Desserter gräddfilssorbet, havreflarn, jordgubbskompott

Jordgubbskompott med gräddfilssorbet och havreflarn

 
Jag gör mitt bästa för att hinna njuta av den här årstiden. Det går så fort. Syrenerna har blommat ut och vissnat, liksom pionerna och äppelblomen är sedan länge borta. I helgen åt vi en jordgubbskompott jag kokade på jordgubbar som också började bli lite vissna. Till det, en härligt syrlig och krämig gräddfilssorbet. I vanlig ordning misslyckades jag med havreflarnen, vilket är en regel snarare än undantag. Men goda blev de iaf...Låt dig inte avskräckas av gräddfilssorbeten. Den blir som bäst om den görs i glassmaskin men jag gjorde den faktiskt utan och det gick fint det med. 
 
 
 
Jordgubbskompott med gräddfilssorbet och havreflarn 4 port
 
Jordgubbskompott
500 g jordgubbar
2 dl socker
1 tsk rivet skal av citron
1 dl vatten 
Rensa jordgubbarna och dela dem i halvor. Lägg dem i en kastrull och häll i vatten, socker samt citronskal. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. 
 
 
 
Gräddfilssorbet
2 dl mjölk
2 dl socker
1 gelatinblad
250 g gräddfil
2 msk citronjuice
1 nypa vaniljpulver (mald vaniljstång)
 
Lägg gelatinbladet i blöt i en bunke med vatten. Blanda socker, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter eller tills sockret har smält. Tag av kastrullen från plattan. Rör ner gelatinet i mjölkbladningen. Låt svalna. Vispa ner gräddfil och citronsaft och kör bladningen i en glassmaskin alt frys i en plastbunke. Rör om då och då. 
 
 
 
 
Havreflarn ca 20 st 
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smet, ca 1-2 tsk per flarn.  Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min.
 
 
#1 - - Citroncest - matblogg från Milano:

Det här ser så himla saftigt och syrligt ut! Så gott! Du fortsätter att inspirera! :)

Svar: Tack! :D Tänkte på dig häromdagen! Tänkte semestra i Milanotrakterna i sommar och kommer ihåg att jag läste om ett ställe du varit på som du tipsade om, men kan inte hitta inlägget....Låter ju vansinnigtflummig med jag kommer ihåg bilder med sol, bad och hav...hhaha!
Karin Högberg

#2 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

mumms såg riktigt gott ut

#3 - - Jossan:

Åh, vilken dröm! MUMS!! :D

#4 - - Citroncest - matblogg från Milano:

Haha, hmm, vad kan det vara? Menar du en restaurang eller en plats/ort? Ett ställe jag brukar åka till med just sol, bad och hav är Santa Margherita. Det ligger söder om Milano, i Ligurien, och tar cirka 2 timmar att åka till med tåg... Om det inte är det, får du nog ge mig lite fler ledtrådar! ;)

Svar: Jo den var det! Det var ett inlägg om en plats :) tack!!
Karin Högberg

#5 - - Ljuva Julia:

Men MMMMH!! Så gott!!!