Desserter havtornsmousse

Havtornsmousse med skorpsmulor

 
Det är den tiden på året då havtornen lyser illgula i det stora buskage jag kör förbi på väg till jobbet. Varje gång jag kör förbi tänker jag att imorgon, då ska jag plocka... I helgen blev det av! Precis som alltid sticks buskarna något fasansfullt men resultatet är alltid lika fint. Tidigare år har jag gjort havtornssoppa (recept hittar du r) men i år blev den en mousse med skorpsmulor. Lite extra gott är det om skorporna innehåller choklad, havtorn och choklad är nämligen en finfin kombination. Ett tips för dig som vill förvara moussen smart och slippa kladd, häll upp den i stora spritspåsar och spritsa därefter ut den i glas/skålar/muggar. 
 
 
Havtornsmoussse med skorpsmulor, 6 port
2 dl koncentreraqd havtornsaft
1 dl vatten
2 gelatinblad
1 dl strösocker
3 äggulor
2 dl vispgrädde
ca 6 skorpor till servering
 
Blanda saften socker och äggulor i en kastrull och vispa medan smeten sjuder på svag värme. Lägg gelatinet i vattnet och låt dem bli mjuka. Vispa ner i äggsmeten och tag av kastrullen. Vispa grädden hårt och blanda ner i äggsmeten när den svalnat. Förvara moussen i kylen. Servera med krossade skorpor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Soppor fänkål, räksoppa

Räksoppa med rostad fänkål

 
 
Jag kan inte påstå att jag alltför ofta lagar räkfond från grunden, men efter att ha gjort räkmackor häromdagen kändes det vansinnigt trist att slänga räkskalen så jag gjorde en räksoppa.  Det här med att inte slänga mat är en jäkla utmaning, jag försöker bättre mig hela tiden. Idag införde jag köpstopp, inget får inhandlas (med undantag för kaffe och mjölk) innan fredag utan det som finns i kylskåpet ska ätas upp, det är alldeles för mycket mat som går till spillo! När jag gjorde den här soppan var själva räkorna  redan uppätna så garneringen blev rostad fänkål, du kan såklart garnera med räkor också. 
 
 
 
Räksoppa 4 pers
500 g räkor med skal
3 schalottenlökar
morot
1 bit rotselleri (ca 30 gram)
1 fänlål
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
3 dl grädde
olivolja
salt och svartpeppar
 
Till garnering
1 fänkål
olivolja
räkor
dill
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en oljad plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen i ca 15 minuter.  Skala räkorna och spara skalen. Ringla olivolja i en kastrull och fräs räkskalen. Tillsätt hackad lök, vitlök och tomatpuré och låt fräsa  i någon minut. Tillsätt vatten och sjud i ca 10 minuter. Sila bort räkskalen och häll tillbaka fonden i kastrullen och tillsätt  hackad fänlåk, hackad rotselleri samt hackade morötter, vin och buljongtärningar och koka på medelhögvärme i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och ställ tillbaka på spisen. Häll i grädden och salta och peppra. Låt sjuda i 10 minuter. Servera soppan med räkorna, fänkålen och dill. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosa bandet-meny- i samarbete med Spisa

 
 
 
Tillsammans med Spisa som producerar och säljer ekologiska örter har jag tagit fram en härlig meny med tema Rosa bandet! Menyn består av en mango och räksalsa med koriander, lammspett med spenat och granatäpplesallad, vitlöksrostad potatis och en fluffig hallonmousse med mynta till efterrätt. Supersmarriga rätter som är lätta att laga och som är fullproppade med goda färska och ekologiska örter. 
 
 
 
Mango och räksalsa med koriander, 4 port (förrätter)
200 g räkor, skalade
2 mangos
1/2 gurka
0,5 rödlök
lime
röd chilifrukt 
1 kruka koriander
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Skala mangon och skär dem i ca 1x1 cm stora kuber. Skala gurkan och skär även den i ca 1x1 cm stora kuber. FInhacka löken och chilin. Hacka koriandern grovt. Blanda grönsakerna och örterna i en bunke och blanda ner limesaft, samt salta och peppra. Förvara salsan i kylen innan servering. 
 
 
Lammspett med vitlökrostad potatis och spenatsallad med granatäpple, 4 port
500 g lammfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
8 grillspett
 
Sätt ugnen på 200 grader och grill. Riv rödlöken och vitlöken fint. Blanda lammfärsen med ägg, och den rivna löken. Tillsätt koriander och salt och svartpeppar.  Forma 8 stycken dolmar runt grillspetten och lägg dem på en plåt eller i en ugnsfast form (smörj i så fall formen t.ex. med olja). Grilla spetten i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Vänd dem gärna under grillningen. 

 
 
Vitlöksrostad potatis 
1 kg potatis
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader.  Tvätta potatisen och dela den i mindre delar om du inte har små potatisar. Skär vitlöken i tunna skivor och strö över potatisen. Ringla över olivolja och rör runt ordentligt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 45 minuter i mitten av ugnen. 
 
 
 
Spenatsallad med granatäpple och mynta
400 g färsk bladspenat
1 rödlök
2 granatäpplen
2 msk olivolja
1 kruka färsk mynta
salt och svartpeppar
 
Skölj spenaten och låt den rinna av. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Dela granatäpplena och tag ur kärnorna.  Blanda spenat, rödlök och granatäpplekärnor i en skål. Ringla över olja, samt salta och peppra. Blanda slutligen ner myntabladen. 
 
 
Hallonmousse med mynta
 
2 äggvitor
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
3 dl hallon
3 tsk gelatinpulver (alt 6 gelatinblad)
3 msk vatten
1 kruka färsk mynta
färska hallon till garnering
 
Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa äggvitorna och florsockret till en fast marängsmet i en annan bunke. Mosa hallonen med en gaffel. Lös upp gelatinpulvret i vattnet alt låt gelatinbladen ligga i blöt i 10 minuter. Blanda ner hallonen i grädden och vänd därefter försiktigt ner marängsmeten och vänd därefter ner gelatinblandningen. Hacka myntan  (spara några blad till garnering) och rör ner försiktigt. Fyll glas med moussen och förvara i kylen. Dekorera moussen med myntablad och färska hallon. 
 
 
 
 
 
 

Bakad rödlök med bacon och timjan

 
 
Idag börjar min sista semestervecka och jag sysselsätter mig med det jag gillar mest, läser deckare och lagar mat. Och, just det,  kollar på Downton Abbey och The Wire. Dessutom har jag badat fram tills för ett par dagar sedan. Vattnet har varit fullkomligt ljuvligt och jag njuter i fulla drag. Utöver det läser jag gigantiska mängder kokböcker och mattidningar och det var i senaste numret av Lantliv Mat och Vin som jag hittade det här receptet, eller låt oss säga blev inspirerad för jag har ändrat om en del. I originalreceptet använder de till exempel sidfläsk och rosmarin medan jag använde bacon och timjan istället. Rödlök ju riktigt fina grejer, speciellt när den får gotta sig i ugnen tillsammans med grädde och bacon. Den skarpa smaken försvinner och de blir sådär sammetslena och fina.  De är ett prefekt tillbehör till söndagssteken, eller varför inte till fisk? För ett par år sedan åt jag rödkålspizza i Kalabrien vilket var en riktig hit, där är rödlöken en delikatess och är lite sötare än vår. Det går naturligtvis utmärkt att utesluta baconet om du vill det, ett tips är då att addera ett par klickar smör. 
 
 
 
 
Bakad rödlök med bacon och timjan 4 port
6 röda lökar
200 g bacon
3 dl grädde
en knippe färsk timjan
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödlökarna och dela dem på mitten. Lägg dem i en ugnsfast form. Skär baconet i ca 1 cm breda skivor och strö över löken. Häll över grädden och krydda med salt och peppar samt timjan. Baka i ca 20 minuter eller tills lökarna mjuknat. Ös grädden över lökarna ett par gånger under gräddningen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg