Bröd, bullar & kakor, Desserter, Tårtor chokladkaka, chokladtårta, frosting

Chokladkaka med mascarponefrosting

 
Det här är chokladkan som har funnits med i min matlagningsrepertoar i snart tio år. Den var alltid med på våra söndagsmiddagar i Malmö, älskades av alla och räckte till en hel armé eftersom den är så mäktig. Egentligen bryr jag mig inte så mycket om frostingen, det är mest vid festligare tillfällen jag gör den, ofta frambringar den "ooohhhh", från gästerna och bara det är ju en win... Själva kakan blir sådär perfekt tung, jordig och mäktig som en chokladkaka ska vara.  En eller ett par dagar i kylen gör den perfekt. Med ett glas iskallt mjölk är den magisk. 
 
I övrigt? Jotack, jag vaknade upp i Hamburg och kommer somna i Amsterdam. Jag noterar rosa körsbärsblommor, ultragrönt gräs och rapsblommor. Våren har kommit i Tyskland. Trevlig måndag på er!
 
 
 
Chokladkaka med mascarponefrosting
3 st ägg
2 dl gräddfil
200 g osaltat smör,
7dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
 
Låt smöret bli rumstempererat. Vispa samman smör, ägg och gräddfil. Tillsätt samtliga torra ingredienser och rör samman till en slät smet. Den kommer bli ganska fast i konsistensen, inte rinnig. Smörja och bröa en form med avtagbara kanter, ca 20-25 cm i diameter. Grädda på 185 grader i ca 25-30 min. Kakan skall vara kladdig i mitten. 

Marscarponefrosting
100 g 70% choklad
100 g mascarpone
50 g  osaltat smör
4 dl florsockar
 
Smält chokladen. Låt smöret och mascarponen bli rumstemtererade. Vispa smöret tills det är ordentligt utvispat och slätt. Tillsätt mascarponen och vispa tills du har en slät smet. Vispa ner florsockret pö om pö och tillsätt slutligen chokladen och vispa tills du har en slät frosting. Förvara i kyl.
 
Låt kakan svalna ordentligt och bred därefter på frostingen. Förvara i kyl. 
 
 
 
 

 
 
#1 - - Andy:

Wow, låter farligt god!!

#2 - - rememberthiis.blogg.se:

Mums!!

#3 - - Veronica Wallgren:

Åh gud vad gott!

#4 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

mumms

#5 - - Jossan:

Alltså, mums!! Började nästan dregla av bilderna, haha! :D

#6 - - Beatrice Jakobsson - Fotograf :

Gud vad gott! :)