Rosa bandet-meny- i samarbete med Spisa

 
 
 
Tillsammans med Spisa som producerar och säljer ekologiska örter har jag tagit fram en härlig meny med tema Rosa bandet! Menyn består av en mango och räksalsa med koriander, lammspett med spenat och granatäpplesallad, vitlöksrostad potatis och en fluffig hallonmousse med mynta till efterrätt. Supersmarriga rätter som är lätta att laga och som är fullproppade med goda färska och ekologiska örter. 
 
 
 
Mango och räksalsa med koriander, 4 port (förrätter)
200 g räkor, skalade
2 mangos
1/2 gurka
0,5 rödlök
lime
röd chilifrukt 
1 kruka koriander
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Skala mangon och skär dem i ca 1x1 cm stora kuber. Skala gurkan och skär även den i ca 1x1 cm stora kuber. FInhacka löken och chilin. Hacka koriandern grovt. Blanda grönsakerna och örterna i en bunke och blanda ner limesaft, samt salta och peppra. Förvara salsan i kylen innan servering. 
 
 
Lammspett med vitlökrostad potatis och spenatsallad med granatäpple, 4 port
500 g lammfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
8 grillspett
 
Sätt ugnen på 200 grader och grill. Riv rödlöken och vitlöken fint. Blanda lammfärsen med ägg, och den rivna löken. Tillsätt koriander och salt och svartpeppar.  Forma 8 stycken dolmar runt grillspetten och lägg dem på en plåt eller i en ugnsfast form (smörj i så fall formen t.ex. med olja). Grilla spetten i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Vänd dem gärna under grillningen. 

 
 
Vitlöksrostad potatis 
1 kg potatis
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader.  Tvätta potatisen och dela den i mindre delar om du inte har små potatisar. Skär vitlöken i tunna skivor och strö över potatisen. Ringla över olivolja och rör runt ordentligt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 45 minuter i mitten av ugnen. 
 
 
 
Spenatsallad med granatäpple och mynta
400 g färsk bladspenat
1 rödlök
2 granatäpplen
2 msk olivolja
1 kruka färsk mynta
salt och svartpeppar
 
Skölj spenaten och låt den rinna av. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Dela granatäpplena och tag ur kärnorna.  Blanda spenat, rödlök och granatäpplekärnor i en skål. Ringla över olja, samt salta och peppra. Blanda slutligen ner myntabladen. 
 
 
Hallonmousse med mynta
 
2 äggvitor
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
3 dl hallon
3 tsk gelatinpulver (alt 6 gelatinblad)
3 msk vatten
1 kruka färsk mynta
färska hallon till garnering
 
Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa äggvitorna och florsockret till en fast marängsmet i en annan bunke. Mosa hallonen med en gaffel. Lös upp gelatinpulvret i vattnet alt låt gelatinbladen ligga i blöt i 10 minuter. Blanda ner hallonen i grädden och vänd därefter försiktigt ner marängsmeten och vänd därefter ner gelatinblandningen. Hacka myntan  (spara några blad till garnering) och rör ner försiktigt. Fyll glas med moussen och förvara i kylen. Dekorera moussen med myntablad och färska hallon.