Godis, Jul & Nyår chokladtryffel, ischoklad, vitchoklad

Julgodis - i samarbete med Spisa

 
Tillsammans med Spisa som odlar ekologiska örter har jag tagit fram recept på julgodis med, just det, färska örter. Jag tycker att örter som rosmarin och mynta bryter sötman i choklad perfekt och därför blev det just de två örterna jag använde i recepten. Det blev dels en vit ischoklad med mynta och lime - sött, syrligt och fräsht!  Dels en mörk chokladtryffel med rosmarin. Två väldigt lättlagade recept! Dessutom, en fräsch juldrink som passar hela familjen, med mynta och granatäpple. Chokladtryffeln valde jag att hälla i en form istället för att rulla, på så sätt spar du lite tid och kan skära upp precis hur stora bitar du vill. 
 
 
Chokladtryffel med rosmarin, ca 40 bitar
2 dl vispgrädde 
50 g smör
300 g  mörk choklad
2 msk hackad färsk rosmarin
1 krm salt
Kakao till garnering
 
Koka upp grädde och smör i en kastrull, rör om under tiden. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke. Häll över det smälta smöret och grädden och rör runt tills chokladen är helt smält. Rör ner salt och rosmarin. Täck en form (ca 30x20 cm) med bakplåtspapper eller gladpack och häll i smeten. Täck med gladpack och ställ in i kylen för att stelna (tar ca 2 h). Pudra kakaon över tryffeln och skär i bitar. 
 
 
 
Vit ischoklad med mynta och lime, ca 40 st
300 g vit choklad
100 g smör
100 g kokosfett
1 lime (rivet skal)
ca 4 msk hackad färsk mynta
 
Smält smör och kokosfett i en kastrull. Hacka chokladen fint. Tag av kastrullen med smält kokosfett och smör från spisen och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen är smält. Rör ner rivet limeskal och hackad mynta. Häll ischokladen i aluminiumformar och låt stelna i kylen. 
 
 
 
Mynta och granatäpplefizz, 4 personer
3 dl fruktsoda
3 dl granatäpplejuice
1 granatäpple
2 lime
1 kruka färsk mynta
 
Blanda fruktsoda, granatäpplejuice och limesaft i en tillbringare. Tag av myntabladen från kvistarna och blanda ner i bringaren. Lägg mycket is i varje glad och ca 1 msk granatäpplekärnor i varje glas och häll på drycken.