Bröd, bullar & kakor, Jul & Nyår filmjölksbröd, julbröd

Julbröd med svarta vinbär, fikon och nötter

 
Om du bara ska baka ett bröd till jul, välj då det här... Ett lättbakat bröd bakat med bikarbonat, fylld med syrliga svarta vinbär, söta fikon och goda nötter. Det passar perfekt till stark ost, skinka, leverpastej eller precis som det är och det håller sig saftigt och gott länge. Egentligen kan du smaksätta det med vad du känner för, aprikoser, dadlar, nötter, you name it. Om du vill ha ett nötfritt bröd går det bra att byta ut nötterna mot t.ex. solrosfrön eller pumpakärnor. Det händer också att jag använder det här receptet och "fuskar" till ett snabbt vörtbröd. Jag byter då ut den torkade frukten mot russin och tillsätter ca 1 msk brödkryddor. 
 
 
Julbröd med svarta vinbär, fikon och nötter, 1 bröd 
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1/2 dl mörk sirap eller honung
2 dl nötter, t.ex. valnötter och hasselnötter 
1 dl svarta vinbär
1 dl torkade fikon (alt aprikoser, russin eller dadlar)
 
Blanda vetemjölet, grahamsmjöl, rågsikt, salt och bikarbonat i en bunke. Rör runt och tillsätt filmjölken. Hacka nötterna och dadlarna fint och rör ner dem i bunken, tillsätt även sirap och svarta vinbär. Täck en brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timmar.
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Louise:

Åh vad gott det ser ut!!

#2 - - Linnéa - The Hungry Gosling:

Det ser fantastiskt gott ut! Älskar bröd med nötter i :)