Grillat, Vardagsmat kamutvete

Kamutvetesallad med mozzarella, auberginedip och grillad chorizo

 
 
 
För drygt en vecka sedan spenderade vi en natt i Noordwijk, en liten strandstad sisådär en timme från Amsterdam. Jag var där för snart två år sedan och blev så överraskad av den vackra stranden och naturen. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka, men så blev det! Staden påminner mycket om Calais, som också har en fantastisk strand, lång och mäktig och den naturliga samlingspunkten.  Det var härligt att vara på resande fot i en vecka men det tar en stund att komma tillbaka till vardagen igen och det tar sig bland annat uttryck i att det har varit lite sisådär med att fylla på kylskåpet. Igår kväll konstaterade jag att nej, det fanns inte jättemycket att hurra över, men vad göra? Det blev en ordentlig kylskåpsrensning. Om det är något vi alltid har hemma är det korv. Bra korv med hög procent kött och mycket smak. Lammkorv, salsicca och chorizo tillhör favoriterna. Ofta blir det luncher eller middagar som den här, med grillad korv till en matig sallad. På sommaren skulle jag säga att vi äter det här minst tre gånger i veckan....
 
Salladen ja, som vanligt när det gäller mina kylskåpsrensningar/improviserade rätter så kan ni väl ta receptet med en nypa salt. Använd det som ni har hemma helt enkelt. Jag använde kamutvete eftersom det var det som fanns i skafferiet men det går ju såklart att använda bulgur, quinoa, couscous, pasta, matvete osv. Jag hade även ett gäng auberigine hemma som jag grillade i ugnen tillsammans med paprika, lök och vitlök, och sedan mixade. Det är en av mina favoritsåser! Jag använder den till det mesta, men extra god är den till grillat. 
 
 
 
Kamutvetesallad med mozzarella, auberginedip och grillad chorizo, 4 personer
 
3 dl kamutvete
6 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning
2 nävar blandad sallad, jag använde romansallad
1 rödlök 
2 bollar mozzarella
1 kruka färska örter (jag använde basilika)
olivolja
saft från 1 citron
salt och peppar
 
Koka upp vatten, lägg i kamutvete och grönsaksbuljong och koka under lock på svag värme i 10 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt dra i några minuter. Hacka löken fint, samt riv salladen i mindre bitar. Blanda med kamutvetet. Ringla över olivolja och citronsaft, salta och peppra. Riv mozzarellan i större bitar och strö över. Servera med grillad korv/kött och auberginedippen. 
 
 
Auberginedipp
2 auberginer
1 röd eller gul paprika
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader och grill. Dela auberginerna och paprikorna. Lägg grönsakerna på en plåt. Rinla över olivolja och salta. Grilla i ugnen i ca 15 min elller tills auberginen har fått ordentlig färg. Mixa samman till en slät dipp med hjälp av en stavmixer. Salta och peppra efter smak. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ljuva Julia:

Underbart! Vi har typ aldrig korv hemma, kanske en burk bullens någonstans...

#2 - - Jessica Högberg:

Aldrig hört talas om kamutvete, vad gör det bra? Eller det kanske det inte är😀

#3 - - Eva:

Hej:-)) Vad använder du för mozzarella?
Jag har köpt den som finns på min Ica och jag kan inte säga att den är speciellt god direkt.
Kommer inte komma på vad den heter men dom har bara en sort att välja på.