Bröd, bullar & kakor, Vegetariskt bagels, rödbetsbagels

Rödbetsbagels med vitkål och fetaostsallad & avokado-grön-chili-dressing

 
 
Handen på hjärtat. Jag lever just nu på fläskpannkaka och knäckebröd. Och enorma mängder kaffe. Jo, det är sant. Det är förmodligen rätt tröttsamt att läsa det oerhört uttjatade ordet deadline men det anledningen bakom den sparsamma matlagningen. Nästa vecka blir det bättre....  Idén till dessa bagels föddes en söndag i början av januari när jag ville ha en riktigt god macka och hade en massa kål och fetaostsallad i kylen. Sagt och gjort, rödbetsbagelsen såg dagens ljus. Jämfört med andra bagels jag bakat blev de här riktigt saftiga och fina och jag tror att det är rödbetorna som ska ta åt sig hela äran.  Vitkålssalladen ja, den hittar ni recept på här. I övrigt har det varit en magiskt vacker vecka i Mollösund. Jag nästan nyper mig i armen när jag tittar ut över sundet, det är så vackert att det gör ont. Lokalpatriot? Javisst!
 
 
 
 
 
Rödbetsbagels ca 8 st:
25g jäst
4 dl vatten
3 kokta rödbetor
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
1 dl sesamfrön 
1 äggvita till pensling (lätt vispad)

Blanda jästen med vattnet och tillsätt salt. Mixa rödbetorna till en slät puré. Tillsätt mjölet, och rödbetorna i jästblandningen, lite i taget och låt maskinen arbeta med degen i ca 10 min tills du har en slät och kompakt deg. Låt jäsa i ca 60 min. Rulla bollar av degen som du gör ett hål i mitten med, med hjälp av pekfingret. Jäs i ytterligare 45 min. Koka upp vatten och släpp ner ett par av bagelsen åt gången. Koka i ca 3 min. Tag upp dem och låt dem torka. Pensla med äggvita och strö över sesamfrön. Grädda på 175 grader i ca 15 min. 
 
 
Avokado och grön chilidressing
2 mogna avokado
1 vitlöksklyfta
1/2 grön chili
1/2 lime (saften)
salt och svartpeppar
Skala avokadon och mosa med hjälp av en gaffel. Pressa ner vitlöken och hacka chilin fint och blanda ner. Pressa över limesaft och salta och peppra. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker bakad päronsallad, hasselnötsvinaigrette

Rostad päronsallad med chèvré och hasselnötsvinaigrette

 
 
Jag går en sidådär tre rundor med Akilles varje dag. Vi har tre olika rundor och vi ser samma saker varje dag. Päronträdet på bilderna är en sån där sak jag ser varje dag och varje gång tänker jag att det där fina trädet måste jag fota. Listan på saker jag ser varje dag och som jag måste fota är ganska lång. Det händer ofta att jag ser något vackert och tänker att jag ska fota och sen, jag tar det imorgon, och så vips, så har blomman vissnat, päronen släppt från grenen eller snön smält. Hur många bloggare känner igen sig? Så, en eftermiddag i september fick jag äntligen förevigat det där päronträdet och resultatet ser ni nedan. Jag gissar att det är många som bor och besöker Mollösund som känner igen det...
 
Till dagens recept: rostad päronsallad med chèvré och hasselnötsvinaigrette: massor med smak och perfekt som förrätt eller till och med middag, lägg till ett gott bröd och saken är biff. Recept på gott bröd? Det hittar du här. Och här. Päron och hasselnötter tycker jag är en perfekt kombination, för ett par veckor sedan åt vi en dessert med just den kombinationen. Där lyfte rätten med hjälp av ingefära, här är det chèvrén som gör tricket istället. Jag har gratinerat osten men det går också bra att bara smula ner den.  Ett tips är att inte rosta päronen alltför lång tid innan du skall servera dem eftersom de mörknar i färgen.
 
 
 Rostad päronsallad med chèvré och hasselnötsvinaigrette 4 förrättsportioner
 
4 päron
3 nävar blandad sallad, tex. ruccola, maché, radicchio. 
100 g chèvre
1 msk olivolja
 
Hasselnötsvinaigrette
3 msk olivolja
1 lite schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 dl hackade, rostade hasselnötter
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj päronen och skär dem i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Rosta dem i ca 5-7 min. Tag ut dem och låt svalna. Skär chèvren i ca 1 cm breda skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Säng ugnsvärmen till 175 grader och låt osten gratineras i ca 3-5 min, den skall inte flyta ut helt. Lägg salladen på ett fat, därefter päronen och osten.  Rosta hasselnötterna i en het och torr stekpanna tills de börjar få färg. Hacka dem och schalottenlöken fint och blanda med olivolja, citronsaft, vitvinsvinäger samt salt och peppar. Ringla över vinaigretten vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt aioli, mosad potatis, potatis,

Mosade, rostade potatisar med aioli

 
Det är alla hjärtans dag och istället för att skriva om hallonbakelser eller chokladtårtor (det kan ni i och för sig hitta här och här..) så tänkte jag prata om potatis. Mosad, rostad potatis för att vara exakt. För att vara fullkomligt ärlig, potatis är ju faktistkt något av det godaste som finns. När vi är ute och reser i Europa slår det mig att den rostade potatisen finns med i de flesta sammanhang, som på den megakända restaurangen i Florens serverar de grillat kött med ett par rostade potatisar och sky Eller i Paris till entrecoten och bearnaisen. Bra så. Vi har åtaliga gånger suttit i skuggan på något av Barcelonas ljuvliga torg och beställt i Potata fritata med tomatsalsa eller aioli. Löjligt gott! Det här är min version, mosade, rostade potatisar med rosmarin (det går bra med vilken ört du vill!) och till det en aioli. I förra veckan åt vi de här potatisarna till söndagsbruchen, och jag hade precis börjat få vårkänslor och längta efter just Barcelona och uteserveringar. I skrivande stund har jag dragit på mig raggsockorna och tittar ut över snötäckta tak. Hursomhaver, ha en fin alla hjärtansdag!
 
 
 
Mosade, rostade potatisar med ailoi 4 port
1 kg potatis
1 knippe färska örter t.ex. rosmarin
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Mosa potatisarna och ringla över olivoljan, salta och peppra. Strö över örterna. Rosta i ca 15 minuter eller tills potatisarna fått fin färg. 
 
Aioli
2 äggulor
3 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor
saft från 1/2 citron
salt
 
Vispa  ihop äggulorna i en skål. Droppa försiktigt ner olivoljan  medan du vispar tiden, det går bra att använda elvisp. Tillsätt resen av olja i omgångar och vispa tills såsen "gått ihop" och tjocknat. Rör försiktigt ner citronsaften, pressad vitlök och salt. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trattoria på Thörnströms Kök i samarbete med Mediaplanet och Västsvenska Visioner

Blogginlägget är ett samarbete mellan Trattoria, Mediaplanet och Västsvenska visioner

 

Häromdagen besökte jag och Peter Thörnströms kök i Göteborg. Detta blev startskottet för mitt samarbete med Mediaplanet och Västsvenska Visioner där jag under jag under februari månad kommer att prova 5 restauranger i Göteborg för att utse en vinnare som jag tycker är den bästa restaurangen att ha den första vårdejten på. Den 30:e mars avslöjar vi den vinnande restaurangen i kampanjen Västsvenska Visioner i Göteborgs-Posten och digitalt på tillvaxtsverige.se. Där kan du läsa om hur DU är med och tävlar om en romantisk middagsdejt för två på den vinnande restaurangen. Så håll utkik efter kampanjen Västsvenska Visioner i Göteborgs-Posten den 30:e mars eller gå in på tillvaxtsverige.se och läs om hur du vinner din romantiska vårdejt. 

På Thörnströms kök åt vi ett tiotal rätter varav en bestod av Löjrom och ägg med broccoli och svartrot. I nästa vecka äter vi på ytterligare två restaruanger i Göteborg, följ vår smakresa på Instragram @trattorian och här på bloggen!

 
 
 
 
 
 
 

 

Bloggkamrater länkkärlek, robbansbästa

Länkkärlek: Robbans bästa

 
 
Det har gått tre månader sedan prisutdelningen av Stora Matbloggpriset och det har varit intensiva, fantastiskt roliga och lärorika månader. Jag tänker ofta på den där dagen på Mitt Kök-mässan, framförallt för att jag hade så förbaskat roligt. Det blev många nya bekantskaper som jag är väldigt glad över och Robban  som skriver på bloggen Robbans Bästa är en av dem. Robban vann Matbloggsprisets hedersutmärkelse med följande motivering: Vi är glada att kunna premiera denna påläste eldsjäl inom bakbloggen. Inget undgår honom när det gäller nya trender i bakverkens underbara värld. Och allt delar han med sig på ett mycket generöst sätt genom intressanta och relevanta inlägg. Han lyfter dessutom fram stora som små matbloggare med intervjuer, bilder och länkar och hans ”dagens bild” på Instagram visar på vår hedersbloggares sociala styrka. Robban – du är helt enkelt bäst!
 
En nominering som passar får förbaskat bra in på Robban! Jag blev så jäkla glad när han hörde av sig efter prisutdelningen och ville länka till Trattoria. Vi har pratat om det förut, och det tåls att talas om igen, det där med länkkärlek och delande har sinat något vansinnigt de senaste åren. Det känns uppfriskande med en bloggare som Robban som använder sin blogg till att lyfta fram andra bloggare - det är bloggkärlek när det är som bäst! Vi delar dessutom intresset för sociala medier och diskuterar ofta detta ämne som ni kommer få läsa mer om i våra bloggar...
 
I dagarna presenterades det årliga semmeltestet på Robbans bästa, i år har han ätit exakt 45(!) semlor för att komma fram till vilken semla som är bäst inom Stockholmsområdet. Testet hittar du här.
 
 
Bröd, bullar & kakor saftiga semlor

Saftiga semlor

 
Internet svämmar över med varianter av semlor och jag känner mig vansinnigt otrendig som varken har testat semlelwrappen eller semlesmoothien. Jag gillar semlor, men ett par per år brukar vara alldeles lagom för mig. dessutom gillar jag när de är av modell mindre. Det här är mitt bästa recept på semlor, som egentligen är ett alldeles vanligt kardemummabullerecept. Mina semlor brukar bli lite sådär på trekvart, lite ojämna, spricka lite och så där men vad gör det? 
 
I övrigt är vi precis hemkomna från Göteborg Filmfestival där vi såg en underbar liten film med Maggie Smith i huvudrollen: The lady in the van. Om man som jag är ett Maggie Smith-fan är detta något så vansinnigt bra. The grand old lady briljerar och kommer den på bio kommer jag sitta bänkad igen...
 
 
Till ca 12 semlor
25 gram jäst (för söta degar) 
75 gram smör (mjukt)
3 dl mjölk 
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma 
1 tsk salt 
ca 8 dl vetemjöl 
 
Fyllning
100 gram mandelmassa 
Urgröpt bulle från semlorna
5 dl vispgrädde

Värm mjölken till 37 grader.Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.Häll över mjölken och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt  det rumstempererade smöret, och mjölet och blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle. Jag skar ut en triangel på varje semla. Gröp ur bullen något med en gaffel. Blanda inkråmet riven mandelmassa och några matskedar grädde. Rör i fyllningen tills den är slät. Vispa grädden och spritsa den på bullarna. Lätt på locket och pudra med florsocker.

 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt meatfreemonday, vegorätt

Meatfree monday - rödkål och edamamesallad

 
Jag vet, ni vill inte läsa mer om rödkål nu, men jag måste bara visa det här receptet, dels för att det återspeglar min verklighet, vi äter den nämligen ett par gånger i veckan, men också för att den är så god, jag gillar den skarpt, och den passar till det mesta (har för övrigt börjat fundera över om rätter som passar till det mesta inte bör få en egen kategori här på bloggen snart, det verkar ju nämligen vara ett genomgående tema...). Grunden är enkel, rödlåk och edamamebönor, lite blandad sallad eller bladspenat och så lite olika pimpningar på det. Ibland blir det en enkel lime och olivoljedressing, lite överblivna nötter som valnötter eller hasselnötter och ibland grön chili. Vi äter den ofta till stekt haloumi eller tofu eller grillad kyckling, imorgon tänker jag servera den till fisktacos. Trevlig måndag kamrater!
 
Rödkål och edamamesallad 4 port
1/2 rödkålshuvud
100 g edamamebönor
3 salladskökar alt 1/2 purjolök
2 rejäla nävar bladspenad/blandad sallad t.ex. mangold eller ruccola
3 msk olivolja
1 lime (saft)
salt och peppar
Extra pimpning: 1 grön lime, finhackad, 2 dl grovhackade nötter t.ex. valnötter eller hasselnötter
 
Skär rödkålen i strimlor, tvätta purjolöken/salladslöken och skär även den i tunna skivor. Blanda rödlök, edamamebönor och lök i en skål. Ringla över olivolja, pressa över lime och salta och peppra. Blanda väl. 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg