Sallader & grönsaker bakad päronsallad, hasselnötsvinaigrette

Rostad päronsallad med chèvré och hasselnötsvinaigrette

 
 
Jag går en sidådär tre rundor med Akilles varje dag. Vi har tre olika rundor och vi ser samma saker varje dag. Päronträdet på bilderna är en sån där sak jag ser varje dag och varje gång tänker jag att det där fina trädet måste jag fota. Listan på saker jag ser varje dag och som jag måste fota är ganska lång. Det händer ofta att jag ser något vackert och tänker att jag ska fota och sen, jag tar det imorgon, och så vips, så har blomman vissnat, päronen släppt från grenen eller snön smält. Hur många bloggare känner igen sig? Så, en eftermiddag i september fick jag äntligen förevigat det där päronträdet och resultatet ser ni nedan. Jag gissar att det är många som bor och besöker Mollösund som känner igen det...
 
Till dagens recept: rostad päronsallad med chèvré och hasselnötsvinaigrette: massor med smak och perfekt som förrätt eller till och med middag, lägg till ett gott bröd och saken är biff. Recept på gott bröd? Det hittar du här. Och här. Päron och hasselnötter tycker jag är en perfekt kombination, för ett par veckor sedan åt vi en dessert med just den kombinationen. Där lyfte rätten med hjälp av ingefära, här är det chèvrén som gör tricket istället. Jag har gratinerat osten men det går också bra att bara smula ner den.  Ett tips är att inte rosta päronen alltför lång tid innan du skall servera dem eftersom de mörknar i färgen.
 
 
 Rostad päronsallad med chèvré och hasselnötsvinaigrette 4 förrättsportioner
 
4 päron
3 nävar blandad sallad, tex. ruccola, maché, radicchio. 
100 g chèvre
1 msk olivolja
 
Hasselnötsvinaigrette
3 msk olivolja
1 lite schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 dl hackade, rostade hasselnötter
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj päronen och skär dem i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Rosta dem i ca 5-7 min. Tag ut dem och låt svalna. Skär chèvren i ca 1 cm breda skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Säng ugnsvärmen till 175 grader och låt osten gratineras i ca 3-5 min, den skall inte flyta ut helt. Lägg salladen på ett fat, därefter päronen och osten.  Rosta hasselnötterna i en het och torr stekpanna tills de börjar få färg. Hacka dem och schalottenlöken fint och blanda med olivolja, citronsaft, vitvinsvinäger samt salt och peppar. Ringla över vinaigretten vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Kai :

Ser fantastiskt gott ut, härliga klassiska smaker :)

#2 - - Cecilia:

Så gott, måste testa i sommar/höst när päronen är mogna

#3 - - Chili con Karin:

Gott med hasselnötter i dressingen, det ska jag testa :-)