Soppor, Vegetariskt blomkålssoppa, ramslök

Blomkåls- och potatissoppa med ramslöksolja

 
 
 
I helgen har jag fotograferat ett matuppdrag till en veckotidning, ett reportage som kommer senare i höst. Efter en hel dags fotande, lagande och stylande är mat det sista som är intressant. Men äta bör man. Det blev en enkel blomkåls- och potatissoppa med ramslöksolja och krutonger. Jag har länge velat testa ramslök men eftersom jag inte riktigt vet vart jag skall plocka den har det liksom inte blivit av och när jag hittade en bunt på ICA slog jag till och gjorde en enkel olja med olivolja och ramslök. Perfekt på sallad eller som här, på soppa. Ramslöken smakar som en blandning mellan vitlök och gräslök, en riktigt fin kombination med andra ord! Har ni några tips på recept jag borde testa så hojta! Ps. om du inte har någon ramslök går det fint att byta ut den mot just gräslök eller någon annan ört. 
 
 
 
 
Blomkåls- och potatissoppa med ramslöksolja 4 port
1 gul lök
1 blomkålshuvud (ca 500 g) 
4 potatisar potatis
1 dl vitt vin
7 dl vatten
2 dl vispgrädde
svartpeppar och salt
olivolja 
 
Skala löken och hacka den grovt. SKala potatisen och skär i ca 2 cm stora kuber. Skär blomkålen i små bitar. Ringla lite olivolja i en kastrull, fräs lök, potatis och blomkål, låt löken mjukna men inte få färg. Tillsätt vatten och vin sjud i 5 minuter. Tillsätt grädden och sjud på medelhög värme i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
 
Ramslöksolja
2 dl olivolja
1 knippe ramslök
svartpeppar och salt
 
Hacka ramslöken fint, blanda med olivolja och krydda med salt och peppar. Förvara i en flaska eller glasburk i kylen.  Ringla över soppan vid servering. Det är även gott att servera soppan med krutonger.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desserter kamutvete

Bakade plommon med vaniljglass och honungsrostat kamutvete

 
Egentligen gillar jag frukter som plommon och persikor precis som de är men den här tiden på året smakar de inte specielllt mycket och då passar det fint att ugsnbaka dem för att locka fram smakerna. Det här är är en supersnabb efterrätt som går att göra, inte bara med plommon, utan även te.x. nektariener, persikor eller aprikos. Den här gången använde jag kamutvete som jag rostade med lite honung, det går även bra att använda t.ex. matvete om du hellre vill det. Eller nötter, eller vad som helst som tillför lite crunch och struktur. Till det en kula vaniljglass och sen är det klart. 
 
Bakade plommon med vaniljglass och honungsrostat kamutvete 4 pers
 
4 stora plommon alt 8 mindre
1 vaniljstång eller 1 nypa ekologiskt vaniljpulver
1 dl socker
saft från 1/2 citron
3 dl kamutvete
2 msk honung
Vaniljglass till servering
 
Sätt ugnen på 175 grader. Dela plommonen och tag ut kärnorna. Lägg dem i en ugnsfast form, strö över vaniljpulver och socker. Pressa över citronsaften. Baka i ca 15 minuter. 
Strö ut kamutvetet på en plåt med bakplåtspappre. Ringla över honungen och rosta i ugnen i ca 5-8 minuter på 175 grader, vetet skall vara gyllenbrunt. Servera plommonen med glass och kamutvete. 
 
 
 
 
 
 
 

Rostade betor och potatisar

 
 
Det här är rätten som räddar helgen. Och måndagens lunchlåda.  Lika lätt att laga till två som tio hungriga gäster och passar utmärkt till det mesta. Snåla inte med varken olivoljan eller saltet och låt dem rostas ordentligt, då smakar både potatisen och betorna som bäst. Jag tycker polkabetor och gula betor funkar bäst till den här rätten, men med största sannolikhet går det även bra med rödbetor. Ett tips är att servera aioli till - mumma! Recept på aioli hittar du här
 
Rostade betor och potatisar ca 4- 6 port
Ca 1 kg potatis
ca 1 kg blandade betor
ca 2 dl olivolja
flingsalt och svartpeppar
ev. örter t.ex. persilja till servering
 
Skala betorna och skrubba potatisarna. Dela potatisen och betorna i lika stora bitar så att tiden i ugnen blir densamma. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg potatisarna och betorna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Strö över hackade örter vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Italien, Pasta, Vegetariskt kalabrien, linguine, vegetarisk pasta

Linguine med brödsmulor, fänkål och vitlök

 
När vi för ett par år sedan semestrade i Kalabrien, själva "tån" på Italien åt jag den här rätten, eller en variant på den. I originalet ingår sardiner men eftersom jag inte hade det hemma blev det en annan variant, med fänkål och citron. En såndär perfekt vardagsrätt som är färdig på 20 minuter. Jag får väl erkänna att originaliet är godare men det här var inte alls dumt det heller.  Det kan låta märkligt att blanda pasta med stekta brödsmulor men det blir fantastiskt gott. I Kalabrien kallas den här typen av pastarätt för fattigmanspasta eftersom man tog tillvara på dagsgammalt bröd på det här sättet. Hur som haver, gott blir det!  Kalabrien ja, det drar i Italiennerven, samma sak varje år. Jag längtar som vanligt efter maten, maten, maten, havet och stämningen. Sist vi var där var det fotbolls-vm och på kvällarna samlades alla, inklusive de anställda på hotellet i baren och tittade på matcherna. Nätterna var sädär ljuvligt varma och avkopplingen total. (Jag verkar fram tills nu ha förträngt att myggorna totalt åt upp mig och att jag blev ordenltigt bränd  av en manet men det är en annan historia). 
 
 
Linguine med brödsmulor, fänkål och vitlök 4 port
 
1 pkt linguine eller spaghetti
1 rödlök
1 fänkålsstånd
2 vitlöksklyftor
4 skivor dagsgammalt vitt bröd
salt och svartpeppar
olivolja
parmesan till servering
 
Koka linguinen enligt anvisningarna. Skär bort kanterna på brödet och smula sedan sönder det  i fina smulor. Ringla olivolja i en stekpanna och stek brödet tills de fått gyllenbrun färg. Pressa ner vitlöken och rör runt. Lägg brödsmulorna på hushållspapper och låt rinna av. Skär fänkålen och rödlöken i tunna skivor. Ringla olivolja i stekpannan och stek på medelhög värme, riv ner citronskalet och pressa ner en vitlöksklyfta. Salta och peppra. Blanda grönsakerna med linguinen och strö över ordenligt med brödsmulor vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg