Kyckling & kött, Vardagsmat, Vegetariskt fetaostkräm, lammfärsbiffar, meatfreemonday, sesam och spiskumminrostade morötter, veggie, vegorätt

Sesam- och spiskumminrostade morötter med lammbiffar och fetaostkräm

 
Det är helt klart så att morötterna spelar huvudrollen i den här rätten. Söta morötter möter sesamfrön och spiskummin och i ugnen uppstår kärlek. Vi äter dem ofta, gärna, dels därför att smakrena är finfina men också för att de går fort att laga när magen kurrar, jag har tappat bort tiden i min skrivbubbla och något behöver lagas - snabbt. Till detta, lammbiffar med vitlök och så en klick fetaostkräm på det. En ganska vanlig vardagsrätt i vårt kök,och jag gissar att biffar på färs äts på många håll, speciell på vardagarna. Det går naturligtvis bra att göra biffar på vilken färs du vill.
 
Efter en helg som innehöll allt som en extraordinärt bra helg bör innehålla, vila, trerätters, hotell och favoritsällskapet tar jag sats inför en fullspäckad vecka. Nu kör vi.  
 
 
Sesam- och spiskumminrostade morötter med lammbiffar och fetaostkräm 4 port
ca 10-12 morötter
3 msk olivolja
1 dl sesamfrön
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar och salt
 
Tvätta morötterna och skär bort den översta delen med stjälken. Dela morötterna på längden, lägg dem i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta, peppra och strö över spiskummin. Avsluta med att strö över sesamfröna. Rosta i 175 grader i 20-25 minuter. 
 
Lammfärsbiffar 
500g lammfärs
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
salt och svartpeppar
olivolja och en klick smör till stekning
 
Riv vitlöken och rödlöken fint. Blanda med lammfärs, ägg, och salta och peppra. Forma till ca 10 biffar. Stek biffarna i olivolja och en  klick smör i stekpanna, ett par minuter på varje sida. Lägg biffarna i en ugnsfast form och tillaga dem i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. 
 
Fetaostkräm
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
peppar (ev salt)
Mixa samman creme fraiche, fetaost och smaka av med peppar, eventuellt kan det behövas lite salt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Matilda Berlin:

Nämen åhh vad gott det där såg ut! Skall verkligen testas någon dag :)

#2 - - Lena Leissner:

Gott och snabbt!
Fast i min kyl fans det Blue Castello stället för fetaost.
Det får bli en "vardagsrätt", mumsigt!