smaka av med salt och peppar. 
 
Dela kålhuvudet och skär det i fyra bitar. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader och grill  i ca 10minuter. Tag ur ugnen och täck över med ugsnfolie. 
Tärna fläsket eller baconet och stek tills det fått fin färg. Låt rinna av på ett hushållspapper. Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin, gyllenbrun färg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg