Trattoria på besök hos Spisa

Inlägget är ett samarbete mellan Trattoria och Spisa

 
 
För en tid sedan besökte jag Spisas växthus i Skåne för att få veta mer om själva odlingen och produktionen av de färska örterna och sallaten. Jag tror jag är som de flesta andra, jag handlar mina örter i mataffären och tänker inte så mycket mer på det. Det blev väldigt tydligt när jag besökte växthusen att jag inte hade en aning om hur den här typen av odling går till. Det första som slog mig var hur stora växthusen var, eller låt mig säga gigantiska. Gröna hav av basilika, dill, koriander och en massa andra sorter bredde ut sig i de stora växthusen. Om doften var fantastisk? Ja! Det jag också blev varse om är hur mycket jobb, kunskap och engagemang det krävs för att odla ekologiska örter. Det ligger mycket forskning och jobb bakom produktionen och jag tyckte det var oerhört intressant att få veta mer om odlingsprocesser, titta på sticklingar och smaka på nya och gamla bekantskaper av örter. Visste ni t.ex. att det finns en ört som heter Ananassalvia som på fullt allvar doftar av ananas? Eller en mynta som doftar och smakar mintchoklad?  

Så vad innebär det att odla ekologiska örter utan kemiska bekämpningsmedel? Istället för kemiska bekämpningsmedel använder Spisa biologisk näring som är en del av kretsloppet och tar hjälp av naturens egna resurser. Till exempel planteras gräslöken tillsammans med persilja och på så sätt hålls skadedjur borta eftersom de inte tycker om doften av gräslök. Man använder också nyckelpigor och spindlar som ett naturligt bekämpningsmedel, eftersom de äter upp skadedjuren. Genom att plantera gräslök tillsammans med persilja håller vi skadedjuren borta eftersom de inte tycker om lukten av gräslök. Smart tycker jag!

 
 

 

 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Tårtor körsbär, morsdag, pavlova, tårta

Pavlova med körsbärskompott

 
 
Want to read this in english? Click here!
Det här är förmodligen en av de enklaste och godaste tårtor jag vet. Marängbotten, grädde och körsbärskompott. Det säger ofta vips, så är det uppäten... Du kan naturligtvis toppa marängbotten med vilka bär du vill men jag gillar verkligen körsbären till maräng, det går också fint med färska körsbär såklart. Vill du pimpa lite extra går det bra att riva över lite mörk choklad - mumma! Ett tips är att göra marängen kvällen innan du skall servera tårtan, låt den gräddas och stäng därefter av ugnen och låt marängen stå där medan ugnen svalnar så blir den krispig och fin. Tänk också på att inte dekorera tårtan alltför långt innan den skall serveras eftersom marängen då tappar sin krispighet. 
 
Pavlova med körsbärskompott 4 pers
3 äggvitor
1 dl socker
11/2 dl socker + 1 dl vatten
 
3 dl grädde

Vispa äggvitorna  och sockret till en vit maräng. Blanda vattnet och sockret i en kastrull och koka upp tills sockret är smält och du har en sockerlag. Häll den varma lagen i marängsmeten medan du vispar. Vispa i ytterligare 15 min. Forma en rund tårta av marängen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ner i ugnen på  125 grader i ca 60-90 min. 
 
Körsbärskompott
300 g urkärnade körsbär
1 dl socker
1 nypa mald vaniljstång
 
Lägg körsbär, socker och vaniljpulver i en kastrull och låt sjuda i ca 10 minuter .Tag av och låt svalna. Vispa grädden och toppa tårtan med grädden och kompotten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Årets sill 2016

 
Det är äntligen dags att avslöja Årets sill! I december fick jag vara med i juryn som år år bestod av den ständige ordföranden och skådespelaren Peter Harryson, kocken och krögaren Christian Hellberg, kocken och mångsysslaren Alexandra Zazzi, Sjöräddningssällskapets VD Rolf Westerström och så jag. Vi träffades på restaurang och hotell Salt och Sill på Klädesholmen och ägnade kvällen åt att provsmaka fyra inlagda sillsorter varav en skulle väljas till Årets sill. För det första var det förbaskat gott och för det andra förbaskat svårt att välja en vinnare! Men, efter många om och men fick vi fram en favorit och det blev Anchochili & Ingefära som tog hem det hela. Motiveringen lyder: p ”Stig in i sillens underbara värld med doft och smak av ingefära, chili och citron. En sill för både nybörjare och proffs. En överraskning!” . 
 
Årets Sill är en premiumsill som varje år utses av en namnkunnig jury. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och arbetet för ökad säkerhet till sjöss. Projektet Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang Salt & Sill på Klädesholmen och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Salt & Sills köksmästare skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill. Inläggningarna presenteras sedan för en expertjury som slutligen utser Årets Sill. Den 6 juni varje år firas ”Sillens dag” på Klädesholmen. Då har man också säljstart av Årets Sill som då presenteras på scen. Årets sill går endast att köpa under ett års tid från och med 6 juni. Mer info hittar du här.
 
Peter och Alexandra in action. 
 
 
 
 
Vi spenderade natten på Salt och SIlls flytande hotell - otroligt mysigt!
 
 
 
 
Akilles var med. Förstås. 
 
 
Inlägget presenteras i samarbete med Klädesholmen Seafood.
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter galette rabarber, rabarber, timjan

Rabarbergalette med timjan

 
 
Lördag. Regnet fullkomligt öser ner och jag lagar köttfärssås. I väntan på att pastavattnet ska börja koka tänkte jag skriva om den här rabarbergaletten jag bakade i morse, pimpad med timjan. Galette är, som ni som följer mig vet, en favorit. Du slipper pajformen, disk och allt det där. Tricket är att kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper och kavla degen utanför pappret, du kommer ändå vika in kanterna sedan och då blir pajen lagom stor. Timjan till rabarber? Ja, det går finfint!  Jag serverade pajen med en klick yoghurt men det och också bra med vaniljglass eller vaniljsås. Annars är allt som det brukar den här tiden på året. Mycket jobb innan sommaren, lite matlagning (läs sallad och korv), maratontittning av engelska deckare och mycket renovering. Jag sicksackar mellan gipsskivor, tvättmaskinen som stått i hallen, klädhängaren som står i vardagsrummet och resväskorna i hallen. Det-blir- bra-när-det-är-klart löper som en schalgermelodi genom min hjärna dagligen. Det blir bra. Förresten! Vad tycker ni om den nya bloggdesignen? Tummen upp? Tummen ner? 
 
 
Rabarbergalette med timjan 4 port
200 g smör
5 dl mjöl
2 msk vatten
1 dl socker
ca 6 stora rabarberstjälkar
1 dl socker
ett par kvistar färsk timjan
 
Låt smöret bli rumstempererat, skär det sedan i ca 2x2 cm stora kuber. Lägg i en skål och blanda med samtliga övriga ingredienser. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Dela rabarberna i ca 20 cm långa staver och dela dem även på längden så att de inte är så tjocka. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över socker. Baka i ugnen i ca 10 minuter. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper som du mjölat, tills du har en rund degplatta som är ca 40 cm i diameter. Lägg på rabarberna, strö över timjan och vik in degkanterna. Grädda i ca 15-20 min i i mitten av ugnen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grillat, Vardagsmat kamutvete

Kamutvetesallad med mozzarella, auberginedip och grillad chorizo

 
 
 
För drygt en vecka sedan spenderade vi en natt i Noordwijk, en liten strandstad sisådär en timme från Amsterdam. Jag var där för snart två år sedan och blev så överraskad av den vackra stranden och naturen. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka, men så blev det! Staden påminner mycket om Calais, som också har en fantastisk strand, lång och mäktig och den naturliga samlingspunkten.  Det var härligt att vara på resande fot i en vecka men det tar en stund att komma tillbaka till vardagen igen och det tar sig bland annat uttryck i att det har varit lite sisådär med att fylla på kylskåpet. Igår kväll konstaterade jag att nej, det fanns inte jättemycket att hurra över, men vad göra? Det blev en ordentlig kylskåpsrensning. Om det är något vi alltid har hemma är det korv. Bra korv med hög procent kött och mycket smak. Lammkorv, salsicca och chorizo tillhör favoriterna. Ofta blir det luncher eller middagar som den här, med grillad korv till en matig sallad. På sommaren skulle jag säga att vi äter det här minst tre gånger i veckan....
 
Salladen ja, som vanligt när det gäller mina kylskåpsrensningar/improviserade rätter så kan ni väl ta receptet med en nypa salt. Använd det som ni har hemma helt enkelt. Jag använde kamutvete eftersom det var det som fanns i skafferiet men det går ju såklart att använda bulgur, quinoa, couscous, pasta, matvete osv. Jag hade även ett gäng auberigine hemma som jag grillade i ugnen tillsammans med paprika, lök och vitlök, och sedan mixade. Det är en av mina favoritsåser! Jag använder den till det mesta, men extra god är den till grillat. 
 
 
 
Kamutvetesallad med mozzarella, auberginedip och grillad chorizo, 4 personer
 
3 dl kamutvete
6 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning
2 nävar blandad sallad, jag använde romansallad
1 rödlök 
2 bollar mozzarella
1 kruka färska örter (jag använde basilika)
olivolja
saft från 1 citron
salt och peppar
 
Koka upp vatten, lägg i kamutvete och grönsaksbuljong och koka under lock på svag värme i 10 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt dra i några minuter. Hacka löken fint, samt riv salladen i mindre bitar. Blanda med kamutvetet. Ringla över olivolja och citronsaft, salta och peppra. Riv mozzarellan i större bitar och strö över. Servera med grillad korv/kött och auberginedippen. 
 
 
Auberginedipp
2 auberginer
1 röd eller gul paprika
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader och grill. Dela auberginerna och paprikorna. Lägg grönsakerna på en plåt. Rinla över olivolja och salta. Grilla i ugnen i ca 15 min elller tills auberginen har fått ordentlig färg. Mixa samman till en slät dipp med hjälp av en stavmixer. Salta och peppra efter smak. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt chevre chaud, paris

Chèvre chaud med sallad & dijondressing - rapport från ett parisiskt kök

 
 
Jag har spenderat den senaste veckan på någon slags jobbturné genom Europa. Ett stopp i Hamburg, ett i Noordwijk (utanför Amsterdam) och därefter Paris. Som vanligt bor jag i lägenhet, det är det jag trivs allra bäst med. Det är finfint att kunna laga egen mat, äta frukost i lugn och ro och väldigt mysigt att under några dagar bli en del av en liten, liten del av Paris. Som vanligt är det Montmartre som utgör den där lilla delen av Paris, här finns allt! Läget är bra, restaurangerna är bra, runt hörnet finns bagerier, mataffärer och tunnelbanan. Bra så. Vi har även en kvartershund som tillhör restaurangen i gathörnet. Varje eftermiddag sitter han i gathörnet och tittar på förbipassernade, på kvällen ligger han på gatan utanför restaurangfönstret och ser galet sur ut. Igår kväll gick vi förbi när han blev insläppt i restaurangen efter att gästerna gått, gissa om lyckan var total. Han dammsög golvet i jakt på rester...  Matlagning var det ja. Det finns oftast bara ett problem med franska lägenheter, eller snarare parisiska, och det är att de sällan har särskilt välutrustade kök. I lägenheten vi bor i den här gången finns endast en kokplatta...Så vad göra? Igår kväll slängde jag (nästan bokstavligt talat) ihop en chèvre chaud (dvs gratinerad/stekt chèvre) och till den enkel, klassisk sallad med dijondressing och så krutonger från en överbliven baguette. Det fina med den här maten är ju att det blir få förbaskat gott även om det är så enkelt. Min typ av mat, alla gånger. 
 
 
 
Chèvre chaud med sallad & dijondressing 2 port
 
200 g chèvre
1 salladshuvud av valfri sort
5 tomater
2 shalottenlökar alt 1 rödlök
 
1 baguette
olja till stekning
 
Dijondressing
2 msk dijonsenap
1 dl olivolja
1 tsk honung
salt och peppar
 
Skiva osten i ca 2 cm tjocka skivor. Ringla lite olivolja i en stekpanna och stek den på låg värme tills den börjar smälta. Ta upp den ur pannan och lägg på en tallrik. Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen. Skölj salladen och riv den i stora bitar. Skär tomaterna samt löken i skivor. Blanda grönsakerna i en bunke och ringla över dressingen, blanda väl. Skär baguetten i ca 2 cm stora bitar. Stek i olivolja tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på en bit hushållspapper och lägg dem på salladen vid servering. Toppa med osten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter, Tårtor chokladkaka, chokladtårta, frosting

Chokladkaka med mascarponefrosting

 
Det här är chokladkan som har funnits med i min matlagningsrepertoar i snart tio år. Den var alltid med på våra söndagsmiddagar i Malmö, älskades av alla och räckte till en hel armé eftersom den är så mäktig. Egentligen bryr jag mig inte så mycket om frostingen, det är mest vid festligare tillfällen jag gör den, ofta frambringar den "ooohhhh", från gästerna och bara det är ju en win... Själva kakan blir sådär perfekt tung, jordig och mäktig som en chokladkaka ska vara.  En eller ett par dagar i kylen gör den perfekt. Med ett glas iskallt mjölk är den magisk. 
 
I övrigt? Jotack, jag vaknade upp i Hamburg och kommer somna i Amsterdam. Jag noterar rosa körsbärsblommor, ultragrönt gräs och rapsblommor. Våren har kommit i Tyskland. Trevlig måndag på er!
 
 
 
Chokladkaka med mascarponefrosting
3 st ägg
2 dl gräddfil
200 g osaltat smör,
7dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
 
Låt smöret bli rumstempererat. Vispa samman smör, ägg och gräddfil. Tillsätt samtliga torra ingredienser och rör samman till en slät smet. Den kommer bli ganska fast i konsistensen, inte rinnig. Smörja och bröa en form med avtagbara kanter, ca 20-25 cm i diameter. Grädda på 185 grader i ca 25-30 min. Kakan skall vara kladdig i mitten. 

Marscarponefrosting
100 g 70% choklad
100 g mascarpone
50 g  osaltat smör
4 dl florsockar
 
Smält chokladen. Låt smöret och mascarponen bli rumstemtererade. Vispa smöret tills det är ordentligt utvispat och slätt. Tillsätt mascarponen och vispa tills du har en slät smet. Vispa ner florsockret pö om pö och tillsätt slutligen chokladen och vispa tills du har en slät frosting. Förvara i kyl.
 
Låt kakan svalna ordentligt och bred därefter på frostingen. Förvara i kyl. 
 
 
 
 

 
 
Visa fler inlägg