Saras fritters med broccoli, blomkål och parmesan

 
 
 
 
Midsommarhelgen går mot sitt slut och nu är jag ganska färdig med matjesill och potatis för en tid framöver. Min vän Sara bjöd på supergoda fritters häromdagen och de var smått beroendeframkallande, jag åt dem till frukost igår och lunch idag... Fritters är helt enkelt grönsaksbiffar som är lätta att laga och väldigt goda. De här är baserad på blomkål, broccoli och parmesan men det går egentligen bra att hacka ner ärtor eller te.x. morötter. Det går även bra att ersätta parmesanen med annan riven ost. Jag serverade dem med en enkel avokado och rädis-sallad samt en fetaoströra, jag blandade helt enkelt ett par deciliter creme fraiche med mosad fetaost och en skvätt olivolja. 
 
 
 
Saras fritters med broccoli, blomkål och parmesan, ca 12-15 biffar
 
100 g broccolo
100 g blomkål 
2 dl riven parmesanons
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl hackade blandade örter (valfritt)
salt och peppar
olja till stekning (gärna neutral olja, t.ex. rapsolja)
 
Hacka broccoli och blomkål fint eller kör i matberedare tills grönsakerna är riktigt finhackade. Blanda ner ägg, riven parmesanost samt vetemjöl och örter. Salta och peppra. Stek i rikligt med olja tills biffarna är gyllenbruna. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spisas sommarmeny

Detta inlägg är ett samarbete mellan Trattoria och Spisa
 
Tillsammans med Spisa har jag tagit fram en härlig sommarmeny med massor av färska smaksättare som mynta, basilika och koriander, smaker som passar så bra till sommarmat och grillning. Quinoasallade med jordgubbar och mynta är perfekt sommarmat som går att servera till det mesta, t.ex. grillad kyckling eller haloumi. Grillad lax är förmodligen sommarens godaste och enklaste middag, servera med rostade potatisar och ett dragonsmör och du är hemma. Smaklig spis!
 
 
 
 
 
Quinoasallad med jordgubbar, mynta och fetaost, 4 port
Kanske sommarens mest användbara sallad, gör den en gång och sedan är du fast!
 
5 dl kokt, kall quinoa
3 dl skivade jordgubbar (ca 0,5 liter)
2 salladslökar
2 nävar ruccola
100 g cocktailtomater
3 msk olivolja
100 g fetaost
3 kvistar färsk mynta
salt och peppar
 
Skär tomaterna i mindre bitar, skiva löken, hacka pistagenötterna grovt och blanda med quinoan. Blanda även ner ruccolan och myntabladen. Ringla över olivolja och salta och peppra och blanda ordentligt. Strö över fetaosten och pistagenötterna. 
 
 
Ginger ale
En av sommarens godaste drycker! Servera med massoar av is, lime och färsk ingefära. För en snällare variant kan du blanda ginger ale och sockerdricka - läskande!
 
10 cm skalad färsk ingefära
1 dl socker
1 l kokande vatten
saft av 2 citroner
 
Lime och färsk mynta till servering

Koka upp vattnet. Pressa citronen i en skål, skala ingefäran och skär i tunna skivor. Häll över sockret och häll därefter över det kokande vattnet. Rör tills sockret har löst sig. Låt stå i minst två timmar. Det smakar allra bäst om det får stå över natten.  När du skall servera blandar du ut saften med 1 l kolsyrat vatten. Servera med massor av is, limeskivor och myntakvistar. 
 
 
  
Svartabönor och mangosallad med koriander, 4 port (som tillbehör)
Salladen som passar till precis allt och är extra god till grillat, eller varför inte i en wrap?
 
4 dl svarta bönor
3 tomater
1 vårlök
1 mango
1 kruka koriander
1 röd chili
ett par stjälkar persilja
1 lime
olivolja
salt och peppar
 
Skölj bönorna ordentligt om du använder bönor på burk. Skär tomaterna i mindre, ca 1 cm stora bitar. Gör samma sak med mangon. Dela på chilin och tag ur kärnorna. Hacka fint. Skiva vårlöken tunt och blanda med bönorna och tomaterna. Dela limen och pressa saften över salladen. Ringla över olivolja och salta och peppra. Hacka slutligen korandern  och persiljan grovt och strö över. 
 
Krämig örtsill 
Ingen sommar utan sill! Den här varianten är krämig och smakar fantastiskt av blandade örter. 
 
Ca 500 g 5-minuterssill
1 deciliter majonnäs
1 deciliter gräddfil
1 kruka dill
1 kruka gräsklök
1/2 kruka basilika
svartpeppar
 
Blanda majonnäs och gräddfil i en bunke. Hacka örterna fint och blanda ner gräddfilen och majonnäsen, smaka av med svartpeppar. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i ca 2 cm breda bitar.  Vänd ner sillen i majonnäsblandningen och lägg i två glasburkar med tättslutande lock. Förvara i kylen. 
 
 
 Grillad lax med och dragonsmör 4 port
En grillad laxbit och dragossmör, svårare än så behöver det inte vara! Garanterat vansinnigt gott och mat som funkar perfekt att laga till många! Servera till en god sallad eller rostade potatisklyftor. 
 
ca 1,5 kg lax
1/2 dl olivolja
1 citron
salt och peppar
 
Dragonsmör
100 g smör
1 kruka dragon
1 schalottenlök
salt och peppar
 
Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het. Gnid in laxen i olivolja och pressa över citronsaft. Salta och peppra köttsidan.  Lägg på laxen i mitten av grillen, lägg på locket och grilla i cirka 15 minuter. 
 
Låt smöret bli rumstempererat. Hacka schalottenlöken och dragonen fint och blanda ner i smöret. Salta och peppra. Förvara i en skål eller klicka ut smöret på ett bakplåtspapper och rulla ihop och förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
Sist men inte minst: efterrätten! Basilikaglass med jordgubbar! En kombination som är klockren!
Basilikaglass
3 ägg
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 nypa mald vaniljstång
1 kruka färsk basilika
 
Skilj gulor och vitor och vispa 1 dl socker och äggulor vitt och fluffigt.  Vispa vitorna  och 1 dl socker till ett skum, skummet ska vara ganska hårt. Vispa grädden  och blanda ner den malda vaniljstången.  Hacka basilikabladen fint och vänd  ner dem i bunken med äggulorna. Vänd försiktigt ner grädde och vitor, vispa inte!. Häll glasssmeten i en skål, ca 1,5 liter. Frys i ca 6 timmar. Rör om ordentligt ett par gånger under frystiden. Servera glassen med jordgubbar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desserter gräddfilssorbet, havreflarn, jordgubbskompott

Jordgubbskompott med gräddfilssorbet och havreflarn

 
Jag gör mitt bästa för att hinna njuta av den här årstiden. Det går så fort. Syrenerna har blommat ut och vissnat, liksom pionerna och äppelblomen är sedan länge borta. I helgen åt vi en jordgubbskompott jag kokade på jordgubbar som också började bli lite vissna. Till det, en härligt syrlig och krämig gräddfilssorbet. I vanlig ordning misslyckades jag med havreflarnen, vilket är en regel snarare än undantag. Men goda blev de iaf...Låt dig inte avskräckas av gräddfilssorbeten. Den blir som bäst om den görs i glassmaskin men jag gjorde den faktiskt utan och det gick fint det med. 
 
 
 
Jordgubbskompott med gräddfilssorbet och havreflarn 4 port
 
Jordgubbskompott
500 g jordgubbar
2 dl socker
1 tsk rivet skal av citron
1 dl vatten 
Rensa jordgubbarna och dela dem i halvor. Lägg dem i en kastrull och häll i vatten, socker samt citronskal. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. 
 
 
 
Gräddfilssorbet
2 dl mjölk
2 dl socker
1 gelatinblad
250 g gräddfil
2 msk citronjuice
1 nypa vaniljpulver (mald vaniljstång)
 
Lägg gelatinbladet i blöt i en bunke med vatten. Blanda socker, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter eller tills sockret har smält. Tag av kastrullen från plattan. Rör ner gelatinet i mjölkbladningen. Låt svalna. Vispa ner gräddfil och citronsaft och kör bladningen i en glassmaskin alt frys i en plastbunke. Rör om då och då. 
 
 
 
 
Havreflarn ca 20 st 
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smet, ca 1-2 tsk per flarn.  Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min.
 
 
Pasta ärtpesto

Spaghetti med ärt- och myntapesto

 
Det här är rätten som aldrig ser likadan ut när jag lagar den. Det beror framförallt på att det är en sådan där rätt jag lagar när både kylskåpet och magen ekar tom och snabbt behöver fyllas på. Jag har nästan alltd frysta ärtor hemma, och de är perfekta att använda till pesto. Den här peston innehöll bland annat mandlar och mynta men ibland gör jag dem utan mynta eller utan mandlar beroende på vad jag har hemma. Jag pimpade pastan lite extra med knaperstekt bacon men rätten funkar precis lika bra utan. 
 
Nationaldagen har firats på Klädesholmen där även Sillens dag firades. En sisådär 3000 personer besökte eventet, vilket var nytt besöksrekord, fantastiskt roligt! Vi testade Årets sill och en finfin pulled lax i tunnbröd. Det som återstår att göra den här helgen är att titta på ett avsnitt av Game of Thrones. Och därefter engelsk deckare...
 
 
 
Spaghetti med ärt och myntapesto 4 port
3 dl gröna ärtor
1 dl mandlar
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
ca 4 stjälkar färsk mynta
salt och svartpeppar
 
spaghetti till 4 personer 
200 g knaperstek bacon till servering
 
Lägg ärtorna i en kastrull med vatten och låt sjuda i ett par minuter. Lägg samtliga ingredienser i en bunke och mixa till en pesto med hjälp av en stavmixer.  Om peston blir för torr kan du tillsätta ett par matskedar vatten. Servera med nykokt spaghetti och knaperstekt bacon.
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg