Bakad rödlök med bacon och timjan

 
 
Idag börjar min sista semestervecka och jag sysselsätter mig med det jag gillar mest, läser deckare och lagar mat. Och, just det,  kollar på Downton Abbey och The Wire. Dessutom har jag badat fram tills för ett par dagar sedan. Vattnet har varit fullkomligt ljuvligt och jag njuter i fulla drag. Utöver det läser jag gigantiska mängder kokböcker och mattidningar och det var i senaste numret av Lantliv Mat och Vin som jag hittade det här receptet, eller låt oss säga blev inspirerad för jag har ändrat om en del. I originalreceptet använder de till exempel sidfläsk och rosmarin medan jag använde bacon och timjan istället. Rödlök ju riktigt fina grejer, speciellt när den får gotta sig i ugnen tillsammans med grädde och bacon. Den skarpa smaken försvinner och de blir sådär sammetslena och fina.  De är ett prefekt tillbehör till söndagssteken, eller varför inte till fisk? För ett par år sedan åt jag rödkålspizza i Kalabrien vilket var en riktig hit, där är rödlöken en delikatess och är lite sötare än vår. Det går naturligtvis utmärkt att utesluta baconet om du vill det, ett tips är då att addera ett par klickar smör. 
 
 
 
 
Bakad rödlök med bacon och timjan 4 port
6 röda lökar
200 g bacon
3 dl grädde
en knippe färsk timjan
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödlökarna och dela dem på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form. Skär baconet i ca 1 cm breda skivor och strö över löken. Häll över grädden och krydda med salt och peppar samt timjan. Baka i ca 20 minuter eller tills lökarna mjuknat. Ös grädden över lökarna ett par gånger under gräddningen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Fanny:

Vad gott det ser ut!

#2 - - Elin:

Gillar idén med att rödlöken får spela huvudrollen på tallriken! Ser både snyggt och GOTT ut1

#3 - - Isabell:

Mums, jag som älskar lök måste ju bara prova detta! :D Vilka underbara bilder!

#4 - - Hanna:

Det låter verkligen helt galet gott!

#5 - - Anders:

Vad spännande, det måste jag prova. Sjukt fina bilder också. :-)