Trattoria i samarbete med Oatly

 
Jag har satt samman en härlig meny för Oatly som passar fint i den här perioden, mellan sensommar och höst. Menyn är helt vegetarisk och mjölkfri och rätterna fungerar utmärkt var och en för sig eller på en buffé och består av sparrisgalette med basilikacreme, krämig polenta med citron, salvia och mandel, rostad tomat och fänkålssoppa samt en semifreddo med cashewnötter och hallon
 
 

Sparrisgalette med basilikacréme  4 port/1 galette

Lättlagad paj som inte kräver någon pajform, kan serveras både varm och kall.

Till pajdegen:

150 g mjölkfritt margarin

4 dl vetemjöl

1 msk vatten

1 nypa salt

Dela margarinet i centimeterstora bitar och blanda samman med mjölet och tillsätt vatten och salt och knåda ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen i ca 30 min. Kavla därefter ut pajdegen på ett bakplåtspapper tills den har formen av en cirkel som är ca 30-35 cm i diameter.

Fyllning:

Basilikacréme

2 dl Oatly  iMat fraiche

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

Salt och svartpeppar

Skala vitlöksklyftan och skär den i mindre bitar. Skär basilikan i grova bitar. Lägg samtliga ingredienser i en bunke, mixa till en slät créme med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2 knippen sparris

2 msk olivolja

Skär av de hårda delarna av stjälken på sparrisen och halvera dem på längden.Bred ut ca 1 dl av basilikacrémen på pajbotten (du behöver inte breda ut någon créme ända ut i kanterna, spara ca 1 dl till servering). Lägg därefter på sparrisen och vik sedan in kanterna på pajen. Ringla över olivolja. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ringa över lite basilikacréme på galetten vid servering. 

 

Krämig polenta med salvia, citron och mandel 4 port

En krämig polenta med friska smaker som passar till grillade grönsaker och på buffén.

1,2 liter vatten

4 dl polenta

2 dl Oatly iMat fraiche

½ kruka salvia

1 citron

1 dl mandel

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Koka upp vattnet och häll i polentan, vispa ordentlige tills du har en slät gröt. Sänk värmen och låt polentan puttra i ca 30 minuter, rör om då och då. Hacka salvian och mandeln grovt. Riv citronskalet. Tag av kastrullen från spisen och tillsätt saften från citronen, Oatly iMat, samt hälften av salvian. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: toppa polentan med hackad mandel, salvia och citronskal samt ringla över olivoljan. 

 
 

Rostad tomat och fänkålssoppa 4 portioner eller 12 förrätter

Krämig soppa med massor av smak från de rostade grönsakerna. Servera varm eller kall med is.

1 gul lök

2 fänkål

2 vitlöksklyftor

ca 8 plommontomater alt kvisttomater

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

3 dl vatten

2 dl Oatly iMat Fraiche

Skala löken och skär den i grova bitar, skär även fänkålen och tomaterna i grova bitar. Lägg lök, fänkål, tomater, och vitlöksklyftor i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg.Lägg grönsakerna i en kastrull, tillsätt vatten och mixa soppan slät med en mixerstav. Tillsätt Oatly iMat fraiche och låt soppan sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar innan servering.

 

 

 

Semifreddo med cashewnötter och hallon 4 portioner

Cashewnötterna gör semifreddon ljuvligt len. Du kan naturligtvis byta ut hallonen mot andra bär.

3 dl osaltade cashewnötter

150 g hallon

2 dl Oatly iMat fraiche

1 pkt Oatly Vaniljsås (250 ml)

2 msk socker alt 2 msk agavesirap (valfritt)

2 dl färska hallon till servering

3 kvistar mynta till servering

Lägg cashewnötterna i blöt i minst 6 timmar. Låt dem därefter rinna av och mixa dem till en slät kräm i en mixer. Häll Oatly Vaniljsås i en bunke och vispa tills såsen är fluffig. Mixa hallonen släta med en stavmixer eller mosa dem väl med en gaffel.  Blanda ner Oatly iMat, cashewnötterna, socker/agavesirap och hallonpurén i vaniljsåsen. Täck en bakform som är ca 25 cm lång och 10 cm bred (det går också bra att använda en rund sockerkaksform) med plastfolie och häll i semifreddosmeten. Täck med plastfolie och frys i ca 3 timmar. Låt tina i ca 20 minuter innan servering.  Servera med färska hallon och myntablad. 

 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Johanna:

gott!