Sallader & grönsaker hummus, meatfreemonday, rostade grönsaker, veggie

Rostade morötter & brysselkål med rödbetshommus

 
 
Jag har sagt det här förut, men det tål att sägas igen. Jag måste bli bättre på att äta rester. Förra helgen gjorde jag slag i saken och åt enbart det som fanns hemma i kylen och skafferiet. Lördagslunchen blev rostade gula och lila (!) morötter och brysselkål med en rödbetshummus. Förbaskat enkelt och förbaskat gott. I övrigt? Jotack, det rullar på. Jag har spenderat veckan i Reading och London och besökt två Universitet och deltagit vid seminarier. Det var längesedan jag var i London, men vilken mäktig stad det är! Kontrasterna är minst sagt påtagliga den här veckan. Från ett varmt Florens till ett varmt London med dryga åtta miljoner londoners och idag ett ruggigt Mollösund med sina knappa 300 invånare. Kontrastrikt, och det är så jag gillart. Tillbaka till maten, du kan naturligtvis använda de grönsaker du har hemma. Det mesta brukar bli gott att rostas med spiskummin, en rejäl skvätt olja och salt  och peppar. 
 
 
 
Rostade morötter & brysselkål med rödbetshommus, 4 personer
ca 500 g morötter
ca 200 g brysselkål
1/2 dl olja, te.x olivolja eller rapsilja
spiskummin efter smak
salt och svartpeppar
Färsk koriander
 
Dela morötterna på längden och lägg dem i en ugsnfast form. Lägg på brysselkålen, salta och peppra och strö på spiskummin och ringla över olja. Rosta på 200 grader i ca 20-25 minuter.  Servera med färsk koriander. 
 
 
 
Rödbetshummus
3 rödbetor, kokta
2 dl kokta kikärtor
1 msk tahini
2 msk citronjuice
2 msk  olivolja
salt och svartpeppar
 
Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät hummus. Smaka av med salt och svartpeppar. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mandelkaka med päron och ingefära

 
Jag har levt i någon typ av post-Florensdvala den senaste veckan.  Kaffet smakar inte lika gott hemma, maten ska vi inte prata om och det finns heller inte några bagerier med en kassör i svarta förkläden som sträcker över en nybakad mördegskaka med vaniljkräm till morgonespresson. 18 grader och sol byttes ut mot minusgrader och snålblåst och jo, det är nog  bara att erkänna att jag gärna hade stannat en vecka till.  Det verkar ju något otroligt att jag efter en vecka i Florens skulle vara sugen på en riktigt tung kaka. Men den här rackarena har liksom fastnat, en tung kaka, supersaftig med sötma från päronen och lite sting från ingefäran. Sagt och gjort, en tung kaka fick det bli. De bästa grejerna brukar ju komma till av misstag och samma sak med den här kakan, istället för att strö formen med ströbröd tog jag mandelmjöl eftersom ströbrödet var slut, det visade sig vara ett riktigt bra drag! Tillsammans med smöret som formen smörjs med skapas en knäckig och god skorpa på kakan - jag gillart!
 
 
 
Mandelkaka med päron och ingefära
 
150 gram rumstemererat smör
3 ägg
2,5 dl socker
2 mogna päron
ca 3 cm färsk ingefära
3 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
 
mandelmjöl/ströbröd och smör till formen
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman smör, socker och ägg, Riv ingefäran fint och hacka päronen fint. Blanda ner mjöl, mandelmjöl och bakpulver i smöret och tillsätt slutligen ingefära och päron. Rör om ordentligt. Smöra en kakform och strö med antingen ströbröd eller mandelmjöl. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rostad butternut squash med gremolata och valnötter

 
 
I skrivande befinner jag mig i ett gammalt palazzo från 1700-talet i Florens. Tänk guld, franska liljor och röd sammet så förstår ni. Vi har varit i Florens många gånger förut, men alltid på sommaren, i 35 graders värmen och det är helt underbart att vara här utan att befinna sig i en konstant värme-slag-dimma. Igår tog vi en matvandring på 4,5 timmar och slussades runt bland florentiska matinstitutioner, bland annat ett litet bageri som startades av ett syskonpar efter andra världskrigets slut, då var de 15 och 17 år gamla, De driver fortfarande bageriet och är ett av 35 matställen i Florens som blivit K-märkta. Om vi blev mätta? Oh ja? Men framförallt glada och nästintill eufiriska över att få veta så mycket om denna härliga stad.  Till dagens recept, en rostad butternut squash med gremolata och valnötter. Comfort food när det är som bäst skulle jag säga. Ät pumpan som den är eller som tillbehör. vill du göra den ännu matigare är det gott att strö över fetaost. 
 
 
 
Rostad butternut squash med gremolata och valnötter, 4 personer
1,5 kilo butternut squash
1/2 dl olivolja
3 rödlökar eller 5 schalottenlökar
en nypa färska timjankvistar
salt och svartpeppar
3 dl hackade valnötter till severing
 
Gremolata
2 citroner
4 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1/2 dl olivolja
Tvätta citronerna och riv citronskalet fint. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Blanda med olivolja och hackad persilja.  
 
Dela squashen och ta ur kärnorna. Skär den i klyftor och lägg på en plåt eller ugnsfast form. Skala löken och dela den och lägg den på plåten. Ringla över oljan, salta och peppra och strö över timjan. Rosta i 200 grader i ca 25-30 minuter. Ringla över gremolaten vid serving och strö över valnötterna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg