Spisas sommarmeny

Detta inlägg är ett samarbete mellan Trattoria och Spisa
 
Tillsammans med Spisa har jag tagit fram en härlig sommarmeny med massor av färska smaksättare som mynta, basilika och koriander, smaker som passar så bra till sommarmat och grillning. Quinoasallade med jordgubbar och mynta är perfekt sommarmat som går att servera till det mesta, t.ex. grillad kyckling eller haloumi. Grillad lax är förmodligen sommarens godaste och enklaste middag, servera med rostade potatisar och ett dragonsmör och du är hemma. Smaklig spis!
 
 
 
 
 
Quinoasallad med jordgubbar, mynta och fetaost, 4 port
Kanske sommarens mest användbara sallad, gör den en gång och sedan är du fast!
 
5 dl kokt, kall quinoa
3 dl skivade jordgubbar (ca 0,5 liter)
2 salladslökar
2 nävar ruccola
100 g cocktailtomater
3 msk olivolja
100 g fetaost
3 kvistar färsk mynta
salt och peppar
 
Skär tomaterna i mindre bitar, skiva löken, hacka pistagenötterna grovt och blanda med quinoan. Blanda även ner ruccolan och myntabladen. Ringla över olivolja och salta och peppra och blanda ordentligt. Strö över fetaosten och pistagenötterna. 
 
 
Ginger ale
En av sommarens godaste drycker! Servera med massoar av is, lime och färsk ingefära. För en snällare variant kan du blanda ginger ale och sockerdricka - läskande!
 
10 cm skalad färsk ingefära
1 dl socker
1 l kokande vatten
saft av 2 citroner
 
Lime och färsk mynta till servering

Koka upp vattnet. Pressa citronen i en skål, skala ingefäran och skär i tunna skivor. Häll över sockret och häll därefter över det kokande vattnet. Rör tills sockret har löst sig. Låt stå i minst två timmar. Det smakar allra bäst om det får stå över natten.  När du skall servera blandar du ut saften med 1 l kolsyrat vatten. Servera med massor av is, limeskivor och myntakvistar. 
 
 
  
Svartabönor och mangosallad med koriander, 4 port (som tillbehör)
Salladen som passar till precis allt och är extra god till grillat, eller varför inte i en wrap?
 
4 dl svarta bönor
3 tomater
1 vårlök
1 mango
1 kruka koriander
1 röd chili
ett par stjälkar persilja
1 lime
olivolja
salt och peppar
 
Skölj bönorna ordentligt om du använder bönor på burk. Skär tomaterna i mindre, ca 1 cm stora bitar. Gör samma sak med mangon. Dela på chilin och tag ur kärnorna. Hacka fint. Skiva vårlöken tunt och blanda med bönorna och tomaterna. Dela limen och pressa saften över salladen. Ringla över olivolja och salta och peppra. Hacka slutligen korandern  och persiljan grovt och strö över. 
 
Krämig örtsill 
Ingen sommar utan sill! Den här varianten är krämig och smakar fantastiskt av blandade örter. 
 
Ca 500 g 5-minuterssill
1 deciliter majonnäs
1 deciliter gräddfil
1 kruka dill
1 kruka gräsklök
1/2 kruka basilika
svartpeppar
 
Blanda majonnäs och gräddfil i en bunke. Hacka örterna fint och blanda ner gräddfilen och majonnäsen, smaka av med svartpeppar. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i ca 2 cm breda bitar.  Vänd ner sillen i majonnäsblandningen och lägg i två glasburkar med tättslutande lock. Förvara i kylen. 
 
 
 Grillad lax med och dragonsmör 4 port
En grillad laxbit och dragossmör, svårare än så behöver det inte vara! Garanterat vansinnigt gott och mat som funkar perfekt att laga till många! Servera till en god sallad eller rostade potatisklyftor. 
 
ca 1,5 kg lax
1/2 dl olivolja
1 citron
salt och peppar
 
Dragonsmör
100 g smör
1 kruka dragon
1 schalottenlök
salt och peppar
 
Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het. Gnid in laxen i olivolja och pressa över citronsaft. Salta och peppra köttsidan.  Lägg på laxen i mitten av grillen, lägg på locket och grilla i cirka 15 minuter. 
 
Låt smöret bli rumstempererat. Hacka schalottenlöken och dragonen fint och blanda ner i smöret. Salta och peppra. Förvara i en skål eller klicka ut smöret på ett bakplåtspapper och rulla ihop och förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
Sist men inte minst: efterrätten! Basilikaglass med jordgubbar! En kombination som är klockren!
Basilikaglass
3 ägg
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 nypa mald vaniljstång
1 kruka färsk basilika
 
Skilj gulor och vitor och vispa 1 dl socker och äggulor vitt och fluffigt.  Vispa vitorna  och 1 dl socker till ett skum, skummet ska vara ganska hårt. Vispa grädden  och blanda ner den malda vaniljstången.  Hacka basilikabladen fint och vänd  ner dem i bunken med äggulorna. Vänd försiktigt ner grädde och vitor, vispa inte!. Häll glasssmeten i en skål, ca 1,5 liter. Frys i ca 6 timmar. Rör om ordentligt ett par gånger under frystiden. Servera glassen med jordgubbar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Michael Krantz:

Dragon är verkligen underskattat! Låter grymt gott med dragon och lax. Det åker upp på listan med saker som måste testas.

Svar: Visst är den! Kul att du blir inspirerad!
Karin Högberg

#2 - - rememberthiis.blogg.se:

Ser supergott ut :D

#3 - - Hanna Karlsson:

Åh så gott det ser ut!