Bröd, bullar & kakor, Jul & Nyår lussebullar, lussekatter

Saftiga lussekatter

 
Tredje andvent. Mollösund har stundtals varit soligt och vackert och stundtals grått och disigt idag. Vi tog en tur, jag och Akilles, runt hamnen och mötte inte en människa. Det är faktiskt ganska vanligt att vi inte möter någon på vår kvällspromenad. För ett par veckor var jag i London och när jag kom hem igen blev kontrasten så total. Från packad sillar i tunnelbanak till totalt lugn och avsaknad av människor. Det är helt klart kontrasterna som gör det. Idag fick jag äntligen till ett andra lussebak. Jag tog en titt i mitt arkiv och såg att jag brukade baka lussebullar, eller lussekatter, med kesella. Det har jag faktiskt slutat med sedan många år, numera är det mjukt, rumstempererat smör som gäller för att få fina, luftiga och framförallt saftiga lussebullar. Jag brukar använda två påsar med saffran, (det är ju så gott!) men det går såklart fint att halvera om du hellre vill det. Jag brukar heller inte värma mjölken utan istället låta degen jäsa en halvtimme extra. För övrigt gör jag alltid, alltid, alltid misstaget att rulla för tjocka katter, så ett tips, var inte rädd för att göra tunna strängar till bullen, den kommer minst dubblas under jäsningen. 
 
 
 
Saftiga lussekatter, ca 25 st.
2 pkt saffran 
1 pkt färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
200 g mjukt smör
14-16 dl vetemjöl (ca 800 g inkl ca 1 dl mjöl till utbakning)
russin till garnering
1 ägg till pensling

Blanda mjölken med saffran. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör ner hälften av mjölet,sockret och det rumstempererade smöret. Knåda degen i maskin  och tillsätt resten av mjölet pö om på och knåda i ca 10 min tills du har en smidig och slät deg. Låt degen jäsa i ca 1,5 timme. Lägg degen på ett mjölat bord och knåda den tills du har en slät deg. Rulla ut längder och forma lussekatter. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla dem med ett vispat ägg och tryck ner ett par russin i bullarna. Grädda i ca 15 min på 200 grader.
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Karin:

De ser verkligen smarriga ut! Blev riktigt sugen på lussekatter nu, :)