Desserter blodapelsin, lakritspannacotta, pannacotta

Lakritspannacotta med blodapelsin

 
Vad jag gjort i helgen? Lagat mat. Men framförallt fotat mat. Två stora matreportage har fotats det var riktigt härligt att få försvinna in i en bubbla av mat, rekvisita, kameror och vinklar hit och dit. Flytta skeden Peter! Nej inte dit! Höj handen! Nej för mycket! Så låter det här vi håller på, det är roligt och intensivt. Mitt i allt ligger Akilles, ständigt redo att slicka rent en tallrik eller skål. Han har en inbyggd väckarklocka, han kan liksom ligga och snarka och sen när jag har fotat klart vaknar han till, redo att äta något gott. Gott var det ja, dagens recept: lakritspannacotta med blodapelsin. Jag är ju egentligen inget stort fan av lakrits, jag äter någon riktigt salt bit då och då. I förra veckan besökte vi Lakritsfabriken i Ramlösa och efter det är jag smått maniskt besatt av deras citron och laktritskolor. Och deras lakritspinnar med polkagris. Lakrits och blodapelsin, kan det vara något? Ja! Precis som med hallon och citron tillför blodapelsinen det där lilla stinget till lakritsen som gör att de mår så fint ihop. Hur mycket lakrits du vill ha i pannacottan bestämmer du själv, jag hade i ett par teskedar lakritspulver men den som vill ha mer kan förstå ha det. 
 
 
 
Lakritspannacotta med blodapelsin 4-6 port
5 dl grädde
2 dl socker
3 gelatinblad
1 vaniljstång
ca 2 tsk lakritspulver
 
ca 2-3 blodapelsiner till garnering
Skär av ändarna på apelsinerna och ställ apelsinen på en skärbräda och skär av skalet. Skär apelsinerna i ca 1/2 cm tjocka skivor. 
 
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Häll grädden i en kastrull och häll i sockret. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dessa samt vaniljstången i grädden. Låt koka på svag värme, rör om då och då så att det inte bränns vid. Lägg i gelatinbladen, tag av kastrullen från spisen och rör tills gelatinet blandats med grädden. Rör ner lakritspulvret. Häll upp i små portionsformar eller glas och låt stelna i kylen i ca 3 timmar. 
 
 
 
 
 
 
 
#2 - - Cecilia:

Åh gu', det bara vattnas i munnen. Ser fantastiska ut

#3 - - Emma:

Mums, detta låter ju helt himmelskt!! :)