Bröd, bullar & kakor, Desserter, Paj frankrike, körsbär, mascarpone, normandie

Chokladpajer med mascarpone och körsbär - och lite Normandie

 
Jag har de senaste veckorna jobbat mig igenom Frankrike och Italien. En fantastisk upplevelse, att köra genom Europa, men också en oerhört sorglig känsla men så många terrorattentat och våldsdåd. Vi var i Frankrike när attentatet i Nice ägde rum och vi vaknade upp till ett land i sorg och chock. Vi körde igenom Tyskland när attentatet i Munchen inträffade och ett par dagar efter att vi kommit hem inträffade attentatet i en kyrka i Normandie, en dryg timme från området vi besökte. Precis som efter alla långa resor med massor av uppleveleser tar det lite tid att smälta och sortera, speciellt efter en resa som varit fylld med jobb, många nya möten och mycket information. Jag sorterar både bilder och intryck. På vägen från Normandie ner till södra Frankrike stannade vi till på Omaha Beach där de allierade gick iland och de berömda klipporna i Etretat. Jag hade svårt att föreställa mig att känslan av att besöka Omaha beach skulle vara så stark och känslosam, men det ligger något oerhört mäktigt över den platsen och det märktes tydligt även på de andra besökarna. Folk strosade på stranden, pratade lågmält, läste, tittade, reflekterade. 
 
Till något helt annat, dagens recept. Ett klassiskt trattoria-recept skulle jag nog säga. Ett enkelt pajskal med choklad, fyllt med mascarpone och körsbärskräm. Jag har tidigare gjort en variant på det här receptet fyllt med nektariner och blåbär som du hittar här. Jag erkänner gladeligen att jag har fått lite pippi på choklad och körsbär. Men det är ju så gott! Jag hackade ner körsbär i krämen men det behöver du inte göra, det räcker med körsbär som garnering om du hellre vill det. Önskar er en fint helg kamrater!
 
 
Chokladpajer med mascarpone och körsbär 
 
Chokladpajskal:
 150 g rumstempererat smör
4 dl mjöl
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl kakao (alt 1/2 dl kakao om man vill ha den lite mildare)
1 nypa salt
 
Blanda samman samtligan ingredinser till en deg som precis håller ihop. Låt vila  i kylen i ca 30 min. Tryck därefter ut degen i en stor pajform eller i sex mindre och grädda på 175 grader i ca 15 min. Låt pajskalet svalna. 
 
Mascarponekräm
 2 dl vispgrädde
200 g mascarponekräm
1 msk florsocker
1 msk mald vaniljstång 
2 dl hackade körsbär (valfritt)
 
100 g körsbär till garnering. 
 .
Vispa grädden och blanda ner osten samt socket. Vänd ner körsbären .Förvara i kyl. Fyll pajformen/formarna med mascarponekräm och toppa med körsbär. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Linssallad med nektariner & myntayoghurt

 
 
I skrivande stund befinner jag mig i Biarritz. I veckan har jag jobbat mig igenom Frankrike och idag är första lediga dagen. Igår kväll besökte vi sen kända stranden där surfare samsas om vågorna med barn och semesterfirare. Vilken strand! Och vilka vågor! Jag är helt hooked på Biarritz, det var faktistkt inte alls som jag hade tänkt mig. I min inre bild såg jag något av franska rivieran framför mig men istället möttes vi av ett avslappnat, Barcelona aktig energi med underbart vatten. Jag trivs. Till dagens recept. Linssallad med nekatriner till grillad lax. Bättre sommarmat än det här finns nog inte. Lättlagad, går att variera i oändlighet och passar perfekt till grillat. Ni känner mig så ni vet att jag brukar använda det jag har hemma och den här gången blev det nektariner, rädisor, vårlök och mynta. Precis som vanligt går det bra att ändra och lägga till eller ta bort. Jag serverade salladen till en helgrillad lax, det blev finfint!
 
 
 
Linssallad med nektariner & myntayoghurt 4 pers
6 dl kokta, kalla linser
3 nektariner
ca 10 rädisor
2 vårlökar
ett par kvistar basilika och mynta
salt och peppar
olivolja
 
Dela nektarinerna och tag ur kärnorna och skär i klyftor. Tvätta rädisorna och skär i tunna skivor. Skär öven löken i tunna skivor. Blanda linser, lök, nektariner och räisor på ett fat eller i en bunke. Ringla över lite olivolja och salta och peppra. Riv örterna grovt och blanda ner i salladen. 
 
Myntayoghurt
3 dl turkisk yoghurt
3 kvistar mynta
2 msk olivolja
salt och peppar

Hacka myntan grovt och blanda med youghurten, salt, peppar och olivolja, Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommarkväll på Villabro

 
 
För några veckor sedan besökte jag och Peter Villabro i Brastad som drivs av min kollega Lena och här kan man bo, äta och delta b.la. i klättrings och kajak-kurser.  Det slog mig hur lite jag faktiskt besöker platser nära mitt eget hem, det tog en dryg timme för oss att köra till Brastad och vilken underbar miljö vi fick uppleva!  Vi deltog i en trevlig kväll (kring lägerleden!) som kretsade kring samtal om ansvarsfullt resande där bland annat Tina Frisk som driver reseföretaget Ecolyx och som arbetar på Karen Blixen Camp i Kenya pratade om hur vi kan resa mer ansvarsfullt. Det var riktigt inspirerande att höra om resorna till Kenya och hur Karen Blixen Camp fungerar, jag blev oerhört sugen på att resa dit... Villabro är ett sådant där ställe som är sådär mysigt att man har lust att stanna i en vecka eller så och läsa en bok i de gamla fåtöljerna eller mysa i det stora växthuset. Har ni vägarna förbi, eller är sugna på att klättra eller paddla kajak i Bohuslän tycker jag ni ska ta er till Villabro, det är så vansinnigt mysigt med vacker natur och härlig mat och dryck! Mer info om Villabro hittar ni här. Ps. blogginlägget är inte sponsrat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desserter, Tårtor fläder, födelsedag, jordgubbstårta, vaniljkräm

Födelsedagstårta med vanilj och fläderkräm & jordgubbar

 
Igår fyllde jag 34 år. Det har nog inte gått en födelsedag utan att jag har ätit den här jordgubbstårtan och framförallt känns det inte som min födelsedag förrän jag fått en bit jordgubbstårta. Igår bakade jag den här versionen, med vanilj och fläderkräm och så massor med jordgubbar.  Jag tog en titt i bloggarkivet och konstaterade att det redan nu finns ett par, tre recept på den här tårtan, men vad fasen, vi kör en vända till! I år blev det en vanilj och fläderkräm med lite citron. Normalt sett brukar man ju ha ett par lager fyllning i tårta, men jag körde med ett och det gick hur fint som helst. 
 
 
Jordgubbstårta med vanilj och fläderkräm
 
Tårtbotten
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl (alt 2 dl potatismjöl om du vill göra en glutenfri tårta)
2 dl socker
3 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
 
Vanilj & fläderkräm 
3 äggulor
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl florsocker
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl potatismjöl eller maizena
saft och rivet skal från 1/2 citron
50 g smör

Vanilj och fläderkräm
Vispa äggulorna med socker och stärkelse vitt och fluffigt. Värm upp mjölken med den skårade och urskrapade vaniljstången, citronsaft och finrivet citronskal samt flädersaft.  Häll över vätskan i äggblandningen och fortsätt vispa, klicka i smöret och forstätt vispa tills du har en slät kräm.
 
Tårtbotten
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna, vispa inte utan rör ner dem . Smöra och bröa en form med avtagbara kanter och grädda på 175 grader i ca 20-25 min. Kakan skall vara helt torr när du tar ut den.
Låt kakan svalna, allra helst låt den stå över natten. Fyll med vaniljkräm (jag hade bara ett lager i tårtan men det går bra att göra två lager om du hellre vill det) och toppa med grädde och jordgubbar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg