Sallader & grönsaker, Vegetariskt chevre chaud, paris

Chèvre chaud med sallad & dijondressing - rapport från ett parisiskt kök

 
 
Jag har spenderat den senaste veckan på någon slags jobbturné genom Europa. Ett stopp i Hamburg, ett i Noordwijk (utanför Amsterdam) och därefter Paris. Som vanligt bor jag i lägenhet, det är det jag trivs allra bäst med. Det är finfint att kunna laga egen mat, äta frukost i lugn och ro och väldigt mysigt att under några dagar bli en del av en liten, liten del av Paris. Som vanligt är det Montmartre som utgör den där lilla delen av Paris, här finns allt! Läget är bra, restaurangerna är bra, runt hörnet finns bagerier, mataffärer och tunnelbanan. Bra så. Vi har även en kvartershund som tillhör restaurangen i gathörnet. Varje eftermiddag sitter han i gathörnet och tittar på förbipassernade, på kvällen ligger han på gatan utanför restaurangfönstret och ser galet sur ut. Igår kväll gick vi förbi när han blev insläppt i restaurangen efter att gästerna gått, gissa om lyckan var total. Han dammsög golvet i jakt på rester...  Matlagning var det ja. Det finns oftast bara ett problem med franska lägenheter, eller snarare parisiska, och det är att de sällan har särskilt välutrustade kök. I lägenheten vi bor i den här gången finns endast en kokplatta...Så vad göra? Igår kväll slängde jag (nästan bokstavligt talat) ihop en chèvre chaud (dvs gratinerad/stekt chèvre) och till den enkel, klassisk sallad med dijondressing och så krutonger från en överbliven baguette. Det fina med den här maten är ju att det blir få förbaskat gott även om det är så enkelt. Min typ av mat, alla gånger. 
 
 
 
Chèvre chaud med sallad & dijondressing 2 port
 
200 g chèvre
1 salladshuvud av valfri sort
5 tomater
2 shalottenlökar alt 1 rödlök
 
1 baguette
olja till stekning
 
Dijondressing
2 msk dijonsenap
1 dl olivolja
1 tsk honung
salt och peppar
 
Skiva osten i ca 2 cm tjocka skivor. Ringla lite olivolja i en stekpanna och stek den på låg värme tills den börjar smälta. Ta upp den ur pannan och lägg på en tallrik. Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen. Skölj salladen och riv den i stora bitar. Skär tomaterna samt löken i skivor. Blanda grönsakerna i en bunke och ringla över dressingen, blanda väl. Skär baguetten i ca 2 cm stora bitar. Stek i olivolja tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på en bit hushållspapper och lägg dem på salladen vid servering. Toppa med osten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - rememberthiis.blogg.se:

Ser himla gott ut :)

#2 - - Veronica Wallgren:

Åh vad gott!