Rester, Vegetariskt bruschetta, ostronskivling, vaxbönor

Bruschetta med ostronskivling och polkabetor & vaxbönor med citronsmör

 
Det finns dagar man inte orkar laga middag och igår var en sådan. Dessutom ekade kylskåpet tomt, eller snarare fanns det en brokig blanding av lite av varje. Så vad blev det?   Bruschetta med spenat, ostronslivling och polkabetor, (säg det som inte ser flådigt ut med en skivad polkabeta?), vaxbönor med citronsmör och så lite annat smått och gott till det. Bra så.  Från det ena till det andra, jag stötte på ett begrepp inom forskning om marknadsföring inom sociala medier för en tid sedan. Forskarna pratar om att vi har en imaginär bild av vår publik, dvs. den är inte baserad på fakta utan vi antar att de som läser det vi skriver är si eller så. Det stämmer väl in på mig. Jag föreställer mig att mina läsare är kvinnor, runt 35-40, matintresserade och sen så har jag inte tänkt så mycket längre. Det slår mig alltid att jag ofta blir förvånad när folk säger att de läser min blogg, om de inte passar in i den där "kvinna- 35-40- mallen". När jag började blogga för en sisådär fem år sedan var jag mycket mer medveten om läsarna, men det var också mer av dialog på den tiden, mer kommentarer och mer interaktion. Allt det där verkar ha flyttats till andra medier som Facebook och Instagram. Trist på ett sätt, kul på ett annat. I övrigt har jag börjat räkna ner till semestern, jag har ju inte haft min än. Om exakt två veckor tänker jag stänga ner datorn, och försöka koppla av i ett par veckor. 
 
 
 
Bruschetta med ostronskivling och polkabetor & vaxbönor med citronsmör
 
Bruschetta med ostronskivling och polkabetor, 4 pers
4 skivor bröd
ca 100 g ostronskivling
1 näve färsk spenat
3 polkabetor
1 vitlöksklyfta.
smör och olja till stekning
salt & svartpeppar
 
Ringla rikligt med olivolja in stekpanna och stek tills brödet är gyllene. Lägg brödsivorna på en bit hushållspapper och låt rinna av. Skiva svampen grovt och stek i smör och olja. När svampen fått färg tillsätter du spenaten och saltar och pepprar. Riv förrsiktigt med vitlöken på brödskivorna och lägg på svamplandningen. Skala betorna och skär dem i tunna skivor och lägg på brödet. 

 
Vaxbönor med citronsmör
Ca 500 g vaxbönor
ca 50 g smör
1 citron
 
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i vaxbönorna och koka dom i ca 5 minuter. Häll av vattnet och spola vaxbönorna i kallt vatten. Bryn smöret tills det börjar få en gyllene färg. Blanda ner rivet citronskal och saften och häll över bönorna. Servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pasta, Vegetariskt florens, penne all'arrabiata

Penne all'arrabiata & Florens

 
 
Det är mer regel än undantag att när jag börjar tänka för mycket på rätten jag lagar, krångar till det, finlirar, försöker imponera, ju sämre blir det. För ett par veckor sedan jobbade jag i Italien och fyllde på årets italiendos och hann med ett par middagar som bestod just av det där enkla, men så förbaskat goda. Bönsoppa, ravioli med ricotta, och så Penne all'arrabiata. Arrabiata betyder arg på italienska. Det hänger förmodligen ihop med att man använder chili i tomatsåsen som gör den aningen uppkäftig. Jag erkänner villigt att den där extra kryddan av att äta rätter som all'arrabiatan på en innegård i ett florentianskt medeltida hus, under en len natthimmel i juli  med italienskt sorl och doften av färsk rosmarin gör att den smakar lite extra bra, men den här rätten gör sig lika bra hemma.  Florens har kommit att bli en av våra favoritstäder, och av någon anledning hamnar vi där nästan varje år. Jag fascineras av att det är så mycket som är dolt vid första blicken, som te.x Boboli-trädgården. Bakom fasaden på renessänspalatset Palazzo Pitti gömmer sig en gigantisk trädgård,Giardino di Boboli- fylld av fontäner, labyrinter, vinrankor och statyer. En helt fantastisk oas mitt i Florens med en underbar utsikt över staden.  Vi spenderade ett par timmar där i väntan på nästa möte och det var som att stiga in i en historisk bubbla, bortkopplat från de livliga gatorna, bilarna, värmen och stöket. Istället lugn, svalt, (ok svalare) och obeskrivligt andaktigt. Missa inte den om ni är i Florens! 
 
 
 
 Penne all'arrabiata 4 pers
1 gul lök
4 vitlöksklyftor , finhackade
1 röd chili , urkärnade och finhackade
1 burk krossade tomater (gärna körsbärstomater)
2 msk tomatpuré
1 dl färsk hackad basilika
1 dl hackad pladpersilja
olivolja
parmesan till servering
penne till 4 personer
 
Hacka löken, vitlöken och chilin fint. Ringla olivolja i en kastrull och fräs lök, vitlök och chili tills löken mjunkat. Tillsätt tomatpuré och krossadse tomater , salta och peppra och låt puttra i ca 15 minuter på medelhög värme.
Koka pastan (penne) enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastavattnet och blanda pastan med tomatsåsen. Servera med riven parmesan och hackade örter. 
 
 
 
 
 
 
 

Citronfocaccia med timjan

 

Som alltid när jag varit i Italien kommer jag hem med massor av smakupplevelser, minnen, nya recept och ett ännu större sug efter att åka tillbaka. Jag blir liksom aldrig mätt (höhö) på Italien. För ett par veckor sedan jobbade jag i Florens och på vägen dit åkte vi förbi Cinque Terre och Levanto. Det har blivit något slags tradition för oss att äta en bit nybakad focaccia i Levanto, den smakar alltid så förbaskat bra. Kanske är det för att vi brukar vara lite slitna av bilkörning, glada och förväntansfulla av att vara i nära Cinque Terre och så där sega som man blir i 30-gradig värme. Min focaccia är pimpad med citron och timjan och gör sig väldigt bra till kräftskivan. Skiva citronerna supertunt, då blir det allra godast. 

 

Citronfocaccia med timjan, 1 bröd

5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl olivolja
ca 13 dl vetemjöl
3 citroner, gärna ekologiska
1 dl olja att ringla på brödet
1 tsk flingsalt

ett par kvistar timjan 

Lös jästen i vattnet och blanda i salt, olja och mjöl. Knåda degen för hand eller i maskin tills du har en smidig det. Täck över med en handduk och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och platta ut degen på plåten. Den ska vara ca 3 cm tjock. Använd fingrarna och tryck ner dem i degen så att du får gropar i degen. Skiva citronerna tunnt och lägg på brödet samt strö över timjan och salt. Ringla över olivoljan. Jäs i ca 20 minuter. Sänk ugnen till 200 grader och grädda i ca 20 minuter eller tills brödet fått färg. 

 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg