Påskmeny i samarbete Falksalt

Detta inlägg är ett samarbete mellan Trattoria och Falksalt. 
 
Hörni, det är snart påsk! Jag har satt ihop en meny i samarbete med Falksalt där saltet ger den där lilla extrakicken till rätten. Vad sägs om pizza med karamelliserad fänkål, rödlök, valnötter och chevré, fisktacos med pico de gallo samt en päronglass med salt kolasås och pecannötter?
 
 
 
 

Pizza med karamelliserad fänkål, rödlök, valnötter och chevré

2 fänkålsstånd
½ dl olivolja
2 msk smör
2 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, pressad
200 g getost
havssalt & nymald svartpeppar

 Skär bort  roten av fänkålen och skär den i 1 cm breda skivor. Smält smöret med oljan i en stekpanna.  Stek fänkålen i ett par minuter på varje sida och tag sedan upp den och lägg den på en tallrik. Häll sockret i stekpannan och låt det smälta, tillsätt därefter fänkålen och salta och peppra. Lägg i fänkålen när smöret börjar skumma och stek två minuter på varje sida. Lägg fänkålen på en tallrik. Häll socker, fänkålsfrön, salt och peppar i stekpannan. Fräs i 30 sekunder till sockret har börjat smälta och lägg sedan tillbaka fänkålen. Karamellisera fänkålen i 1-2 minuter tills alla skivorna är täckta av sockret. Låt fänkålen svalna.

Pizzadeg

1/2 pkt färsk jäst
8 dl mjöl
4 dl vatten
salt
olivolja

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl, olja, salt och vatten. Kör i maskin i ca 10 min. Låt jäsa i ca 30 min. Kavla därefter ut degen till två pizzor med en diameter på ca 20  cm. 

Fyllning till pizzan:

Karamelliserad fänkål
2 rödlökar
1 vitlök
200 g chevré
50 g valnötter
Ett par kvistar färsk timjan
Flingsalt och svartpeppar

Mosa chèvrén med en gaffel och bred ut på pizzabottnarna. Skiva rödlöken och vitlöken hacka. Lägg ut fänkålen på pizzabottnarna och lägg därefter på rödlök och vitlöken.  Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Tag ut pizzorna, salta och peppra, klipp över färsk timjan och strö över hackade valnötter vid servering.

 

 

Fisktacos på torsk med pico de gallo 4 port

600 g torskfilé
½ dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk flingsalt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
Rapsolja till stekning
 
Skär fisken i ca 14 bitar. Blanda mjöl, flingsalt, spiskummin och chilipulver på en tallrik. Vispa ägget i en skål. Lägg ströbrödet på en tallrik. Doppa fisken först i mjölblandningen, sedan ägget och slutligen i ströbrödet.  Stek i rapsolja, ett par minuter på varje sida.

Pico de gallo

3 tomater
1 rödlök
1 kruka koriander
saft av 1/2 lime
flingsalt och svartpeppar

Hacka tomaterna och löken fint, jättefint. Hacka koriandern grovt och blanda med tomaterna och rödlöken. Pressa över limesaften och salta och peppra. Servera fisktacosen i tortillabröd med pico de gallo och en klick matlagningsyoghurt.

 

 
 

Päronglass med salt kolasås 4 port

Du behöver inte använda glassmaskin till det här receptet men du behöver röra runt i glassmeten en gång i timmen för att få den krämig. 

4 dl grädde
4 äggulor
1 dl florsocker
1 vaniljstång
4 äggvitor
3 msk strösocker
5 päron
3 dl vatten
1 citron (saften)
1 dl socker
 
 

Salt kolasås

4 msk osaltat smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
½ tsk flingsalt
1 msk vaniljpulver alt 1 vaniljstång

ca 1 dl hackade pecannötter till servering

Blanda smör, socker, grädde och salt i en kastrull och låt sjuda på medelhög värme i ca 8-10 minuter. Rör därefter ner vaniljpulvret, alt skrapa ur vaniljstången och blanda ner vaniljfröna. Låt koka i ytterligare 3 minuter. Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i ett par minuter. Skala päronen och skär dem ca 2x2 cm stora bitar.  Lägg ner päronbitarna i sockerlagen och sjud i cirka 15 minuter.  Tag av kastrullen från spisen och låt päronen kallna i lagen. Mixa päronen till en puré med hjälp av en stavmixer.

Vispa grädden hårt och rör sedan ner äggulorna och florsockret. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och tillsätt i gräddsmeten. Blanda ner päronpurén i gräddsmeten. Vispa äggvitor och strösockret till en fast marängsmetoch vänd försiktigt ner i gräddsmeten. Vänd slutligen ner kolasåsen, blanda in helt utan låt såsen bilda ränder i glassen. Häll glassmeten i en plastburk och täck med plastfolie. Ställ in i frysen och rör om ca en gång i timmen under 4 timmar.

 

 

 

 

 

 

 
 
#1 - - FIT by Emma Hå:

Åh jag älskar salt, är en riktigt saltjunkie. Finns ingenting än ultrasöta men samtidigt salta desserter! Som saltkaramell! :D