Jul & Nyår, Sallader & grönsaker, Vegetariskt julbord, julmat, vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

Saffranscouscous med grönkål och apelsinvinägrette och alla recept du behöver för en god jul

 
Dan före dopparedan och det känns både på bloggen och på instagram att det lagas väldigt mycket mat! Peter och jag ska fixa det sista ikväll, julskinkan ska in i ugnen, jag ska skala oändligt mycket potatis till en Jansson och Peter ansvarar som vanligt för köttbullarna och revbenen. Recept på Peters chili och ingefärsmarinerade revben hittar ni här. I övrigt tänker jag göra en sista-minuten-sill i form av senapssill, ett måste på julbordet enligt mig! Receptet, som också finns i min kokbok hittar du här.  När det gäller grönkål så finns det ju minst sagt en uppsjö av recept som jag lagat genom åren. Vad sägs om grönkål, lins och äpplesallad? Eller grönkålssallad med bulgur, tahini och avokadodressing? Båda passar utmärkt på julbordet! En klassiker för oss på juldagen är den här potatis och grönkålsfritattan som är supergod till lax. Bloggens just nu mest populära recept är den här salladen med grönkål, brysselkål, apelsin och granatäpple. En klassisk rödkålssallad med apelsin hittar du här.  Sugen på ett vegetariskt julbord? Ta en titt här och här!  När det gäller bröd bakar jag alltid, alltid knäckebröd efter det här receptet. I år har jag gjort dubbel sats av det lättbakade filmjöksbrödet med svartvinbär, det passade så bra till ost! Efterrätter? Min favorit: lingonkokta päron med mascarponekräm, lättare  och juligare efterrätt får man leta efter! Eller en variant, vinkokta fikon med vaniljris.  Julgodis? Javisst! Här hittar du allt från saffranskola, världens godaste chokladkola, laktosfri knäck och kola och supergod vit ishocklad med lime och mynta. Dagens recept är en riktig räddare i nöden och är klar på 10 minuter: saffranscouscous med grönkål och gröna russin med en apelsinvinägrette. Passar till allt och gillas av alla! Önskar er alla en riktigt God jul! 
 
 
 
 
Saffranscouscous med gröklål och gröna russin & apelsinvinägrette  4 port
 
3 dl couscous
0,25 g saffran
3 dl vatten
ca 300 g grönkål
1 rödlök
1 dl gröna russin
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Apelsinvinägrette
1 apelsin (1 tsk rivet skal samt 2 msk saft)
3 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1 tsk honung
salt och svartpeppar
 
Koka upp vattnet och häll i en bunke. Blanda ner saffran och olivolja. Rör ner couscousen och rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå i ca 15 minuter. Hacka grönkål och rödlök fint. Rör ner i coucocusen och tillsätt även russinen. Salta och peppra. 
 
Riv apelsinskalet fint och pressa saften. Blanda saft och skal med vinäger och olja samt honung. Salta och peppra. Häll vinägretten över couscoussalladen och blanda väl.