Bröd, bullar & kakor, Frukost fikon, provence

Surdegsbröd med fikon och timjan i Grignan, Provence

 
Vi spenderade helgen i den lilla byn Grignan, i Provence. En by utan affär, och med endast ett litet bageri och ett par restauranger. Huset vi hyrde låg vid kanten av den gamla medeltidsborgen och hade en utsikt som hette duga ut över fälten. Det ösregnade på vägen till Grignan och när vi kom fram möttes vi av en symfoni av dofter som släppts lös av regnet. Jord. Timjan. Rosmarin. Citrus. Och nybakat bröd. Det är mitt första besök i Provence och jag lovar att det här landskapet had me at hello. Vilken natur. Vinrankorna växer precis överallt, liksom fikonträden och i vår lilla trädgård växte rosmarinbuskar och citroner. Men det som framförallt fick mitt nördiga mathjärta att göra volter är fikonträdet med mogna fikon. Och visst får vi plocka säger vår värdinna Muriel. Jag bockar av att klättra i fikonträd och äta färska fikon på min to do lista. Och jag lovar att det hamnar högt upp över matupplevelser. Till frukost äter vi rostat surdegsbröd vi fått av Muriel med färska fikon och timjan. Hade jag varit hemma hade jag brett på lite ricotta och ringlat på lite honung men här duger detta gott, så gott. Det råder nästintill total tystnad i Grignan. Jag vaknar tidigt och hinner precis se när solen tittar fram bakom kullarna och ser hur dimman lättar över fälten. Jag tar min kamera och går runt i byn, mellan de små gränderna och ner till torget där bageriet ligger. Jag möter ett par människor men i övrigt är det tyst. Med min baguette (såklart) och ett par pain au chocolat går jag uppför branten till den medeltida borgen. De historiska vingslagen hörs tydligt, förmodligen eftersom jag är helt ensam däruppe bland alla murar och statyer. Jag lägger denna morgon till en av de vackraste jag upplevt och lovar mig själv att komma tillbaka. 
 
 
 
Se det här "receptet" som inspiration, ät med eller utan ricotta, eller utan honung beroende på hur söta dina fikon är. 
 
Surdegsbröd med fikon och timjan 4 port
8 skivor bröd
smör alt 2 dl ricotta
8 färska fikon
flytande honung
ett par kvistar timjan
 
Rosta brödskivorna och bred på ricotta alt smör. Skiva/bryt fikonen i mindre bitar och lägg dem på brödet, nyp av timjan och lägg på fikonen. Ringla eventuellt över honung och servera på direkten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - AngelicasVärld:

Men vilka underbara bilder å va smarrig det såg ut!