Vårmeny i samarbete med Spisa

 
 
Tillsammans med Spisa som producerar och säljer ekologiska örter har jag tagit fram en sprudlande vårmeny med massor av ljuvliga smaker som passar utmärkt såhär på våren. Hur smakar våren egentligen? Min tolkning blev en blandning av klassiska vårprimörer som sparris men också lammet som vi gärna äter till påsk kombinerat med massor av koriander. I menyn hittar du:  lammstek med matvetesallad med koriander, valnötter och fetaost, rökt lax med sparris, pocherat ägg och örtkräm, potatisflarn med dillpesto samt tarte med citron och timjan. 
 
Lammstek med matvetesallad med koriander, valnötter och fetaost
Ca 1,5 kg lammstek
5 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 citron
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175  grader.
 Riv vitlöken och blanda med olja, saft och rivet skal av citron, svartpeppar och salt. Gnid in köttet i marinaden och lägg köttet i en ugnsfast form. Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och ställ in steken i mitten av ugnen. Låt steken tillagas tills temperaturen uppnår ca 65 grader, 70 grader om du vill ha steken helt genomstekt. 

Matvetesallad med koriander, valnötter och fetaost
6 dl kokt matvete
3 tomater
2 rödlökar
100 g fetaost
1 kruka koriander
1 kruka bladpersilja
1 citron (saften)
1 dl olivolja
2 dl valnötter
Salt och svartpeppar
 
Hacka tomater och rödlöken fint och blanda med matveten i en bunke. Hacka koriander och bladpersiljan grovt och blanda ner i salladen, spara någon deciliter till garnering. Blanda saft och rivet skal från citronen med olivolja och salt och peppar. Ringla över salladen. Avsluta med att toppa med grovhackade valnötter. 
 
 
Rökt lax med sparris, pocherat ägg, krutonger och örtkräm 4 port
 
200 g kallrökt lax
Ca 2 ”knippen” sparris
4 skivor vitt bröd, te.x. baguette
2 msk olivolja
 
Pocherat ägg:
4 ägg 1 liter vatten 2 msk ättiksprit 1 krm salt
 
Örtkräm
½ kruka bladpersilja
½ kruka basilika
½ kruka gräslök
2 dl crème fraiche
2 msk citronsaft
1 msk dijonsenap 
en nypa salt
svartpeppar
 
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Skär av nedersta delen av sparrisen och sjud i ca 3-4 min. 
Pocherat ägg: Koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen och lägg i varsin kopp.  När vattnet kokar tar du av kastrullen från plattan och tillsätter ättika och salt. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt. Använd en sked och rör om i vattnet så att du skapar en virvel. Låt försiktigt ägget glida ner i virveln. Låt ägget ligga i vattnet i ca 4-5 minuter. Tag upp ägget med hålslev. 
Örtkräm: Häll creme fraichen i en bunke, hacka örterna grovt och tillsätt dem i bunken, pressa ner citronsaften, tillsätt dijonsenapen och salta och peppra. Mixa till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. 
krutonger: ringla olivoljan i en stekpanna och låt den bli ordentligt het, skär bort brödekanterna och riv eller skär små bitar. Stek brödet tills det blivit gyllenbrunt och låt det därefter rinna av på hushållspapper. 
Servera sparrisen med laxen, örtkrämen och det pocherade ägget och krutonger. 
 
 
 
 
Potatisflarn med dillpesto (2 flarn)
Botten:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning: Ca 10 potatisar
1 dl olivolja
salt och peppar
 
 
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt därefter mjöl och olivolja samt salt. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 45 minuter. Kavla ut två avlånga flarn och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär potatisarna tunnt, ca 2-3 mm tjocka. Lägg potatisskivorna omlott på flarnen, ringla över olivoljan och salta och peppra. Grädda på 200 grader i ca 20-25 minuter. Ringla över peston vid servering. 
 
Dillpesto
2 krukor dill
2 dl rapsilja
½ citron (saft och rivet skal)
2 vitlöksklyftor
2 dl mandel
2 dl riven parmesan
1 nypa salt svartpeppar
 
Lägg samtliga ingredenser i en mixer och mixa till en slät pesto. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 
 
 
Tarte med citron och timjan (1 stor paj eller 6 mindre)
Pajdeg:
200 g smör
1 äggula
4 dl mjöl
1 dl florsocker
1 krm salt
 
Fyllning:
5 ägg
4 citroner (saft och skal)
3 dl socker
1/2 kruka färsk timjan
2 dl vispgrädde
 
Tärna smöret och blanda med mjöl och socker. Blanda ihop den snabbt, den skall inte knådas utan bara precis gå ihop. Låt vila i kylen i ca 1 timme. Tag ut degen och kavla ut den på mjölat bord eller mellan plastfolie. Lägg degen över paj formen och tryck försiktigt ut den över kanterna.  Nagga botten och förgrädda i ca 6-7 min. 
Tvätta citronerna och riv skalet. Pressa ut saften. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt citronsskal, citronsaft och grädde. Plocka tomankvistarna så du bara har bladen, vänd ner i citronsmeten. Tag ut den förgräddade pajformen och häll i fyllningen. Grädda i ca 30 minuter (15 om du gör mindre pajer) eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna.