Buffé, Fest, Förrätter, Jul & Nyår blinier, förrätt, nyårsmeny, rökt lax

Potatisblinier med lax & grönkålskräm med rom och västerbottenflarn

 
 
 Nyåsafton närmar sig med stormsteg! Jag kommer som vanligt köra på klassiska nyårstillbör, det vill säga lax, blinier och kaviar. I år har jag gjort blinierna lite annorlunda och lagat dem med potatis samt serverar röd stenbitsrom med en grönkålskräm och västerbottensflarn. Två superlätta förrätter som går snabbt att laga. Vill du förbereda grönlåkskrämen är mitt bästa tips att du förvarar den i kylen i en sprits. På så sätt slipper du en massa kladd och det är bara att spritsa ut krämen i glasen. 
 
 
Potatisblinier med rökt lax och kaviar, ca 20 st. 
 
1 dl mjölk
3 potatisar
2  ägg
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
salt
smör till stekning
 
100 g rökt lax i skivor
3 dl gräddfil
1 dl röd eller svart kaviar
dill till garnering
 
 
Skala potatisen och dela den i mindre bitar och koka i väl saltat vatten tills den är genomkokt. Häll av vattnet och och mosa potatisen med en gaffel eller ballongvisp. Blanda potatisen med mjölk, ägg, mjöl, bakpulver och salt.  Smält smör i en stekpanna eller ett plättjärn. Använd ca 1 msk smet per blini och stek i ett par minuter på varje sida eller tills de blivit gyllenbruna. Servera med strimlad lax, gräddfil och kaviar samt en dillvippa. 
 
 
 
Grönkålskräm med rom och västerbottensflarn ca 15 st
200 g grönkål
3 msk smör
2 dl crème fraiche
salt och peppar

2 dl röd rom till servering
 
Ta bort stjälken från grönkålen och koka den i saltat vattn i ca 5 minuter. Häll av vattnet och blanda grönkålen med smör, creme fraiche samt salt och peppar. Mixa till en slät smet med hjälp av en stavmixer. 
 
Västerbottensflarn, ca 20 st
 
150 g riven västerbottenost
 
Sätt ugnen på 200°C. Portionera ut den rivna osten på en plåt med bakplåtspappr. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills osten smält och fått fin färg. Tag ut plåten och låt svalna.
 
Servera grönkålskrämen med rom och västerbottenflarnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ljuva Julia:

ALLT verkar fantastiskt! Vi kör nog löjrom och tillbehör till förrätt, men huvudrätt vet jag inte än...