Fest, Fisk och skaldjur, Förrätter blinier, förrätt, påskbuffe, rökt lax

Blinier med rökt lax och gräddfil

 
Blinier ja, en klassisk förrätt på nyårsafton, men som även passar finfint till påskmiddagen. De klassiska blinierna serveras med löjrom och smetana, jag serverar mina med rökt lax, gräddfil och hackad rödlök. Det är förresten inte enbart på högtiderna vi äter de här lättlagade plättarna, de är perfekta till lunch och är goda även kalla vilket gör dem perfekt för lunchlådan. Om man ska vara riktigt noga så är det här lite av fuskblinier, vanligtvis vispar man äggvitan och äggulan för sig men jag har förenklat receptet och det gick fint det också. 
 
Den här veckan kom ljuset, solsken och fågelkvitter. Ronjan i mig har lust att lägga av ett vårskrik. Äntligen! Även Akilles verkar ha vaknat ur vinterns dvala. Jag kastar tennisbollar som aldrig förr och gömmer kakor i burkar för att tillfredställa denna 13-åring (!) som plöstligt fått lite extra energi. Jag gillart. 
 
 
Blinier med rökt lax och gräddfil ca 20 plättar
 
2 dl mjölk
15 g jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
50 g smör
1 krm salt
smör till stekning
 
Rör ut jästen i mjölken, smält smöret och tillsätt i mjölkblandningen, vispa ner äggen, bovetemjöl, vetemjöl och salta. Låt jäsa i ca 30 minuter. Stek i smör i plättjärn i ett par minuter på varje sida. Servera med lax,gräddfil, hackad rödlök och färsk dill. 
 
Topping: 
100 g rökt lax
2 dl gräddfil
1 hackad rödlök
färsk dill
 
 
 
 
 
 
 
Finn ett fel...
 
 
 
#1 - - Veronica Wallgren:

Åh vad gott!