Trattoria i samarbete med Gullmarstrand Hotell och konferens

Det här inlägget är ett samarbete mellan Trattoria och Gullmarstrand hotell och konferens. 
 
 
 
I helgen tog vi vårt pick och pack och åkte till Fiskebäckskil för att besöka Gullmarstrand hotell och konferens. Till min stora lycka tar de emot hundar så även vår fyrbenta kompis Akilles fick åka med. Fiskebäckskil är precis som Mollösund ett gammalt fiskeläge i Bohuslän som ligger mitt emot Lysekil. Det var min första tripp till Fiskebäckskil, det ligger bara en timme bort men det har liksom aldrig blivit av. Det var lite som att komma hem måste jag säga, närheten till havet, sjöbodarna, de gamla husen och stengatorna. Det slog både mig och Peter hur vansinnigt vackert Bohuslän är på vintern och vilket lugn som råder när snön lagt sig. Vi hade en oerhört fin lördag med bastubad i relaxavdelningen (där man också kan bada i havet men så modiga var vi inte...) och vi tog en långpromenad genom samhället för att kika på de vackra husen. På kvällen åt vi en fantastiskt fin trerätters middag. Jag åt en av de bäst tillagade havskräftor jag någonsin smakat. Den var sk. glaskokt och jag fick förklarat för mig att den först kokas i ugn med skal för att sedan tas ut och skalas och därefter lagas färdigt i ugnen. Kräftan serverades med hyvlad blomkål, friterad blomkål - forellrom - kräftvinaigrette och kräftemulsion. Ni förstår magin!  Till varmrätt åt jag en klassisk torskrygg med betor, pepparrot och kaprisreme. Frågar ni mig är det torskrygg när det är som bäst, perfekt tillagad med enkla råvaror, det är så jag vill ha den. Varken jag eller Peter blev olyckliga av våra efterrätter, min kolaglass med salta kanderade pistagenötter och chokladkaka satt som en smäck. För några veckor sedan blev Gullmarstrand Hotell och konferens utsett till Årets Turistmål 2015 i kategorin hotell och jag måste nog säga att jag förstår varför. För mig sitter det i detaljerna, personlig och fin service (hundskålar och hundben på rummet bland annat!), vördnaden för fina lokala råvaror och läget som är oerhört vackert. Jag blev väldigt förtjust i det lugnet och harmonin och lite extra kär i verandan där vi spenderade en lång stund av söndagförmiddagen med varsin kaffekopp. Havsutsikten, atmostären, detaljerna i inredningen - magiskt!
 
Mer info om Gullmarstrand hittar du här.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kyckling & kött, Vardagsmat, Vegetariskt fetaostkräm, lammfärsbiffar, meatfreemonday, sesam och spiskumminrostade morötter, veggie, vegorätt

Sesam- och spiskumminrostade morötter med lammbiffar och fetaostkräm

 
Det är helt klart så att morötterna spelar huvudrollen i den här rätten. Söta morötter möter sesamfrön och spiskummin och i ugnen uppstår kärlek. Vi äter dem ofta, gärna, dels därför att smakrena är finfina men också för att de går fort att laga när magen kurrar, jag har tappat bort tiden i min skrivbubbla och något behöver lagas - snabbt. Till detta, lammbiffar med vitlök och så en klick fetaostkräm på det. En ganska vanlig vardagsrätt i vårt kök,och jag gissar att biffar på färs äts på många håll, speciell på vardagarna. Det går naturligtvis bra att göra biffar på vilken färs du vill.
 
Efter en helg som innehöll allt som en extraordinärt bra helg bör innehålla, vila, trerätters, hotell och favoritsällskapet tar jag sats inför en fullspäckad vecka. Nu kör vi.  
 
 
Sesam- och spiskumminrostade morötter med lammbiffar och fetaostkräm 4 port
ca 10-12 morötter
3 msk olivolja
1 dl sesamfrön
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar och salt
 
Tvätta morötterna och skär bort den översta delen med stjälken. Dela morötterna på längden, lägg dem i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta, peppra och strö över spiskummin. Avsluta med att strö över sesamfröna. Rosta i 175 grader i 20-25 minuter. 
 
Lammfärsbiffar 
500g lammfärs
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
salt och svartpeppar
olivolja och en klick smör till stekning
 
Riv vitlöken och rödlöken fint. Blanda med lammfärs, ägg, och salta och peppra. Forma till ca 10 biffar. Stek biffarna i olivolja och en  klick smör i stekpanna, ett par minuter på varje sida. Lägg biffarna i en ugnsfast form och tillaga dem i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. 
 
Fetaostkräm
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
peppar (ev salt)
Mixa samman creme fraiche, fetaost och smaka av med peppar, eventuellt kan det behövas lite salt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor amaretti, sveriges bästa matblogg, verona

Amaretti - italienska mandelkakor & Karin i Verona

 
 
 
Från det att jag för första gången satte min fot i Italien, (på Sicilien för att vara mer exakt) har de här kakorna varit något jag suktar efter ofta. Bakade med mandel och dekorerade med mandelflarn eller pinjenötter, söta, fuktiga och vansinnigt goda till en espresso. Om jag skall vara helt ärlig är Amaretti något av en paraplyterm. Kakorna finns i många former och smaker, t.ex. pistage. Allra lyckligast blir jag när jag hittar en traditionell kakbutik där de köps över disk och där  föreståndarinnan sitter på en liten upphöjd platå bakom en gammal kasaapparat och tittar strängt på en. I dessa små butiker ligger kakorna upplagda i perfekta pyramider och jag känner mig nästan andaktig när jag går och pekar på de kakor jag vill ha och ett butiksbiträde med stor silvertång försiktigt plockar ner kakorna i en papperspåse. Därefter ges kakorna till kvinnan i kassan som ofta med barsk min väger dem med sådan noggrannhet att jag kommer på mig själv med att hålla andan. Kakor i Italien är inget att leka med. Det händer att längtan efter Italien blir för stor och då ger jag mig på att baka dem själv. Jag ska vara helt ärligt och säga att det är sällan de smakar som i Italien, men bra nära. Jag har experimenterat med ett par recept, försökt baka med mandelmjöl och med mandelmassa och det är den senare varianten ni får receptet på, jag tycker helt enkelt att de blev saftigast och segast. 
 
I höstas deltog jag i en konferens i Verona, och gissa vad jag åt i pauserna? I 30 graders värme är ett par av dessa kakor det enda man behöver...
 
 
 
Amaretti ca 20 st
 300 g mandelmassa
2 ägg
1 msk aprikosmarmelad alt rivet skal från 1/2 apelsin
150 g flagad mandel
 
Riv mandelmassan grovt och lägg i en bunke, knäck i äggen och vispa till en slät smet med hjälp av en elvisp. Riv ner apelsinskalet alt blanda ner aprikosmarmeladen. Skölj händerna i kallt vatten och forma avlånga kakor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kakorna med vatten och strö på mandel (man kan också rulla kakorna i mandeln men jag tyckte det blev kladdigare). Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt piementos de padrdons

Piementos de padrón med chèvre

 
Om jag skall sammanfatta den senaste veckan så  konstaterar jag att vi fryser.  Vi eldar i vedspisen och värmer vetekuddar. Akilles sover under ullplädar och värmer mina fötter medan jag jobbar. I övrigt är den svarta hunden i sitt esse. Han väntar spänt på att ytterdörren skall öppnas varje morgon och om det har kommit mer snö är lyckan total. Det händer att vi äter också och den här veckan har jag blivit lätt beroende av Piementos de padróns gratinerade med chevre. Söta gröna chilifrukter möter salt ost och kärlek uppstår. Det här är ett perfekta festtilltugget, eller mingelmaten. Tar fem minuter att göra och klarar sig själva i ugnen. 
 
 
Piementos de padrón med chevre
100 g piementos
100 g chevre
2 msk olivolja
salt och peppar
 
Skölj chilifrukterna och dela dem på längden. Ringla olivolja i en ugnsfast form eller plåt och lägg chili med skaled nedåt. Skär ca centimetertjocka skivor av osten och lägg på chilin. Salta och peppra. Gratinera i ca 5-8 min på 175 grader. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt ugsnbakad butternut med ricotta

Ugnsbakad butternut med ricotta och valnötter

 
 
Januari månad har aldrig varit en bra bloggmånad för mig, jag är allmänt opepp och dagsljuset lyser med sin frånvaro, läs det är svårt att ta bra bilder. Däremot är januari-mars mina bästa skrivmånader, det finns ingen jul som väntar där framme, ingen sol som lockar eller ett hav som bjuder in till båtturer. Istället arbetsro och många timmar vid datorn. Jag håller även på med en allmän kylskåps och kylrensning och den här rätten är ett av resultaten, en ugnsbakad butternut med ricotta och så lite valnötter och örter på det. Den visade sig smaka fint till grillad kyckling men jag gissar att den klarar sig fint alldeles på egen hand. Beroende på hur du äter pumpan kan du räkna med minst 1/4 pumpa per person.
 
 
 
Ugnsbakad butternut med ricotta och valnötter 4 port
 
1 butternutpumpa
100 g ricotta
2 dl valnötter
1 näve färska örtor, t.ex. basilika eller oregano
salt och svartpeppar
olivolja
 
Dela pumpan på längden och tag bort kärnorna. Skär ca 2 cm breda jack i pumpan, men låt inte kniven gå helt igenom. Bred på ricottan och ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Baka i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Hacka örterna och valnötterna grovt och strö över vid servering. 
 
 
 
 
 

Tranbär och äpplepaj

 
Jag vet, det är januari och att kvällstidningarnas bilagor är fulla med fräscha recept inför 2016 års nystart, men eftersom jag glömde posta det här receptet i mellandagarna får ni det nu istället. Det är en smulpaj gjord av vad som fanns i kylskåpet dagen före dopparedagen, äpplen och tranbär för att vara exakt. Jag ville ha ett sånt där pajskal som både är kruspigt och segt på samma gång och använde mig av muscavadosocker och smör för att få till det. Mumma. Det går förstås bra att använda vilka bär eller frukter du vill, men tranbär och äpple var en ny, och god kombination. Jag åt den med en klick yoghurt men det passar också alldeles utmärkt med vaniljsås eller vaniljglass. 
 
I övrigt har bloggen legat nere i ett par dagar och på grund av helgerna har det tagit lite extra tid att få igång den men nu hoppas jag att den kommer vara up and running ett bra tag framöver! 
 
 
Tranbär och äpplepaj 4 port
150 g smör
3 dl havregryn 
2 dl vetemjöl
1 dl muscavadosocker
5 äpplen 
100 g tranbär
1 dl strösocker
 
Skär smöret i ca 2x2 cm stora kuber, tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smuldeg. Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en smörad pajform och häll över tranbären, strö över sockret och blanda runt ordentligt. Lägg på smuldegen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg