Italien, Pasta, Vegetariskt kalabrien, linguine, vegetarisk pasta

Linguine med brödsmulor, fänkål och vitlök

 
När vi för ett par år sedan semestrade i Kalabrien, själva "tån" på Italien åt jag den här rätten, eller en variant på den. I originalet ingår sardiner men eftersom jag inte hade det hemma blev det en annan variant, med fänkål och citron. En såndär perfekt vardagsrätt som är färdig på 20 minuter. Jag får väl erkänna att originaliet är godare men det här var inte alls dumt det heller.  Det kan låta märkligt att blanda pasta med stekta brödsmulor men det blir fantastiskt gott. I Kalabrien kallas den här typen av pastarätt för fattigmanspasta eftersom man tog tillvara på dagsgammalt bröd på det här sättet. Hur som haver, gott blir det!  Kalabrien ja, det drar i Italiennerven, samma sak varje år. Jag längtar som vanligt efter maten, maten, maten, havet och stämningen. Sist vi var där var det fotbolls-vm och på kvällarna samlades alla, inklusive de anställda på hotellet i baren och tittade på matcherna. Nätterna var sädär ljuvligt varma och avkopplingen total. (Jag verkar fram tills nu ha förträngt att myggorna totalt åt upp mig och att jag blev ordenltigt bränd  av en manet men det är en annan historia). 
 
 
Linguine med brödsmulor, fänkål och vitlök 4 port
 
1 pkt linguine eller spaghetti
1 rödlök
1 fänkålsstånd
2 vitlöksklyftor
4 skivor dagsgammalt vitt bröd
salt och svartpeppar
olivolja
parmesan till servering
 
Koka linguinen enligt anvisningarna. Skär bort kanterna på brödet och smula sedan sönder det  i fina smulor. Ringla olivolja i en stekpanna och stek brödet tills de fått gyllenbrun färg. Pressa ner vitlöken och rör runt. Lägg brödsmulorna på hushållspapper och låt rinna av. Skär fänkålen och rödlöken i tunna skivor. Ringla olivolja i stekpannan och stek på medelhög värme, riv ner citronskalet och pressa ner en vitlöksklyfta. Salta och peppra. Blanda grönsakerna med linguinen och strö över ordenligt med brödsmulor vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Cecilia:

Fantastiskt vackra bilder, pastan ser supergod ut

#2 - - Sara:

Underbara bilder och ett recept som jag definitivt måste prova! :)