Persikopaj

 
I veckan som gick har jag knappt lagat mat men en paj fick jag till när det vankades besök. Det här är världens enklaste paj som en endast fylls med persikor.  Jag fick tag på fina persikor som jag nästan tyckte var lite synd att baka eftersom de var så goda á la naturel. Pajdegen blev lite fluffigare än vanligt eftersom jag tillsatte ett ägg men det går även bra att utesluta ägget om du hellre vill det. Jag använde riktigt mogna persikor och då behövs inget socker, däremot om du använder frukter som är lite hårdare är det gott att strö över ett par matskedar  vid gräddningen. Det passasde förträffligt med lite mynta och lättvispad grädde till pajen och jag gissar att det också är fint med vaniljglass till. Solmogna persikor får mig att tänka på medelhavet och på att vi om drygt en vecka är på plats igen. Den här gången blir det Provence, franska rivieran, italienska rivieran för att slutligen landa i Verona. Som vanligt: har ni några bra resetips ni vill dela mer er av blir jag glad!
 
 
Persikopaj 4 personer
Pajdeg
125 gram rumstempererat smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
 
Fyllning
4-5 persikor
ev. 2 msk socker
 
Till servering: lättvispad grädde, alt. vanlijglass
 
Skär smöret i mindre kuber, ca 2x2 cm och blanda ner de torra ingredienserna och ägget. Knåda ihop tills du har en slät deg och pressa ut den i en pajform, ca 25 cm i diameter. Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter på 175 grader. Dela persikorna och ta ur kärnan. Skär dem i ca 1 cm breda klyftor. Ta ur pajformen ur ugnen och lägg i persikoklyftorna. Strö ev. över socker. Grädda i ytterligare 15 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Kai:

Ser otroligt gott ut.. :)

#2 - - Johanna:

gott!

#3 - - Johanna:

gott!