Pasta kantareller, linguine, svamp

Linguine med kantareller och grönkål

 
 
Det här är sannerligen den bästa tiden på året. Kålen, kålen, kålen och svampen, svampen. Svampen! För ett par veckor sedan, när vi var på besök i Lidköping, köpte jag hem ett par kilo kantareller och sedan dess har de förgyllt allt från torsk till omeletter eller som här, en snabbt ihopslängd linguine med kantareller och grönkål. Egentligen är ju det här någon typ av pyttipanna, dvs. jag tog det jag hade över och hemma. Lite pasta, lite kantareller, grönkål, ett gäng tomater och så lite citron på det. Tada! Som alltid är det just de där rätterna som gör sig bäst på bloggen och som blir mest omtyckta. I skrivande stund har jag, åter igen, gått på semester. Känslan? Obeskrivligt härlig! Jag tackar vädergudarna för att det fortfarande ä magiskt fint att bada. Kaffestunerna på en klippa med en bok är den bästa semestern jag kan önska mig. Ha en riktigt fin helg kamrater!
 
 
Linguine med kantareller och grönkål, 4 personer
 
2 pkt färsk linguine 
100 g körsbärstomater
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
200 g kantareller
ca 4-5 "kvistar" grönkål 
1 citron
färsk timjan
smör och olivolja
salt och peppar
 
Koka linguinen i väl saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Ringla olivolja och lite smör en en stekpanna och stek svampen tills den börjar få färg. Hacka löken och vitlöken fint och låt den steka med tills den mjunkat. Tag bort kålen från "stammen" och skär den i mindre bitar, fräs den i någon minut tillsammans med kantarellerna. Tillsätt slutligen tomaterna och pressa över citronsaften samt salta och peppra. Låt fräsa i någon minut. Blanda pastan med svampblandningen. Hacka timjankvistarna fint och tillsätt vid servering. 
 
 
 
 
 

Fikaresa i Västsverige

 
 
I förra veckan var jag på en magisk Fikaresa i västsverige med fyra andra bloggare, Tessan bakar, Zeinas kitchen, Fredriks fika och Frida bakar. Vi upplevde så mycket trevligt, gott, förbaskat intressant och träffade så många härliga eldsjälar under drygt två dagar att det har tagit nästan en vecka att sortera allt. Vi började resan i Alingsås, som kallar sig för "The Capital of fika" eftersom det är en stad som verkligen älskar sin fika! Vi  fcik en guidad rundtur och tittade in hos Any's och smakade kanelbullar, drack kaffe och småkakor hos Ekstedts och åt snittar hos Nygrens som vunnit White Guides pris för bästa svenska fik. Jag kommer definitivt åka tillbaka till Alingsås för att fika- vilken pärla till fikastad! 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp på turen var Vara och Conditori Nordpolen som vunnit White guides pris för bästa svenska konditori - jag förstår varför! Vi fick smaka på en underbar uppsättning av bakelser som alla smakade som en dröm - nej jag överdriver inte! Mousserna var perfekta och kombinationerna både spännande och fräscha, te.x. blåbär och mjölkchoklad eller äpple och nougat. En fikavandring i Alingsås kan du boka här.
 
 
 
Efter att vi bokstavligten proppat i oss bakelser gick vi över torget till Esti, en underbar liten pärla som drivs av Maria som nog finns med på bild i ordboken bredvid "eldsjäl". Vi fick smaka på finfin plockmat på närproducerade råvoror, smaka på saft  (herrejösses vilken jordgubbssaft!) och marmelad från Resville och smaka på olika sorters kaffe. Gott är bara förnamnet.
 
 
 
 
 
 
Vi rullade (höhö) därefter vidare till Bjertorps slott där vi åt en härlig trerätters och ägnade mycket tid åt att kolla in slottets vinklar och vrår, inte minst den underbara trädgården! Det är verkligen som att stiga in i en annan värld och en annan tid så fort man kommer innanför slottsporten. Jag kände genast att jag måste komma tillbaka och stanna lite längre för att hinna njuta ordentligt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dag två gick färden mot Lidköping och vi inledde med att besöka minibussen Per från  Wästgötarna och Levene kvarn som producersr ekologiskt mjöl och spelt. Vilka fantastiska produkter! Vi fick med oss ett par påsar ekologisk spelt hem som jag tänker testa nästa gång jag bakar bröd. Väl framme i Lidköping fick vi en fika på rådhuset bestående av en Läckökringla och kaffe och fick även lyssna till Lidköpings historia. Fika och boende på Lidköpings stadshotell kan du boka här.
 
 
 
 
 
Ett av de mer kända konditorierna och fiken i Lidlöping är Gardströms som funnits med i många år. Jag älskar deras disk och presentation av kakor och bullar!
 
 
 
 
Eftermiddagen spenderade vi på Rörstrands museum där vi fick en guidad tur och en supergod räkmacka i cafeet. Därefter fick vi pröva på att dreja vilket är så förbaskat kul! Vi gick alla in i någon typ av meditation för plötsligt var det helt tyst... 
 
 
 
 
 
 
Kvällen spenderade vi på Lidköpings stadshotell som är en riktig pärla! Vi åt en trerätters som satt som en smäck! Kombinationen av fräscha smaker, perfekt tillagad fisk och en dessert som fick oss alla att gå i taket var magisk!
 
 
 
 
 
Sista dagen besökte vi torghandeln och jag köpte hem fina kantareller och vi hann såklart med en sista fika, den här gången hos Cafe Limtorget som också är omnämnt i White guide. Vilken pärla! Underbar miljö och god fika, ungefär som att stiga in i Alla vi barn i bullerbyn...
 
 
 
Ett stort tack till Gunilla och Turistrådet i Västsverige för arrangemanget och sällskapet! 
 
 
 
Inlägget är skrivet i samarbete med Turistrådet i Västsverige. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelpaj med mandelkräm

 
 
Ett av mina favoritbakverk är croissanter med mandelkräm, pain aux amandes. De är förbaskat goda till en kopp starkt kaffe och det var dem jag hade i bakhuvudet när jag gjorde den här äppelpajen. Det är egentligen en klassisk äppelpaj men jag har adderat mandelkrämen och kombinationen av syrliga äpplen och söt mandelkräm i ett klassiskt pajskal är finfin. I skrivande stund har jag semester och sitter jag på Stadshotellet i Lidköping, jag har tillsammans med tre andra bloggare rest runt i västsverige i ett par dagar på en Fikaresa och smakat t.ex. fikat på Sveriges bästa fik, ätit bakelser på Sveriges bästa konditori och drejat på Rörstrandsfabriken. Mer om det om ett par dagar! Fram tills dess, ha en riktigt fin helg, och testa den här äpplepajen!
 
 
Äppelpaj med mandelkräm
 
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
 
Mandelkräm
2 ägg
1 dl socker
2 dl mandelmjöl
100 g smör
rivet skal från 1/2 citron
Vispa samman samtliga ingredienser tills du har en någolunda slät kräm utan smörklumpar. Förvara i kyl om du inte använder den direkt. 
 
3-4 äpplen, skivade i ca 3 mm tjocka skivor. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna tills du har en slät deg, överarbeta inte. Låt degen ligga i kylen i 30 minuter och kavla eller tryck därefter ut den i en pajform. Förgrädda pajen i ca 10 minuter. Bred ut mandelkrämen i pajen och lägg på äppleskivorna. Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Servera gärna med vaniljsås. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt copenhagenfoodsummit, socialmedia, socialmediamarketing

Copenhagen food summit

Deltagarna vid mötet. 
 
Det har varit lite tunt med bloggande de senaste veckorna. Anledningen är att jag dels har suttit i slutskedet med en text i avhandlingen  och i förra veckan deltog jag vid ett toppmöte i danska parlamentet. Mötet, Copenhagen Food Summit, var arrangerat av den danske miljöministern Esben Lunde Larsen och hade temat "Better food for more people" kretsade dels kring det stora matsvinnet runt om i västvärlden men också kring hur vi kan förmedla och informera fler människor om hur man kan laga bättre mat. Jag deltog i en grupp med fokus på sociala medier och information och hade som uppgift att presentera alterativ för lösningar. I min grupp deltog t.ex. den amerikanske statssekterteraren Kevin Concannon med ansvar för mat och "public health". Det var väldigt intressant att lyssna kring det omfattande program som de har inlett de senaste åren i USA för att får skolbarn att äta bättre mat, mer frukt och grönt osv. Det har varit en av Michelle Obamas hjärtefrågor. Den grekiske miljöministern vurmade för att vi i Europa borde bli bättre på att gemensamt bestämma oss för vilka certifikat och benämningar vi ger "bra mat", så att vi har en gemensam bedömning, och inte olika i varje land. Kvällen innan mötet blev vi bjudna på middag i festsalen på rådhuset i Köpenhamn och vid middagen deltog den danska prinsessan Marie som också höll invigningstalet. Middagen var lagad av danska kocklandslaget och jag lovar att den direkt lade sig på topp-tre-listan över de mest vällagade och välsmakande middagar jag har smakat. Förrätten hade temat fisk och vi fick tre små extremt tjusiga smårätter. Huvudrätten hade temat lamm och efterrätten temat hallon- choklad- hasselnötter. Galet galant!  Jag fick också tillfälle att prata med författaren Carolyn Steele, en arkitekt med ett brinnande intresse för mat som har skrivit boken "The hungry city" där hon diskuterar hur hela vårt liv och våra städer är uppbyggda kring mat och vårt intresse för mat. Hennes blogg hittar ni här.  
 
 
Danske miljöminister Esben Lunde Larsens invigningstal. 
 
 
 
 
 
Ser ni kocklandslaget längs väggen?
 
Amerikanske statssekreteraren Kevin Concannon.
 
 Danska prinsessan Marie inviger middagen. 
 
 
 
Visa fler inlägg