Fisk och skaldjur, Sallader & grönsaker fänkål, kålrabbi, potatissallad, stekt långa

Stekt långa med potatis-kålrabbi-fänkålsallad

 
När det gäller fisk brukar jag hålla mig till pappas recept. Dvs. till stekt långa och torsk äter jag kokt potatis, lingon och skirat smör och det är något av det godaste jag vet. Långan har seglat upp som en fiskfavorit här hemma, den är lätt att laga och har en fast och fin konsistens och är väldigt god att steka. Pappa får alltid rapporter om när fiskarna har fått långa och då brukar han komma förbi mig med ett par kilo. Om det uppskattas? You bet. I helgen testade jag ett nytt recept, stekt långa med potatis-kålrabbi-fänkålssallad och det blev en fin kombination. Kålrabbin är en av höstens favoriter, jag brukar t.ex. använda den i den här salladen som jag serverar till grillad lax. Det går såklart bra att servera potatis-kålrabbi -fänkålssalladen till annan stekt fisk, om du inte får tag på långa kan du t.ex. använda torsk istället. 
 
 
 
Stekt långa med potatis-kålrabbi-fänkålsallad 4 port
ca 800 g långa
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
vitpeppar
smör till stekning
 
Skär långafiléerna i ca 15 cm långa bitar. Vänd dem i mjölet och salta och peppra. Stek i brynt smör i ca 3 minuter på varje sida. 
 
Potatis-kålrabbi-fänkålsallad
10 kokta potatisar
1 fänkål
2 st kålrabbi
saft från 1/2 citron
2 msk rapsolja
salt och peppar
 
Dela potatisen i mindre bitar, ca 3 cm tjocka. Skär fänkålen tunt, tunt, gärna med en mandolin. Skala kålrabbin och skär den i tunna stavar, gärna ett par milimeter tjocka. Blanda potatis kålrabbi och fänkål i en skål, pressa över citronsaft och ringla över olivolja. Salta och peppra.  Servera gärna med skirat smör. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Ann-Louise:

Låter alldeles förträffligt! Är för tillfället i Istanbul igen men så fort jag har kommit hem ska jag köpa hem en bit långa. Tyvärr så kommer fisken inte att bli lika god som din pappas pinfärska men det får jag leva med.

Tusen tack förresten för dina fin ord om Happy M Kitchen. :)