Allmänt västsvenska smaker

Västsvenska visioner

Nu har det blivit dags att avslöja vinnaren av tävlingen ”den ultimata vårdejten” i Mediaplanets kampanj; Västsvenska Visioner. Kommer ni ihåg att jag och Peter för en tid sedan åt oss runt i Göteborg?  Under februari månad åt vi på fem restauranger i Göteborg med målet att hitta en vinnare. Uppdraget? Att hitta restaurangen att ha den ultimata första vårdejten på! Det var ett hårt jobb kan jag lova men ack så gott!  De tävlande restaurangerna var Pivo Kök och Bar, Björk och Bambu, Restaurang Atelier, Thörnströms Kök och Bar samt Restaurang Koka. Vi upplevde fem fantastiska restaurangbesök med underbara matupplevelser, att välja en vinnare var inte lätt och beslutet var hårfint men efter ett långt övervägande med min meddomare blev den vinnande restaurangen  Thörnströms Kök och Bar. Vi föll båda för deras fantastiska meny full med överraskningar, detaljrikedom och underbara smaker. Läs mer om recensioner på samtliga restauranger i temabilagan Västsvenska visioner i Göteborgs-Posten den 30:e mars eller på tillväxtsverige.se, där kan du även läsa om hur DU är med och tävlar om en romantisk middagsdejt för två på den vinnande restaurangen. Registrera dig mail på tillväxtsverige.se eller lägg upp en bild med den person du vill gå på vårdejt med på Instagram med hashtagen #västsvenskasmaker för att vinna en kväll på Göteborgs mest romantiska restaurang. Blogginlägget är ett samarbete mellan Trattoria, Mediaplanet och Västsvenska Visioner. 
 









Bröd, bullar & kakor, Desserter bakelser, citronmuffins, italiensk maräng pistage franska maräng maräng choklad, påskbuffe

Citronbakelser med maräng och hallon

 
 
Det regnar och känns mer som en dag i oktober, men i själva verket är det ju långfredagen. Vi går på sparlåga, snickrar lite, plockar lite, läser lite, och bloggar lite. En lång, lång helg ligger framför oss och det bästa av allt, jag har både en påskdeckare och en påskserie som ligger och väntar. Bra så.  Sugen på en lättlagad efterrätt eller fika i påsk? Då är det här receptet för dig. Bakelser, eller egentligen muffins topparde med italiensk maräng och så lite hallon och pistagenötter på det. Jag testbakade dessa förra helgen och de fick många tummar upp av smakpanelen. Vill du göra muffinsen ett par dagar i förväg? Inga problem, däremot bör du lägga på marängen samma dag som du serverar dem. 
 

Citronmuffins

3 ägg
100 g smör
4 dl mjöl
2,5 dl socker
1 dl fet creme fraiche
3 tsk bakpulver
1 citron, saft och rivet skal
2 dl hallon till garnering
1 dl hackade pistagenötter till garnering
 
Vispa samman ägg och socker tills det är vitt och fluffigt, Smält smöret och tillsätt det i smeten, Rör ner de torra ingredienserna och tillsätt rivet citronskal och vallmofrön. Grädda på 175 grader i ca 15 min.
 
Italiensk maräng
2 äggvitor
2 dl socker
1 dl vatten

Häll äggvitor och 1 dl socker i en bunka och vispa i ca 10 min. Värm undertiden vatten och 1 dl socker och låt koka upp till sockerlag. Lagen skall vara helt genomskinlig. Häll den kokande lagen i bunkenmed äggvitorna och vispa i ytterligare 15 min tills du har en fast marängsmet. 
 
Bred ut maräntgmeten på muffinsen och bränn av med en gasolbrännare. Dekorera med hallon och hackade pistagenötter. 
 
 
 
 
 
 

Vårmeny i samarbete med Spisa

 
 
Tillsammans med Spisa som producerar och säljer ekologiska örter har jag tagit fram en sprudlande vårmeny med massor av ljuvliga smaker som passar utmärkt såhär på våren. Hur smakar våren egentligen? Min tolkning blev en blandning av klassiska vårprimörer som sparris men också lammet som vi gärna äter till påsk kombinerat med massor av koriander. I menyn hittar du:  lammstek med matvetesallad med koriander, valnötter och fetaost, rökt lax med sparris, pocherat ägg och örtkräm, potatisflarn med dillpesto samt tarte med citron och timjan. 
 
Lammstek med matvetesallad med koriander, valnötter och fetaost
Ca 1,5 kg lammstek
5 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 citron
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175  grader.
 Riv vitlöken och blanda med olja, saft och rivet skal av citron, svartpeppar och salt. Gnid in köttet i marinaden och lägg köttet i en ugnsfast form. Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och ställ in steken i mitten av ugnen. Låt steken tillagas tills temperaturen uppnår ca 65 grader, 70 grader om du vill ha steken helt genomstekt. 

Matvetesallad med koriander, valnötter och fetaost
6 dl kokt matvete
3 tomater
2 rödlökar
100 g fetaost
1 kruka koriander
1 kruka bladpersilja
1 citron (saften)
1 dl olivolja
2 dl valnötter
Salt och svartpeppar
 
Hacka tomater och rödlöken fint och blanda med matveten i en bunke. Hacka koriander och bladpersiljan grovt och blanda ner i salladen, spara någon deciliter till garnering. Blanda saft och rivet skal från citronen med olivolja och salt och peppar. Ringla över salladen. Avsluta med att toppa med grovhackade valnötter. 
 
 
Rökt lax med sparris, pocherat ägg, krutonger och örtkräm 4 port
 
200 g kallrökt lax
Ca 2 ”knippen” sparris
4 skivor vitt bröd, te.x. baguette
2 msk olivolja
 
Pocherat ägg:
4 ägg 1 liter vatten 2 msk ättiksprit 1 krm salt
 
Örtkräm
½ kruka bladpersilja
½ kruka basilika
½ kruka gräslök
2 dl crème fraiche
2 msk citronsaft
1 msk dijonsenap 
en nypa salt
svartpeppar
 
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Skär av nedersta delen av sparrisen och sjud i ca 3-4 min. 
Pocherat ägg: Koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen och lägg i varsin kopp.  När vattnet kokar tar du av kastrullen från plattan och tillsätter ättika och salt. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt. Använd en sked och rör om i vattnet så att du skapar en virvel. Låt försiktigt ägget glida ner i virveln. Låt ägget ligga i vattnet i ca 4-5 minuter. Tag upp ägget med hålslev. 
Örtkräm: Häll creme fraichen i en bunke, hacka örterna grovt och tillsätt dem i bunken, pressa ner citronsaften, tillsätt dijonsenapen och salta och peppra. Mixa till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. 
krutonger: ringla olivoljan i en stekpanna och låt den bli ordentligt het, skär bort brödekanterna och riv eller skär små bitar. Stek brödet tills det blivit gyllenbrunt och låt det därefter rinna av på hushållspapper. 
Servera sparrisen med laxen, örtkrämen och det pocherade ägget och krutonger. 
 
 
 
 
Potatisflarn med dillpesto (2 flarn)
Botten:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning: Ca 10 potatisar
1 dl olivolja
salt och peppar
 
 
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt därefter mjöl och olivolja samt salt. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 45 minuter. Kavla ut två avlånga flarn och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär potatisarna tunnt, ca 2-3 mm tjocka. Lägg potatisskivorna omlott på flarnen, ringla över olivoljan och salta och peppra. Grädda på 200 grader i ca 20-25 minuter. Ringla över peston vid servering. 
 
Dillpesto
2 krukor dill
2 dl rapsilja
½ citron (saft och rivet skal)
2 vitlöksklyftor
2 dl mandel
2 dl riven parmesan
1 nypa salt svartpeppar
 
Lägg samtliga ingredenser i en mixer och mixa till en slät pesto. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 
 
 
Tarte med citron och timjan (1 stor paj eller 6 mindre)
Pajdeg:
200 g smör
1 äggula
4 dl mjöl
1 dl florsocker
1 krm salt
 
Fyllning:
5 ägg
4 citroner (saft och skal)
3 dl socker
1/2 kruka färsk timjan
2 dl vispgrädde
 
Tärna smöret och blanda med mjöl och socker. Blanda ihop den snabbt, den skall inte knådas utan bara precis gå ihop. Låt vila i kylen i ca 1 timme. Tag ut degen och kavla ut den på mjölat bord eller mellan plastfolie. Lägg degen över paj formen och tryck försiktigt ut den över kanterna.  Nagga botten och förgrädda i ca 6-7 min. 
Tvätta citronerna och riv skalet. Pressa ut saften. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt citronsskal, citronsaft och grädde. Plocka tomankvistarna så du bara har bladen, vänd ner i citronsmeten. Tag ut den förgräddade pajformen och häll i fyllningen. Grädda i ca 30 minuter (15 om du gör mindre pajer) eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna.
 
 
 



Fest, Fisk och skaldjur, Förrätter blinier, förrätt, påskbuffe, rökt lax

Blinier med rökt lax och gräddfil

 
Blinier ja, en klassisk förrätt på nyårsafton, men som även passar finfint till påskmiddagen. De klassiska blinierna serveras med löjrom och smetana, jag serverar mina med rökt lax, gräddfil och hackad rödlök. Det är förresten inte enbart på högtiderna vi äter de här lättlagade plättarna, de är perfekta till lunch och är goda även kalla vilket gör dem perfekt för lunchlådan. Om man ska vara riktigt noga så är det här lite av fuskblinier, vanligtvis vispar man äggvitan och äggulan för sig men jag har förenklat receptet och det gick fint det också. 
 
Den här veckan kom ljuset, solsken och fågelkvitter. Ronjan i mig har lust att lägga av ett vårskrik. Äntligen! Även Akilles verkar ha vaknat ur vinterns dvala. Jag kastar tennisbollar som aldrig förr och gömmer kakor i burkar för att tillfredställa denna 13-åring (!) som plöstligt fått lite extra energi. Jag gillart. 
 
 
Blinier med rökt lax och gräddfil ca 20 plättar
 
2 dl mjölk
15 g jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
50 g smör
1 krm salt
smör till stekning
 
Rör ut jästen i mjölken, smält smöret och tillsätt i mjölkblandningen, vispa ner äggen, bovetemjöl, vetemjöl och salta. Låt jäsa i ca 30 minuter. Stek i smör i plättjärn i ett par minuter på varje sida. Servera med lax,gräddfil, hackad rödlök och färsk dill. 
 
Topping: 
100 g rökt lax
2 dl gräddfil
1 hackad rödlök
färsk dill
 
 
 
 
 
 
 
Finn ett fel...
 
 
 

Påskmeny i samarbete Falksalt

Detta inlägg är ett samarbete mellan Trattoria och Falksalt. 
 
Hörni, det är snart påsk! Jag har satt ihop en meny i samarbete med Falksalt där saltet ger den där lilla extrakicken till rätten. Vad sägs om pizza med karamelliserad fänkål, rödlök, valnötter och chevré, fisktacos med pico de gallo samt en päronglass med salt kolasås och pecannötter?
 
 
 
 

Pizza med karamelliserad fänkål, rödlök, valnötter och chevré

2 fänkålsstånd
½ dl olivolja
2 msk smör
2 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, pressad
200 g getost
havssalt & nymald svartpeppar

 Skär bort  roten av fänkålen och skär den i 1 cm breda skivor. Smält smöret med oljan i en stekpanna.  Stek fänkålen i ett par minuter på varje sida och tag sedan upp den och lägg den på en tallrik. Häll sockret i stekpannan och låt det smälta, tillsätt därefter fänkålen och salta och peppra. Lägg i fänkålen när smöret börjar skumma och stek två minuter på varje sida. Lägg fänkålen på en tallrik. Häll socker, fänkålsfrön, salt och peppar i stekpannan. Fräs i 30 sekunder till sockret har börjat smälta och lägg sedan tillbaka fänkålen. Karamellisera fänkålen i 1-2 minuter tills alla skivorna är täckta av sockret. Låt fänkålen svalna.

Pizzadeg

1/2 pkt färsk jäst
8 dl mjöl
4 dl vatten
salt
olivolja

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl, olja, salt och vatten. Kör i maskin i ca 10 min. Låt jäsa i ca 30 min. Kavla därefter ut degen till två pizzor med en diameter på ca 20  cm. 

Fyllning till pizzan:

Karamelliserad fänkål
2 rödlökar
1 vitlök
200 g chevré
50 g valnötter
Ett par kvistar färsk timjan
Flingsalt och svartpeppar

Mosa chèvrén med en gaffel och bred ut på pizzabottnarna. Skiva rödlöken och vitlöken hacka. Lägg ut fänkålen på pizzabottnarna och lägg därefter på rödlök och vitlöken.  Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Tag ut pizzorna, salta och peppra, klipp över färsk timjan och strö över hackade valnötter vid servering.

 

 

Fisktacos på torsk med pico de gallo 4 port

600 g torskfilé
½ dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk flingsalt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
Rapsolja till stekning
 
Skär fisken i ca 14 bitar. Blanda mjöl, flingsalt, spiskummin och chilipulver på en tallrik. Vispa ägget i en skål. Lägg ströbrödet på en tallrik. Doppa fisken först i mjölblandningen, sedan ägget och slutligen i ströbrödet.  Stek i rapsolja, ett par minuter på varje sida.

Pico de gallo

3 tomater
1 rödlök
1 kruka koriander
saft av 1/2 lime
flingsalt och svartpeppar

Hacka tomaterna och löken fint, jättefint. Hacka koriandern grovt och blanda med tomaterna och rödlöken. Pressa över limesaften och salta och peppra. Servera fisktacosen i tortillabröd med pico de gallo och en klick matlagningsyoghurt.

 

 
 

Päronglass med salt kolasås 4 port

Du behöver inte använda glassmaskin till det här receptet men du behöver röra runt i glassmeten en gång i timmen för att få den krämig. 

4 dl grädde
4 äggulor
1 dl florsocker
1 vaniljstång
4 äggvitor
3 msk strösocker
5 päron
3 dl vatten
1 citron (saften)
1 dl socker
 
 

Salt kolasås

4 msk osaltat smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
½ tsk flingsalt
1 msk vaniljpulver alt 1 vaniljstång

ca 1 dl hackade pecannötter till servering

Blanda smör, socker, grädde och salt i en kastrull och låt sjuda på medelhög värme i ca 8-10 minuter. Rör därefter ner vaniljpulvret, alt skrapa ur vaniljstången och blanda ner vaniljfröna. Låt koka i ytterligare 3 minuter. Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i ett par minuter. Skala päronen och skär dem ca 2x2 cm stora bitar.  Lägg ner päronbitarna i sockerlagen och sjud i cirka 15 minuter.  Tag av kastrullen från spisen och låt päronen kallna i lagen. Mixa päronen till en puré med hjälp av en stavmixer.

Vispa grädden hårt och rör sedan ner äggulorna och florsockret. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och tillsätt i gräddsmeten. Blanda ner päronpurén i gräddsmeten. Vispa äggvitor och strösockret till en fast marängsmetoch vänd försiktigt ner i gräddsmeten. Vänd slutligen ner kolasåsen, blanda in helt utan låt såsen bilda ränder i glassen. Häll glassmeten i en plastburk och täck med plastfolie. Ställ in i frysen och rör om ca en gång i timmen under 4 timmar.

 

 

 

 

 

 

 
 
Desserter blodapelsin, lakritspannacotta, pannacotta

Lakritspannacotta med blodapelsin

 
Vad jag gjort i helgen? Lagat mat. Men framförallt fotat mat. Två stora matreportage har fotats det var riktigt härligt att få försvinna in i en bubbla av mat, rekvisita, kameror och vinklar hit och dit. Flytta skeden Peter! Nej inte dit! Höj handen! Nej för mycket! Så låter det här vi håller på, det är roligt och intensivt. Mitt i allt ligger Akilles, ständigt redo att slicka rent en tallrik eller skål. Han har en inbyggd väckarklocka, han kan liksom ligga och snarka och sen när jag har fotat klart vaknar han till, redo att äta något gott. Gott var det ja, dagens recept: lakritspannacotta med blodapelsin. Jag är ju egentligen inget stort fan av lakrits, jag äter någon riktigt salt bit då och då. I förra veckan besökte vi Lakritsfabriken i Ramlösa och efter det är jag smått maniskt besatt av deras citron och laktritskolor. Och deras lakritspinnar med polkagris. Lakrits och blodapelsin, kan det vara något? Ja! Precis som med hallon och citron tillför blodapelsinen det där lilla stinget till lakritsen som gör att de mår så fint ihop. Hur mycket lakrits du vill ha i pannacottan bestämmer du själv, jag hade i ett par teskedar lakritspulver men den som vill ha mer kan förstå ha det. 
 
 
 
Lakritspannacotta med blodapelsin 4-6 port
5 dl grädde
2 dl socker
3 gelatinblad
1 vaniljstång
ca 2 tsk lakritspulver
 
ca 2-3 blodapelsiner till garnering
Skär av ändarna på apelsinerna och ställ apelsinen på en skärbräda och skär av skalet. Skär apelsinerna i ca 1/2 cm tjocka skivor. 
 
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Häll grädden i en kastrull och häll i sockret. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dessa samt vaniljstången i grädden. Låt koka på svag värme, rör om då och då så att det inte bränns vid. Lägg i gelatinbladen, tag av kastrullen från spisen och rör tills gelatinet blandats med grädden. Rör ner lakritspulvret. Häll upp i små portionsformar eller glas och låt stelna i kylen i ca 3 timmar. 
 
 
 
 
 
 
 
Pizza & focaccia, Vegetariskt pizza med ägg, vegetarisk pizza

Pizza med ägg och ostronskivling

 
Igår tittade Peter allvarligt på mig och sa: vet du vilken dag det är idag? Jag tittade lika allvarligt tillbaka, tänkte ett par sekunder och sedan utbrast jag: DET ÄR HOUSE OF CARDS-DAGEN! Igår hade alltså fjärde säsongen av House of Cards permiär. Om vi har längtat? Ja. Om den är bra? Inte lika bra som The Wire eller jag-kan-inte-leva-utan-den-magisk som Downton Abbey och inte heller lika bombastisk som Game of Thrones, men mina vänner, den är spännande.  Till intriger och politiskt maktspel krävs pizza, pepsi och salta sillar och det var precis vad vi åt igår. Och idag. I alla fall pizza. Handen på hjärtat vet jag inte om man egentligen får kalla denna maträtt för pizza? Den innehåller varken den traditionella tomatsåsen eller ost men den är gjord på fredagens överblivna pizzadeg... Det här blev dagens brunch, ett par tunna pizzor med ägg, ostronskivling och spenat. Jag som älskar äggmackor blev inte besviken. Det här receptet är verkligen en kylskåpsresning, jag tog det jag råkade ha hemma. Du kan använda precis vad du vill som topping. Nästa gång tänker jag låta pizzan gräddas lite, lite kortare tid så att ägget blir lite krämigare.
 
 
Pizza med ägg och ostronskivling ca 4 större eller 8 mindre 
 
Botten: 

25 g jäst

2,5 dl vatten

6 dl vetemjöl 

1 tsk salt

Fyllning:

2 dl creme fraiche

ca 10 ostrinskivlingar 

1 näve färsk spenat

4-8 ägg/ 1 per pizza

olivolja

salt och peppar

 Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt därför mjöl och salt. Bearbeta till en smidig deg och låg jäsa i ca 45 minuter. Kavla ut degen i tunna pizzabottnar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred på creme fraiche, skär svampen i skivor och lägg på samt spenaten. Knäck slutligen ägget. Ringla över lite olivolja på varje pizza och salta och peppra. Grädda i ca 7-10 min på 200 grader. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt polkabetor, sallad med betor

Sallad med betor, fetaost och mynta

 
Det råder inget tvivel om att jag gillar betor i alla dess fomer. De har en magisk dragningskraft, det är sällan jag gär förbi grönsaksdisken utan att få med mig ett par påsar polka och gulbetor. De är ju så goda och så bra att ha till det mesta. Här i en finfin kombination med fetaost och mynta som går att förändra. Ät salladen som den är eller pimpa den med quinoa, matvete eller varför inte bönor, grillad kyckling och salladslök? Det går också bra att istället för att strimla betorna fint göra tunna skivor med hjälp av en mandolin. Passar också på att säga hej till ytterligare en skara nya läsare - ni är varmt välkomna! Kul att ni hittade hit! Var den fina gröna skålen kommer ifrån? Från Moltaz design! Hemsidan hittar du här.
 
Sallad med betor, fetaost och mynta 4 port 
4 polkabetor
4 gulbetor
100 g fetaost
1 kruka mynta
3 msk olivolja
svartpeppar och salt
 
Skala betorna och skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor och skär dem därefter i tunna stavar. Lägg dem i en skål, smula över fetaosten och ringla över olivolja. Salta och peppra. Avsluta med att strö över myntablad. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@trattorian

 
 
De senaste månadernas blogguppdatering har väl i ärlighetens namn inte varit på topp. Men, på instagram händer det desto mer. Vi har ätit oss runt i Göteborg i samarbetet med Västsvenska Visioner, testat alkoholfria drinkar och dryckesmenyer och ätit vansinnigt mycket god mat. Under februari slog bloggen rekord i att synas i tidningar och TV, ni förstår min förvåning när det började trilla in sms om att kokboken synts i TV4's Bygglov... Var ni hittar mig på instagram? Som @trattorian 
 
 
I Hemköps tidning Hemlagat - bananbrödet med choklad hittar du här
 
 
Tre är en trend? Apelsin och muskot ska det vara. 
 
 
Jag är numera skribent på Vin och Matguiden - min sida hittar du här
 
 
 
 
Peter har varit min meddomare när vi ätit oss runt Göteborg i Västsvenska Visioners kampanj. Snart dags för tävling i GP - 30/3 kommer recensionerna! 
 
 
 
På tal om tidningar. Februari har varit förbaskat kul på det sättet, Trattoria har synts i Året Runt, Hemmets Veckotidning, Mitt Kök, och Aftonbladet. Det bästa? Nya bekanstkaper och mer inspiration!
 
 
Lokalpatrioten i mig tycker att Mollösund är vackrast i världen.  Kommentarer på det?
 
 
 
 
Visa fler inlägg