Sallader & grönsaker, Vegetariskt aioli, mosad potatis, potatis,

Mosade, rostade potatisar med aioli

 
Det är alla hjärtans dag och istället för att skriva om hallonbakelser eller chokladtårtor (det kan ni i och för sig hitta här och här..) så tänkte jag prata om potatis. Mosad, rostad potatis för att vara exakt. För att vara fullkomligt ärlig, potatis är ju faktistkt något av det godaste som finns. När vi är ute och reser i Europa slår det mig att den rostade potatisen finns med i de flesta sammanhang, som på den megakända restaurangen i Florens serverar de grillat kött med ett par rostade potatisar och sky Eller i Paris till entrecoten och bearnaisen. Bra så. Vi har åtaliga gånger suttit i skuggan på något av Barcelonas ljuvliga torg och beställt i Potata fritata med tomatsalsa eller aioli. Löjligt gott! Det här är min version, mosade, rostade potatisar med rosmarin (det går bra med vilken ört du vill!) och till det en aioli. I förra veckan åt vi de här potatisarna till söndagsbruchen, och jag hade precis börjat få vårkänslor och längta efter just Barcelona och uteserveringar. I skrivande stund har jag dragit på mig raggsockorna och tittar ut över snötäckta tak. Hursomhaver, ha en fin alla hjärtansdag!
 
 
 
Mosade, rostade potatisar med ailoi 4 port
1 kg potatis
1 knippe färska örter t.ex. rosmarin
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Mosa potatisarna och ringla över olivoljan, salta och peppra. Strö över örterna. Rosta i ca 15 minuter eller tills potatisarna fått fin färg. 
 
Aioli
2 äggulor
3 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor
saft från 1/2 citron
salt
 
Vispa  ihop äggulorna i en skål. Droppa försiktigt ner olivoljan  medan du vispar tiden, det går bra att använda elvisp. Tillsätt resen av olja i omgångar och vispa tills såsen "gått ihop" och tjocknat. Rör försiktigt ner citronsaften, pressad vitlök och salt. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Hej!
Har aldrig hört talas om rostade potatisar någonsin, så det var kul att jag hittade detta inlägg. Detta måste jag absolut testa att göra, jag älskar nämligen potatis så det ska bli spännande.

#2 - - Anonym:

Förmodligen den godaste potatis jag någonsin ätit. Tillsammans med lammkorven och en vitlökssås blev det en riktig höjdare ☺

#3 - - Kai:

Oh! Gott.. :)

#4 - - Anonym:

Gud vad gott det måste jag testa! Vilken potatissort rekommenderar du? Tack för en kanonblogg

Svar: Hej! Jag tycker att det funkar fint med både mjöliga och fasta potatisar, man får vara lite försiktig när man mosar dem så att de håller ihop :)
Karin Högberg

#5 - - Anonym:

Tack snälla ska testas idag😋