Bröd, bullar & kakor saftiga semlor

Saftiga semlor

 
Internet svämmar över med varianter av semlor och jag känner mig vansinnigt otrendig som varken har testat semlelwrappen eller semlesmoothien. Jag gillar semlor, men ett par per år brukar vara alldeles lagom för mig. dessutom gillar jag när de är av modell mindre. Det här är mitt bästa recept på semlor, som egentligen är ett alldeles vanligt kardemummabullerecept. Mina semlor brukar bli lite sådär på trekvart, lite ojämna, spricka lite och så där men vad gör det? 
 
I övrigt är vi precis hemkomna från Göteborg Filmfestival där vi såg en underbar liten film med Maggie Smith i huvudrollen: The lady in the van. Om man som jag är ett Maggie Smith-fan är detta något så vansinnigt bra. The grand old lady briljerar och kommer den på bio kommer jag sitta bänkad igen...
 
 
Till ca 12 semlor
25 gram jäst (för söta degar) 
75 gram smör (mjukt)
3 dl mjölk 
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma 
1 tsk salt 
ca 8 dl vetemjöl 
 
Fyllning
100 gram mandelmassa 
Urgröpt bulle från semlorna
5 dl vispgrädde

Värm mjölken till 37 grader.Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.Häll över mjölken och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt  det rumstempererade smöret, och mjölet och blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle. Jag skar ut en triangel på varje semla. Gröp ur bullen något med en gaffel. Blanda inkråmet riven mandelmassa och några matskedar grädde. Rör i fyllningen tills den är slät. Vispa grädden och spritsa den på bullarna. Lätt på locket och pudra med florsocker.

 
 
#1 - - Camilla :

Jag provade att göra semelkladdkaka i år. Sååå gott och enkelt! :)