Bröd, bullar & kakor amaretti, sveriges bästa matblogg, verona

Amaretti - italienska mandelkakor & Karin i Verona

 
 
 
Från det att jag för första gången satte min fot i Italien, (på Sicilien för att vara mer exakt) har de här kakorna varit något jag suktar efter ofta. Bakade med mandel och dekorerade med mandelflarn eller pinjenötter, söta, fuktiga och vansinnigt goda till en espresso. Om jag skall vara helt ärlig är Amaretti något av en paraplyterm. Kakorna finns i många former och smaker, t.ex. pistage. Allra lyckligast blir jag när jag hittar en traditionell kakbutik där de köps över disk och där  föreståndarinnan sitter på en liten upphöjd platå bakom en gammal kasaapparat och tittar strängt på en. I dessa små butiker ligger kakorna upplagda i perfekta pyramider och jag känner mig nästan andaktig när jag går och pekar på de kakor jag vill ha och ett butiksbiträde med stor silvertång försiktigt plockar ner kakorna i en papperspåse. Därefter ges kakorna till kvinnan i kassan som ofta med barsk min väger dem med sådan noggrannhet att jag kommer på mig själv med att hålla andan. Kakor i Italien är inget att leka med. Det händer att längtan efter Italien blir för stor och då ger jag mig på att baka dem själv. Jag ska vara helt ärligt och säga att det är sällan de smakar som i Italien, men bra nära. Jag har experimenterat med ett par recept, försökt baka med mandelmjöl och med mandelmassa och det är den senare varianten ni får receptet på, jag tycker helt enkelt att de blev saftigast och segast. 
 
I höstas deltog jag i en konferens i Verona, och gissa vad jag åt i pauserna? I 30 graders värme är ett par av dessa kakor det enda man behöver...
 
 
 
Amaretti ca 20 st
 300 g mandelmassa
2 ägg
1 msk aprikosmarmelad alt rivet skal från 1/2 apelsin
150 g flagad mandel
 
Riv mandelmassan grovt och lägg i en bunke, knäck i äggen och vispa till en slät smet med hjälp av en elvisp. Riv ner apelsinskalet alt blanda ner aprikosmarmeladen. Skölj händerna i kallt vatten och forma avlånga kakor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kakorna med vatten och strö på mandel (man kan också rulla kakorna i mandeln men jag tyckte det blev kladdigare). Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Elin & Loe:

Vilka fantastiska bilder!! Kakorna låter ju inte heller så dumma..:)

#2 - - Ida Jansson:

Härliga foton 😊 Jag älskar mandelmassa så borde gilla dessa!

#3 - - Anonym:

Jag testade i går, men de flöt ut bara. Hur länge ska man vispa ägg och mandelmassa, kanske jag vispade för lång tid för det blev mest rinnig smet :S Men goda var de i alla fall :)