Svampsoppa med timjan och vitlökskrutonger

 
 Jag är inne på mitt femte år som matbloggare och jag säger samma sak varje år. Hösten är min favoritårstid. Jag mår fint i själen när det blir lite kallare i vinden, när jag får ta på mig raggsockor, krypa upp i fåtöljen med en bok och tända ljus utan minsta ångest över att jag inte sitter på balkongen och njuter av det vackra vädret.  Dagens recept, en lättlagas svampsoppa som jag har en tendens att glömma bort men som gör sig påmind när hösten smyger på.  Om du är lagd åt samma håll som jag gör du rätt i att laga dubbel sats av krutongerna för av någon outgrundlig anledning försvinner alltid hälften av dem innan de når middagsbordet.
 
 
 
Svampsoppa med timjan och vitlökskrutonger
1 liter färsk svamp, t.ex. kantareller, champinjoner, ostronskivling
1 gul lök
2 msk Smör 
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
7 dl vatten
1 msk kantarellfond
2 dl vispgrädde
1 rejäl kvist färsk timjan
salt och peppar
ca 2 dl stekta trattkantareller till servering
50 g ruccola och mangold till servering

Skala och hacka löken. Tvätta svampen och skär den i mindre bitar, ca 2x2 cm.  Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Strö över mjölet och häll på vinet och låt koka i ca 5 minuter. Tillsätt därefter vatten, fonden och timjanbladen och koka på svag värme i ca 15 minuter. Tag av kastrullen från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ca 5 minuter. Stek trattkantarellerna innan servering och toppa soppan med dessa samt krutonerna och ruccolan och mangolden. 
 
Vitlökskrutonger
1 baguette (ca 100 g bröd)
3 msk olja
1 vitöksklyfta
 
Dela baguetten på längden och gnid in vitlöksklyftan i de två delarna. Skär brödet i tärningar, ca 2x2 cm stora. Ringla olivolja i en stekpanna och låt oljan bli riktigt varm innan du lägger i brödtärningarna och steker tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera till soppan.