Äppelpaj med mandelkräm

 
 
Ett av mina favoritbakverk är croissanter med mandelkräm, pain aux amandes. De är förbaskat goda till en kopp starkt kaffe och det var dem jag hade i bakhuvudet när jag gjorde den här äppelpajen. Det är egentligen en klassisk äppelpaj men jag har adderat mandelkrämen och kombinationen av syrliga äpplen och söt mandelkräm i ett klassiskt pajskal är finfin. I skrivande stund har jag semester och sitter jag på Stadshotellet i Lidköping, jag har tillsammans med tre andra bloggare rest runt i västsverige i ett par dagar på en Fikaresa och smakat t.ex. fikat på Sveriges bästa fik, ätit bakelser på Sveriges bästa konditori och drejat på Rörstrandsfabriken. Mer om det om ett par dagar! Fram tills dess, ha en riktigt fin helg, och testa den här äpplepajen!
 
 
Äppelpaj med mandelkräm
 
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
 
Mandelkräm
2 ägg
1 dl socker
2 dl mandelmjöl
100 g smör
rivet skal från 1/2 citron
Vispa samman samtliga ingredienser tills du har en någolunda slät kräm utan smörklumpar. Förvara i kyl om du inte använder den direkt. 
 
3-4 äpplen, skivade i ca 3 mm tjocka skivor. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna tills du har en slät deg, överarbeta inte. Låt degen ligga i kylen i 30 minuter och kavla eller tryck därefter ut den i en pajform. Förgrädda pajen i ca 10 minuter. Bred ut mandelkrämen i pajen och lägg på äppleskivorna. Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Servera gärna med vaniljsås. 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Veronica Wallgren:

Åh vad gott!

#2 - - milla:

Vilka härliga bilder ser så gott ut
Kram Milla