Soppor fänkål, räksoppa

Räksoppa med rostad fänkål

 
 
Jag kan inte påstå att jag alltför ofta lagar räkfond från grunden, men efter att ha gjort räkmackor häromdagen kändes det vansinnigt trist att slänga räkskalen så jag gjorde en räksoppa.  Det här med att inte slänga mat är en jäkla utmaning, jag försöker bättre mig hela tiden. Idag införde jag köpstopp, inget får inhandlas (med undantag för kaffe och mjölk) innan fredag utan det som finns i kylskåpet ska ätas upp, det är alldeles för mycket mat som går till spillo! När jag gjorde den här soppan var själva räkorna  redan uppätna så garneringen blev rostad fänkål, du kan såklart garnera med räkor också. 
 
 
 
Räksoppa 4 pers
500 g räkor med skal
3 schalottenlökar
morot
1 bit rotselleri (ca 30 gram)
1 fänlål
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
3 dl grädde
olivolja
salt och svartpeppar
 
Till garnering
1 fänkål
olivolja
räkor
dill
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en oljad plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen i ca 15 minuter.  Skala räkorna och spara skalen. Ringla olivolja i en kastrull och fräs räkskalen. Tillsätt hackad lök, vitlök och tomatpuré och låt fräsa  i någon minut. Tillsätt vatten och sjud i ca 10 minuter. Sila bort räkskalen och häll tillbaka fonden i kastrullen och tillsätt  hackad fänlåk, hackad rotselleri samt hackade morötter, vin och buljongtärningar och koka på medelhögvärme i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och ställ tillbaka på spisen. Häll i grädden och salta och peppra. Låt sjuda i 10 minuter. Servera soppan med räkorna, fänkålen och dill. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - anna:

åh det ser ju helt magiskt gott ut!

#2 - - Anna:

Men, silar du inte bort räkskalen?

Svar: tack Anna! Jag hade missat ett steg...
Karin Högberg