Trattoria på besök hos Spisa

Inlägget är ett samarbete mellan Trattoria och Spisa

 
 
För en tid sedan besökte jag Spisas växthus i Skåne för att få veta mer om själva odlingen och produktionen av de färska örterna och sallaten. Jag tror jag är som de flesta andra, jag handlar mina örter i mataffären och tänker inte så mycket mer på det. Det blev väldigt tydligt när jag besökte växthusen att jag inte hade en aning om hur den här typen av odling går till. Det första som slog mig var hur stora växthusen var, eller låt mig säga gigantiska. Gröna hav av basilika, dill, koriander och en massa andra sorter bredde ut sig i de stora växthusen. Om doften var fantastisk? Ja! Det jag också blev varse om är hur mycket jobb, kunskap och engagemang det krävs för att odla ekologiska örter. Det ligger mycket forskning och jobb bakom produktionen och jag tyckte det var oerhört intressant att få veta mer om odlingsprocesser, titta på sticklingar och smaka på nya och gamla bekantskaper av örter. Visste ni t.ex. att det finns en ört som heter Ananassalvia som på fullt allvar doftar av ananas? Eller en mynta som doftar och smakar mintchoklad?  

Så vad innebär det att odla ekologiska örter utan kemiska bekämpningsmedel? Istället för kemiska bekämpningsmedel använder Spisa biologisk näring som är en del av kretsloppet och tar hjälp av naturens egna resurser. Till exempel planteras gräslöken tillsammans med persilja och på så sätt hålls skadedjur borta eftersom de inte tycker om doften av gräslök. Man använder också nyckelpigor och spindlar som ett naturligt bekämpningsmedel, eftersom de äter upp skadedjuren. Genom att plantera gräslök tillsammans med persilja håller vi skadedjuren borta eftersom de inte tycker om lukten av gräslök. Smart tycker jag!

 
 

 

 
 
 
 
 
 
#1 - - Eva:

Härligt med alla färska kryddor!
Men du hade inte behövt åka så långt. Vi har väl ett stort växthus i Ellös? Är osäker på om det är Spisa men?
Kul att vi får vara med o se:-))