Citronfocaccia med timjan

 

Som alltid när jag varit i Italien kommer jag hem med massor av smakupplevelser, minnen, nya recept och ett ännu större sug efter att åka tillbaka. Jag blir liksom aldrig mätt (höhö) på Italien. För ett par veckor sedan jobbade jag i Florens och på vägen dit åkte vi förbi Cinque Terre och Levanto. Det har blivit något slags tradition för oss att äta en bit nybakad focaccia i Levanto, den smakar alltid så förbaskat bra. Kanske är det för att vi brukar vara lite slitna av bilkörning, glada och förväntansfulla av att vara i nära Cinque Terre och så där sega som man blir i 30-gradig värme. Min focaccia är pimpad med citron och timjan och gör sig väldigt bra till kräftskivan. Skiva citronerna supertunt, då blir det allra godast. 

 

Citronfocaccia med timjan, 1 bröd

5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl olivolja
ca 13 dl vetemjöl
3 citroner, gärna ekologiska
1 dl olja att ringla på brödet
1 tsk flingsalt

ett par kvistar timjan 

Lös jästen i vattnet och blanda i salt, olja och mjöl. Knåda degen för hand eller i maskin tills du har en smidig det. Täck över med en handduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och platta ut degen på plåten. Den ska vara ca 3 cm tjock. Använd fingrarna och tryck ner dem i degen så att du får gropar i degen. Skiva citronerna tunnt och lägg på brödet samt strö över timjan och salt. Ringla över olivoljan. Jäs i ca 20 minuter. Sänk ugnen till 200 grader och grädda i ca 20 minuter eller tills brödet fått färg. 

 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Rebecka:

Åh vad gott det ser ut! :)

#2 - - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Det såg riktigt gott ut :)